EXCLUSIV. Cioloș își bate joc de Rezervația Delta Dunării ca să facă jocurile PSD pe mâna USR-PLUS

Fostul premier Dacian Cioloș, ajuns acum europarlamentar USR-PLUS, continuă să uimească prin mișcările și declarațiile sale surprinzătoare care aduc mari deservicii țării noastre, iar ultima sa „performanță” pe care a omologat-o în Delta Dunării ne face să ne întrebăm ce interese are acesta ca să distrugă acest paradis unic în lume și cui folosește.

Mascarada „castingului” regizat de Cioloș pentru desemnarea guvernatorul Deltei Dunării

În urma trocului politic dintre PNL,USR-PLUS și UDMR, desemnarea guvernatorului Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD), cu rang de secretar de stat, a revenit oarecum surprinzător celor de la PLUS, adică lui Dacian Cioloș.

Astfel, în februarie 2021, noua coaliție de guvernare, mai exact cei de la USR-PLUS, au anunțat cu surle și trâmbițe că au ales o procedură nemaivăzută de desemnare a guvernatorului ARBDD. De fapt, procedura minune anunțată de Dacian Cioloș era de fapt un căștig de candidaților.

Ca atare, dintr-odată, au apărut două firme de recrutare, fără experiență în problematica deltei care au început un proces de selecție a candidaților. S-au înscris 36 de candidați creduli în declarata transparență și obiectivitate ale procesului așa cum anunțase Cioloș.

Dar, în cursul procedurii de recrutare, se contura ca deja câștigător Cătălin Țibuleac, fostul șef al SRI Tulcea, pus de Dăncilă guvernator și ajuns acum mâna dreaptă a președintelului Consiliului Județean Tulcea, baronul PSD Horia Teodorescu, adică consilierul său de încredere.

Dar, de teamă de reacțiile publice la potențiala numire a lui Cătălin Țibuleac, numele acestuia dispare. Însă, surprinzător, pe data de 11 iunie 2021, la capătul a patru luni de la cel mai opac proces de numire a unui demnitar, Dacian Cioloș a ieșit cu o declarație triumfătoare că el ar fi ales pentru poziția de guvernator pe doamna Atena Groza, un funcționar modest din Ministerul Mediului care habar nu avea de Delta Dunării.

Rolul lui Dîncu

Interesant este de ce Dacian Cioloș a recurs la această soluție de a o propune guvernator al ARBDD pe Atena Groza și ce interese uriașe se ascunde în spatele acestui demers surprinzător.

Primul răspuns poate fi găsit în apropierea lui Cioloș de Vasile Dîncu, ținând cont de faptul că „în guvernul meu”, primul a fost premier, iar al doilea vicepremier.

Cei mai unește pe cei doi: unchiul lui Cioloș, Virgil Ardelean – „Vulpea”, fostul șef de la 0215, prieten foarte bun cu Vasile Dîncu.  

Jocul lui Anastasiu

Un al doilea răspuns la jocul uriaș al intereselor lui Cioloș în Delta Dunării se regăsește în vechea apropiere dintre acesta Cioloș și Dragoș Anastasiu, omul promovat și susținut de Nicu Gheară, devenit proaspăt baron al deltei prin preluarea complexului turistic Green Village de la Sf. Gheorghe.

Din informațiile băieților cu ochii roată, omul lui Gheară a fost și un susținător financiar și al USR-PLUS în afară de PNL.

Nicu Gheara si Dragos Anastasiu
Nicu Gheara si Dragos Anastasiu

Prietenia lui Cioloș cu baronul PSD Horia Teodorescu

Cel de al treilea răspuns privind interesele fostului premier tehnocrat al lui Iohannis se regăsește în prietenia veche a acestuia cu baronul PSD Horia Teodorescu, președintele Consiliului Județean Tulcea, în fapt, vătaful absolut al nordului Dobrogei, incluzând aici și Rezervația Biosferei Delta Dunării.

Întâlnirile de la Sf. Gheorghe găzduite de Dragoș Anastasiu dintre Coloș și Teodorescu sunt de notorietate. De fapt, PUTEREA a și semnalat la sfârșitul lunii aprilie 2021 (Vasile Dîncu și omul lui Gheară vor ca USR să-l impună guvernator al Deltei Dunării pe un fost șef SRI relocat la PSD) că a avut loc o întâlnire la care a participat și Vasile Dîncu unde s-a pus la cale înscăunarea lui Țibuleac, cu ajutorul lui Cioloș, la șefia ARBDD.

Adevărata miză a lui Cioloș în Delta Dunării

Dar marele interes al lui Cioloș pentru această zonă decurge și din visurile sale de a se implica în gestionarea programului ITI Delta Dunării care, în exercițiul bugetar 2014-2020 a avut o alocație de fonduri europene de peste 1,1 miliarde euro.

Când Dacian Cioloș și-a exprimat interesul de a conduce și controla de fapt județul Tulcea nu se știa ca programul ITI Delta Dunării urma să fie lovit puternic de o anchetă jurnalistică finanțată de Comisia Europeană privind modul în care s- au cheltuit acești bani și care a generat o anchetă extrem de importantă a OLAF-ului.

Interesele omului din spatele lui Patzaichin

În acest joc uriaș al intereselor jucat de Cioloș a apărut un personaj pitoresc în peisajul deltei, Teodor Frolu, omul care se zice că îi dirijează toate acțiunile din deltă ale marelui campion Ivan Patzaichin.

În jurul acestuia s-a creat o structură pe Facebook, denumită „Delta Vie”, care a înființat un așa-zis Consiliu Consultativ cu scopul declarat de a trasa obiectivele pe care trebuie să le îndeplinească viitorul guvernator al Deltei Dunării. În realitate, scopul tripletei Cioloș-Anastasiu-Frolu, sprijiniți îndeaproape de Horia Teodorescu și Vasile Dîncu, era acela de a-și impune omul lor care să le satisfacă interesele.

Despre interesul lui Cioloș am precizat mai sus. Însă, Dragoș Anastasiu a înțeles că turiștii complexului Green Village de la Sf. Gheorghe nu aveau ce să viziteze în deltă, cea mai apropiată zonă naturală fiind Sacalin-Zătoane, cea mai mare zonă cu regim de protecție integrală din Europa, unde accesul publicului este interzis.

Ca atare, un guvernator obedient i-ar fi permis să-și ducă turiștii în acea zonă și i-ar fi autorizat și numeroasele încercări de a face zboruri de agrement cu avioane mici, total interzise într-un paradis al păsărilor. Pe de altă parte, Teodor Frolu își dorea accesul la fondurile ITI pentru ONG-ul său, organizație cu vechi antecedente în zona Sulina și Mila 23. Dar despre proiectele lui Frolu în Delta Dunării vom relata cu altă ocazie că sunt foarte multe de spus și prezentat.

De fapt, în PNRR-ul trimis la Bruxelles de România sunt incluse și trei proiecte pentru Delta Dunării, dar care nu au nicio legătură propriu zisă cu delta, unul fiind chiar cu dedicație pentru „băieții smecheri” din această zonă.

De ce a renunțat guvernatorul lui Cioloș la funcție?

Cu mult înainte de începerea mascaradei de procedură privind alegerea guvernatorului ARBDD, tripleta Cioloș-Anastasiu-Frolu, plus Horia Teodorescu și Vasile Dîncu, conveniseră asupra reînscăunării în fruntea rezervației a lui Cătălin Țibuleac.

Dar, ca să facă valuri prea mari, pe 11 iunie 2021, Dacian Cioloș a anunțat că Atena Groza o să fie noul guvernator al Rezervației Biosferei Delta Dunării. Numai că de atunci a trecut mai bine de o lună de zile și Atena Groza nu a fost încă numită.

Potrivit informațiilor noastre, Atena Groza a renunțat la postul de guvernator al ARBDD îngrozită de cerințele imperative ale celor care au sprijinit-o. Ca atare, astăzi, Rezervația Biosferei Delta Dunării este condusă de un guvernator cu gânduri de pensionare rapidă iar haosul este absolut și greu de descris.

Cine este de vină pentru această bătaie de joc la adresa Deltei Dunării? Dacian Cioloș, USRPLUS, dar mai ales premierul Florin Cîțu că a tolerat atâta timp jocul uriaș al intereselor făcut de Cioloș pentru oamenii PSD și nu numai.

4 COMENTARII

 1. De ce aceste guverne pline de derbedei și de eroi naționali al ruinări ar fi trebuit să aibă cu adevarat ingineri cu apelare rapidă?
  Cunoaștem cu toții ca aceasta „Comunitatea inginerească” a fost esențială pentru abordarea a multor provocări fie ele in trecut sau fie in prezent.
  Inginerii văd răspunsurile și planificarea de urgență ca o serie de sisteme interdependente și interconectate de capabilități. Un răspuns național eficient la o situație de urgență sau criză este unul care poate apela rapid la capacitățile potrivite pentru a oferi cel mai eficient răspuns la ritmul necesar. Când vine vorba de ceva tehnic, deci ar trebui sa ne fie clar pentru toți; Domnilor si Doamnelor! NU va mai priviți guvernul ca pe un colac de salvare.
  Există peste 650 de parlamentari și niciun om de știință printre ei, cum este posibil asa ceva într-un secol al științei și al modernismului? Ti-ai pus vreodată aceasta întrebare române ?
  Acești derbedei politici cum am putea sa-i numim cu mare ușurință…NU au nimic bun in ale lor capete, Luminarea lor sta mai întâi numai la furat după care la al lor profit.
  Viata de coșmar al românului umil, tăcut, nepăsător și nevăzător.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Judecător unic în România: S-a pensionat a doua zi după ce...

Mişcare interesantă în Justiţia română, care devoalează interesele din dosarele cu miză. Judecătorul Nicolae Comaromi (FOTO) de la Tribunalul Timiş”, pensionat pe 22 decembrie...