Exclus TVA zero la alimente în România, susține Dan Vîlceanu. Ce riscă Polonia

Publicat: 13 ian. 2022, 19:53, de Puterea.ro, în ESENȚIAL , ? cititori
Exclus TVA zero la alimente în România, susține Dan Vîlceanu. Ce riscă Polonia

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, exclude ideea ca România să urmeze exemplul Poloniei care a anunțat că aplică de la 1 februarie TVA zero la alimente și gaze, iar acum riscă procedura de infringement din partea UE.

Plafonarea prețurilor, măsură la care a recurs Ungaria în cazul a șase alimente de bază, în schimb, pare să fie o soluție la care se poate apela. Chiar și așa este, însă, foarte posibil ca unele produse să dipară de pe rafturi, din cauza costurilor ridicate de producție.

“Nu am avut o discuție în Guvern legată de TVA zero la alimentele de bază. Este o măsură care, cel puțin la momentul ăsta, contravine Directivei privind TVA. O să putem discuta orice, dar să ai o reglementare care contravine unei directive, asta înseamnă infringement. Există oricând instrumentul de a plafona prețul și de a interveni în piață la modul acesta, ceea ce nu e tomai ideea unei piețe libere ceea ce ar duce în condițiile de piață actuale, cu prețuri crescute la energie la dispariția unor produse de pe raft. În momentul în care prețul cu care produci este mai mare decât prețul cu care poți să vinzi, evident nu vei mai avea niciun feld e motivație să produci produsul respectiv”, a declarat ministrul, joi, într-o conferință de presă.

Polonezii și ungurii ne-o iau înainte

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a anunțat, marți, o serie de măsuri menite să atenueze efectele creșterii inflației. Este vorba de taxa pe valoare adăugată zero la alimentele de bază, gaze și îngrășăminte chimice pentru agricultură, precum și reduceri de TVA la carburanți de la 23% la 8%, dar și la energie electrică și termică. Efortul bugetar este estimat la circa 5 miliarde de dolari, potrivit Reuters. În decembrie, Polonia anunța o inflație anuală de 8,6%, cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii.

Citește și Polonezii ne-o iau înainte: TVA zero la alimente și gaze de la 1 februarie. Românii așteaptă 1 aprilie

Ungurii, în schimb, au decis să intervină, începând tot cu 1 februarie, asupra prețurilor la șase alimente de bază care vor fi fixate la nivelul din octombrie 2021. Măsura, determinată de majorarea preţurilor la energie, vizează produse precum zahărul, făina de grâu, uleiul de floarea-soarelui, muşchiul de porc, pieptul de pui şi laptele cu 2,8% de grăsime și se va aplica de luna viitoare, după cum a anunțat prim-ministrul maghiar Viktor Orban.

Citește și Ungaria îngheață prețurile la șase alimente de bază la nivelul din octombrie 2021