EXCLUSIV. CSAT n-a avizat vânzarea Termoncentralei Mintia

Scandalul privind vânzarea Termoncentralei Mintia la preț de chilipir către o firmă nou înființată cu conexiuni în Iordania este departe de a fi încheiat și deja există o serie de jocuri de culise uriașe cu implicații incredibile.

Vânzare cu dedicație sau chilipir?

Termocentrala Mintia a fost vândută pe 26 august 2022 grupului arabo-iordaniano-irakiano-kurd Mass Global Energy Rom, societate înfiinţată special pentru această achiziţie de Mass Group Holding, o companie cu sediul în Amman (Iordania), dar cu activități în Irak, în special zona kurdă.

Dar, adjudecarea acestei investiții de importanță vitală pentru România ridică mari semne de întrebare. Cu o oră înainte închiderea licitației, nu se prezentase niciun ofertant, dar, imediat au apărut cei de la Mass Global Energy Rom, care au cumpărat caietul de sarcini, au prezentat o scrisoare bancară în valoare de 10 milioane de euro și au oferit prețul cerut de Expert Insolvență SPRL, administratorul judiciar al Complexul Energetic Hunedoara SA, 91.236.832 euro, exclusiv TVA.

Mass Global Energy Rom avea, de la data licitației, 60 de zile să plătească cele peste 91 de milioane, iar până în 2026 ar trebui să investească 1 miliard de euro în dezvoltarea capacităţii de producţie şi, în acelaşi, timp adaptarea la noile standarde europene pentru trecerea la producţia de energie electrică din surse regenerabile.

Dar cele 60 de zile au trecut și nu se știe dacă firma iordaniană a achitat suma de 91.236.832 euro.

CSAT: „Achiziția Termocentralei Mintia nu a făcut obiectul avizării CSAT”

În schimb, la solicitarea PUTEREA, Consiliul Suprem de Apărare al Țării (CSAT) condus de președintele Klaus Iohannis, a precizat foarte clar: ”În ceea ce privește achiziția Termocentralei Mintia din cadrul Complexului Energetic Hunedoara SA de către Mass Global Energy Rom SRL București, vă informăm că nu a făcut obiectul avizării de către Consiliul Suprem de Apărare a Țării”. Dar, în Legea nr. 415 din 27 iunie 2002 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării se precizează foarte clar că CSAT analizează ”rapoartele şi informările prezentate de conducători ai organelor administraţiei publice, referitoare la securitatea naţională”.

Mai mult, în Legea nr. 51 din 29 iulie 1991- privind siguranţa naţională a României, se stipulează la articolul 17 că: În scopul realizării siguranței naționale, ministerele, toate celelalte organe ale statului, organizațiile din sectoarele public sau privat au, potrivit legii, următoarele îndatoriri:

a) să acorde sprijinul necesar la cererea organelor cu atribuții în domeniul siguranței naționale în îndeplinirea atribuțiilor ce le revin și să permită accesul acestora la datele deținute, care pot furniza informații privitoare la siguranța națională;

b) să ia măsurile necesare pentru aplicarea legii privind siguranța națională în domeniile în care își desfășoară activitatea sau în problemele de care se ocupă;

c) să solicite sprijinul organelor cu atribuții în domeniul siguranței naționale pentru realizarea măsurilor necesare înfăptuirii siguranței naționale în domeniul lor de activitate.

Ca urmare a răspunsul CSAT se pune următoarea întrebare: Oare pentru cei 12 membrii ai CSAT, plus președintele României, siguranța energetică a țării nu era o problemă de securitatea națională?

Semne de întrebare

 

Practic, Termocentrala Mintia s-a vândut cu 91 de milioane de euro, după ce a fost retehnologizată cu 150 de milioane de euro. Însă, potrivit informațiilor noastre, la Mintia mai există achiziționat încă un grup energetic în valoare de circa 200 de milioane de euro, care este nefolosit, adică este la țiplă.

În plus, Termocentrala Mintia este compusă din terenuri pe o suprafaţă de 3.297.807 mp, construcţii, precum şi bunurile mobile şi echipamentele aferente și valoarea de vânzare a fierului vechi este în jur de 150 de milioane de euro iar a cuprului de circa 200 de milioane de euro.

O eventuală explicație a valorii foarte mari și a importanței energetice uriașe pentru România a Termocentralei Mintia este și răspunsul CSAT la solicitarea PUTEREA privind vânzarea acesteia: ”În consecință, aspectele despre care ați solicitat informații nu intră în sfera de competență a Consiliului Suprem de Apărare a Țării, ci se circumscriu prerogativelor executive atribuite prin lege Guvernului României”.

Dar, premierul Nicolae Ciucă n-a răspuns la solicitarea PUTEREA privind aspectele mai sus menționate în răspunsul CSAT. De ce oare? Cumva să nu-l deranjeze pe ministrul Energiei, Virgil Popescu, cel care era abilitat prin lege să clarifice vânzarea Termocentralei Mintia?

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Locul din România unde va fi amplasată cea mai mare fabrică de pavaje din sud-estul Europei

Locul din România unde va fi amplasată cea mai mare fabrică...

Investiția majoră care urmează să transforme peisajul industrial din apropierea Bucureștiului va fi amplasată la Bolintin Vale. Aici se construiește o nouă fabrică de...

Sorin Grindeanu se joacă cu patrimoniul Spitalului Clinic C.F. nr.2 București

Graba disperată a ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, de a transfera gratis baronilor PSD și PNL cele 15 spitale CFR s-a transformat într-o sarabandă de...