Exclusiv: Canalizarea orașului Otopeni emană un miros penal

Publicat: 26 sept. 2022, 09:57, de Cezar Amariei, în Orașul meu , ? cititori
Exclusiv: Canalizarea orașului Otopeni emană un miros penal

Rețeta ilegală prin care s-au extins rețele de apă sau drumuri în orașul Otopeni a fost respectată și în cazul lucrărilor de canalizare. Mai exact, în loc să organizeze licitații, administrația locală a preferat să împartă bugetul în sume mai mici, până la pragul de la care putea să atribuie lucrările direct. Firmele de casă au primit astfel, doar în ultimii ani, 7,4 milioane de lei.

Arătam, săptămâna trecută, cum Primăria Otopeni a împărțit direct în ultimii cinci ani peste 17,4 milioane de lei doar pentru lucrări de extindere a rețelelor de apă. Administrația locală a fragmentat bugetul în lucrări de până la 450.000 de lei, prag sub care nu e necesară licitația, și a dat astfel nu mai puțin de 68 de încredințări directe!

Aceeași schemă a fost folosită și în cazul a 10 milioane de lei pentru reabilitarea sau amenajarea unor drumuri.

Nici lucrările de extindere a canalizării nu au scăpat de împărțirea directă. Vă prezentăm în continuare, într-o analiză Puterea.ro, cine au fost beneficiarii din ultimii cinci ani: în linii mari, aceleași firme care au primit și lucrări la infrastructura de apă sau drumuri.

2018

În total, în acest an administrația publică a scos din buget 2,4 milioane de lei pentru extinderea rețelelor de canalizare. În loc de o licitație, a împărțit totul în 8 contracte, de care au beneficiat:

Costalex Construct: a primit 1,3 milioane lei pentru patru contracte;

Acvatot 849.000 lei pentru două contracte;

Ultrajet – 160.000 lei pentru un contract;

Smart General Construct – 126.000 lei pentru un contract;

2019

Primăria Otopeni finanțează cu 2,3 milioane lei lucrări de canalizare pentru care nu face, nici de această dată, licitație. Împarte totul în șapte contracte, atribuite astfel:

Costalex Construct primește 1,4 milioane lei pentru patru lucrări;

Acvatot – 820.000 lei pentru 3 lucrări.

2020

Primăria Otopeni alocă 2,7 milioane lei pentru lucrări de canalizare, pentru alte șapte contracte, către:

Costalex Construct – 1,6 milioane lei pentru patru lucrări;

Acvatot – 690.000 lei pentru două lucrări;

Ultrajet – 380.000 lei pentru o lucrare.

2021

Este o singură lucrare de canalizare atribuită direct către East Point Energy, în valoare de 351.000 lei.

2022

Tot o singură lucrare de canalizare atribuită direct, către CLCD Construct (439.000 lei).

Băieții deștepți din infrastructură

Ca și în precedentele cazuri – rețelele de apă sau drumuri, prezentate săptămâna trecută, companiile câștigătoare sunt, în linii mari, aceleași.

Cu un total de 4,1 milioane lei, Costalex Construct este liderul atribuirilor directe la  lucrări de extindere a rețelei de canalizare, în ultimii ani. Din 2018 până în prezent, firma a obținut de la Primăria Otopeni 79 de contracte în valoare totală de peste 21 de milioane de lei. Conform datelor de la Registrul Comerțului, acționarul unic al Costalex Construct este Constantin Diaconu, care ocupă și funcția de administrator.

Cu un total de 2,3 milioane, Acvatot ocupă a doua poziție în clasamentul atribuirilor directe doar pentru lucrări de canalizare. Înregistrată în Sectorul 2 București, compania are drept acționari pe Veolia Eau – Compagnie Generale des Eaux SCA din Franța și Veolia România Soluții Integrate SA iar administrator este Irina – Elena Munteanu. Pe lângă lucrările de canalizare, Acvatot a primit în ultimii ani de la Primăria Otopeni, tot prin atribuiri directe, 3,5 milioane lei pentru contracte de extindere a rețelelor de apă sau reabilitare drumuri.

Cu 540.000 de lei pentru două lucrări, Ultrajet prinde a trei poziție la extinderi de canalizare. Firma la care Doina Gross este unic asociat și administrator a mai primit și un contract pentru rețele de apă, în valoare de 341,000 lei.

La canalizare, East Point Energy prinde prin atribuire directă o singură lucrare, de 351.000 lei. Înregistrată într-un apartament dintr-un bloc din Sectorul 6 București, îl are drept unic acționar și administrator pe Silviu Nelu Tinichez. Firma a primit direct de la Primăria Otopeni 3,5 milioane în ultimii doi ani pentru 15 contracte de extindere a rețelelor de apă.

Cu doar 126.000 lei pentru un contract de canalizare, Smart General Construct pare a fi un jucător mărunt. Că nu este așa o dovedesc cele 4,9 milioane lei atribuite direct de Primăria Otopeni pentru 23 de contracte la rețelele de apă, în aceiași ultimi cinci ani. Controlată de Viorel Aciu (administrator și unic acționar), este o firmă din satul Căldăraru, comuna Cernica.

Ce se întâmplă la Primăria Otopeni este caz de manual penal pentru procurorii anticorupție, care descriu situații asemănătoare în raportul „Abuzul în serviciu în domeniul achizițiilor publice”, din 2018.

„Se fac demersuri pentru achiziția succesivă și la un interval scurt de timp a unor loturi de produse similare. Pentru fiecare contract în parte, se aplică procedura selecției de ofertă, deși valoarea totală anuală a achizițiilor pentru acel tip de produs impunea, conform legii, organizarea unei licitații. Cu alte cuvinte, achiziția se fragmentează în părți mai mici în scopul aplicării unei proceduri mai puțin transparente și mai puțin competitive”, explică procurorii DNA.

Am întrebat reprezentanții Primăriei Otopeni care este motivul pentru care administrația locală a preferat metoda contractelor divizate, atribuite direct, în loc să reunească mai multe contracte de același tip și să organizeze licitații. Nu am primit niciun răspuns.

Primele consecințe

Ingineriile financiare ale conducerii Primăriei Otopeni au intrat deja în atenția procurorilor DNA, care a decis săptămâna trecută reținerea primarului liberal Silviu Constantin Gheorghe (foto) și a directorului executiv Constantin Vlad; Tribunalul București a hotărât cercetarea lor în stare de arest la domiciliu.

Contractul vizat este legat de licitaţia internaţională organizată în 2011 pentru finanţarea, proiectarea şi executarea infrastructurii de bază în Oraşul Otopeni.

Acesta prevedea executarea a 54 km de infrastructură rutieră şi edilitară completă – apă, canalizare menajeră şi pluvială, reţea de hidranţi, a patru staţii de epurare, patru staţii de pompare şi tratare a apei, iluminat public cu leduri, infrastructură pentru telecomunicaţii.

Contractul a fost câștigat de Asocierea S.C. Romstrade S.R.L. – S.C. Arcadia Engineering S.R.L. cu lider S.C. Romstrade S.R.L, firmă controlată de Nelu Iordache.

Surse din apropierea anchetei susțin că este cercetat modul în care a fost utilizat un avans de 36 de milioane de lei, pe care antreprenorul l-ar fi motivat inițial prin necesitatea achiziției de materiale. Ulterior, ar fi fost explicat prin „organizare de șantier”.

Cert este că, la zece ani de când au fost plătiți bani pentru canalizare, stații de epurare sau pompare, lucrările nu sunt și executate. Imagini de la fața locului, obținute în exclusivitate de Puterea.ro, arată că în continuare sunt abandonate aici zeci de țevi, resturi de fier beton sau scânduri putrezite. Pe locul unde ar fi trebuit să fie o stație de epurare nu este decât o mică baltă.