EXCLUSIV. Corpul de control al prim ministrului a ”scanat” caracatița angajările ilegale de la ”Apele Române”. Concluziile sunt incredibile

Scandalul angajărilor ilegale din ultimii ani de la Administrația Națională Apele Române (ANAR), al căror vârf a fost în anul 2020 pe vremea ministrului Mediului, Costel Alexe, și a directorului general Ervin Molnar, acum deputat PNL, este departe de a fi încheiat, iar verificările Corpului de control al prim ministrului au evidențiat o mulțime de abuzuri și de ilegalități demne de Cartea Recordurilor.

Careul de ași al lui Costel Alexe care a regizat angajările ilegale de la ”Apele Române”

La scurt timp după instalarea cabinetului Orban, liberalul Costel Alexe ajunge ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, și, din această funcție, îl impune ca director general al Administrației Naționale Apele Române (ANAR), pe Ervin Molnar, liderul PNL Tg. Mureș.

Din acel moment începe sarabanda abuzurilor și a angajărilor ilegale la ANAR și cele 11 administrațiile bazinale de apă (ABA), dar și alte entități alte sub tutela Apelor Române. Pe lângă tandemul Alexe- Molnar, un rol cheie în angajările ilegale l-a avut șeful resurselor Umane de la ANAR, Relu Adam, și cei doi ”buldogi” de la Corpul de control Marius Hoffman și Constantin Metler.

De fapt, adevăratul sforar al controalelor cu dedicație a fost Constantin Metler, fapt pentru a și fost impus ilegal pe funcția de director adjunct al ANAR, post pe care-l ocupă și acum, tot ilegal. Astfel, Costel Alexe a avut la dispoziție un careu de ași pentru a regiza angajările, detașările și numirile ilegale de la Apele Române, adică Ervin Molnar- Relu Adam, Marius Hoffman- Constantin Metler, plus încă vreo câțiva sforari din ANAR al căror nume încă nu le facem public.

Peste 200 de pagini privind haosul de la ANAR

PUTEREA va prezenta, în exclusivitate, principalele concluzii ale verificărilor efectuate la ANAR și incluse în  Raportul Corpului de control al prim ministrului și transmis către 12 instituții ale statului, inclusiv către DNA.

Cele peste 200 de pagini ale raportului au evidențiat faptul că verificările au avut loc în ”perioada 2019-2021 cu posibilitatea extinderii”, iar rezultatul verificărilor s-a materializat în 39 de concluzii, care mai de care mai interesante, și 12 propuneri pentru Ministerul Mediului și ANAR.

Posturi de conducere înființate cu dedicație

Reprezentanții Corpului de control au constatat că ”În 2020 s-au înființat posturi de conducere, în principal cel de director general adjunct ANAR, față de cele două posturi existente anterior, precum și cele 11 noi posturi de directori adjuncți al ABA, ocupate temporar, prin detașare sau ”preluare de atribuții”, posturi care au condus la creșterea cheltuielilor de personal, în special ale personalului de conducere și TESA, atât la nivel central, cât și la nivel teritorial, comparativ cu anul 2019”.

Postul de director general adjunct ANAR a fost înființat pentru Constantin Metler, care era la aceea vreme la Corpul de control al ANAR, post pe care-l ocupă și acum.

Coincidențe, coincidențe și iar coincidențe

De asemenea, cei de la Corpul de control al premierului au descoperit că ”Reprezentanți ai structurii de control din cadrul ANAR au efectuat în anul 2020 o serie de deplasări la unele entități subordonate, fără respectarea procedurilor interne de control. S-a constatat faptul că perioadele în care au fost efectuate aceste deplasări au coincis cu unele situații în care persoane cu funcții de conducere din cadrul mai multor ABA au depus și înregistrat cereri prin care au solicitat retragerea atribuțiilor aferente din posturi ocupate prin concurs și trecerea pe alte posturi inferioare vacante”.

Cele mai multe deplasări la unele entități subordonate, fără respectarea procedurilor interne de control au fost efectuate de Constantin Metler și Marius Hoffman.

”Nu există proceduri interne în domeniul resurselor umane, privind modul de realizare a detașărilor”

Dar angajările ilegale, detașările și numirile pe lângă lege nu se puteau face de către directorul general al ANAR, Ervin Molnar, fără avizul directorului de Resurse Umane, Relu Adam. Acest aspect a fost constatat și de reprezentanții premierului aflați în control. ”Nu există proceduri interne în domeniul resurselor umane, privind modul de realizare a detașărilor, fapt care creează premisa încadrării unor persoane ce nu corespund profesional cu nevoile reale ale ANAR și entităților din structura organizatorică”.

Totodată, s-a mai descoperit că ”Unele persoane au fost promovate temporar și ulterior, menținute în funcții de conducere, fără a corespunde cerințelor profesionale stabilite pentru ocuparea posturilor respective, și în anumite situații, cu încălcarea dispozițiilor legale cu privire la ocuparea prin concurs/examen a posturilor vacante”.

Cine conduce Apele Române?

Scandalul angajărilor ilegale de la ANAR și entitățile subordonate a pornit și de la faptul că ”Se menține incertitudinea asupra titulaturii corecte a organului de conducere al ANAR (n.n.-Consiliu de conducere sau Consiliu de Administrație), fără ca entitatea controlată să inițieze corectarea neconcordanței din actele normative incidente”. Adică, cine conduce Apele Române: Consiliu de conducere sau Consiliu de Administrație?

Reorganizări pe bandă rulantă

De asemenea, s-a descoperit că ”În perioada 2018-prezent, au avut loc 15 modificări administrative ale structurii organizatorice ale entităților controlate, dezvoltându-se o vulnerabilitate a structurilor competente și a resurselor umane gestionate, creându-se premisele vacantării unor posturi ocupate prin concurs și a utilizării excesive a instituției detașării, fapt ce a condus la creșterea numărului de litigii de muncă”.

Astfel, în cursul anului 2019 au fost aprobate cinci modificări ale structurii organizatorice și ale ROF, în 2020 au fost aprobate de către Consiliul de Conducere al ANAR opt reorganizări.

Structură organizatorică în funcție de interesele locale

O altă mostră a haosului de la ANAR a fost constatată de către reprezentanții Corpului de Control și vizează faptul că ”Structura organizatorică specifică funcționării ABA, nu este similară la toate entitățile subordonate ANAR și, pe cale de consecință, nu are caracter unitar la nivel teritorial”.

Astfel, ”au fost create anumite structuri, în funcție de aprecierea reprezentanților conducerii entităților, fără să existe o strategie unitară, obiectivă în ceea ce privește organizarea și funcționarea acestora în ansamblu, fapt care indică ipoteza angajării de personal, precum și stabilirea numerică neunitară a anumitor posturi, în mod discreționar, în anumite zone ale țării”.

Cheltuielile de personal au crescut în doi ani cu 25%

Angajările, detașările și numirile ilegale s-au evidențiat în bugetul ANAR. Astfel, a reieșit că ”Ponderea cheltuielilor de personal în suma cheltuielilor totale a cunoscut o creștere de la 44,77% în anul 2018, la 56,12% în anul 2019, pentru ca în anul 2020 să reprezinte un procent de 69,34%”.

Practic, în doi ani, din 2018 și până în 2020, cheltuielile de personal au crescut cu circa 25%. Incredibil, dar adevărat! Însă, principalii artizani ai ilegalităților de la ”Apele Române” sunt acum bine mersi pe posturi bine remunerate: Costel Alexe-președinte CJ Iași, Ervin Molnar-deputat, Constantin Metler- director general adjunct ANAR, Relu Adam- director general ESZ Prahova.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

600 de elevi din Sectorul 5 vor beneficia de sprijin financiar...

Primăria Sectorului 5, împreună cu Fundația Tinmar, lansează programul de burse „Educație pentru viitor- Bursele Fundatiei Tinmar”, program care are ca scop stimularea performanței...

Crește numărul de șefi în instituțiile publice: Boloș a dat undă...

Recent, ministrul Marcel Boloș a anunțat o decizie controversată referitoare la creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice de la 8% la...