EXCLUSIV. Ce riști dacă angajezi muncitori străini? Un constructor s-a trezit că i-au dispărut, fără urmă, 100 de salariați

Publicat: 15 oct. 2021, 14:40, de Viorela Pitulice, în SOCIAL , ? cititori
EXCLUSIV. Ce riști dacă angajezi muncitori străini?  Un constructor s-a trezit că i-au dispărut, fără urmă, 100 de salariați

Mâna de lucru străină îi costă destul de mult pe antreprenorii români care oricum nu găsesc forță de muncă pe plan local. Dincolo de avantaje, există, însă, și riscul ca aceștia să fugă pur și simplu, deși au contracte încheiate, și să dispară fără urmă, cum a pățit un antreprenor cunoscut din Olt, care s-a trezit peste noapte fără 100 de salariați.

În lipsa ofertei pe plan local, România apelează de câțiva ani tot mai mult la muncitorii străini, care au ajuns să numere undeva la 40.000 pe an, în condițiile în care nu este deloc simplu să faci rost de personal adus din străinătate și nici ieftin.

Dincolo de costuri, care ajung în jur de 1.000 de euro pentru fiecare persoană, pornind de la cheltuielile de recrutare, cele de reprezentare în fața autorităților de către firmele specializate în domeniu, la care se adaugă mai multe taxe și biletul de avion, există și riscul ca muncitorii să fugă pur și simplu și să nu poți să mai dai de ei.

De cele mai multe ori, trec la concurență și lucrează la negru, dacă nu cumva au plecat deja în țările din Vestul Europei. Cam așa ceva a pățit un constructor important din Olt, iar, din păcate, nu este singurul în piață.

100 de salariați fugiți

Criza forței de muncă este un fenomen care se manifestă de ani buni în țara nostră, fiind afectate aproape toate sectoarele, de la agricultură, retail, construcții și până la HoReCa. A devenit deja o obișnuință să vedem muncitori aduși din Asia și Africa cam peste tot. Există, însă, și riscuri iminente care trebuie avute în vedere.

Octavian Bălțoi, de exemplu, patronul Grupului Primacons din Olt, un jucător important pe piața construcțiilor, a pățit-o și încă rău de tot. Apelează la muncitorii străini de vreo cinci ani, așa că nu se poate spune că nu avea  experiență cu aceștia. Într-o zi, însă, mare i-a fost surpriza când a descoperit că jumătate dintre ei sunt de negăsit.

“Am avut 200 de angajați, iar în jur de 100 au fugit, au părăsit locația. Probabil lucrează la negru în România, pentru că nu au depus documente pentru obținerea permisului de muncă”, a declarat pentru Puterea.ro Octavian Bălțoi.

“Fugarii” era aduși din India, Bangladesh și Vietnam și fuseseră angajați prin intermediul unei firme de recrutare, având contracte încheiate pe doi ani. Antreprenorul spune că l-a costat în jur de 1.000 de euro fiecare, iar leafa era de aproximativ 3.000 lei net, un nivel obișnuit de salarizare în construcții.

Constructorul oltean a ales să aducă mână de lucru din afară, pentru că la noi nu găsește oameni dispuși să muncească în construcții, iar fenomenul se manifestă de vreo cinci ani, în special.  

Concurență mare la recrutare

Concurența este mare și pe piața companiilor specializate în recrutarea forței de muncă din străinătate. O firmă din Alba Iulia, de exemplu, încearcă șă-i convingă pe clienți cu seriozitatea angajaților aduși din Asia. Apoi, aceștia sunt “harnici, onești, loiali, trăsături care îi ajută să ducă la bun sfârșit sarcinile de serviciu alocate, dar și atenți la detalii”.

În același timp, contează mult și faptul că se adaptează foarte bine la clima de la noi. Iar de acest lucru este conștient și Ionuț Olteanu, un cunoscut fermier din sudul țării care are afaceri în agricultură, dar și în construcții. În cazul lui, a fost ceva mai simplu, a preluat 25 de sudanezi, care se aflau deja în România și de care este foarte mulțumit. Nu de alta, dar muncesc peste tot unde este nevoie, “le place munca și, mai ales nu beau”, ceea ce nu-i puțin lucru. Iar cu asta chiar l-au convins.