EXCLUSIV. Hagag e aproape de o nouă tranzacție și vizează alte două

Compania israeliană Hagag Development, fondată de Yitzhak Hagag, a intrat pe piața din România din 2015, iar primul proiect autohton al investitorului imobiliar a fost H Pipera Lake cu peste 1.300 de apartamente, aflat în dezvoltare. Ulterior, Hagag s-a concentrat pe segmentul dedicat regenerării urbane prin reconversia clădirilor vechi, cu valoare istorică și în acest context are în plan să adauge în portofoliul local cât mai multe proprietăți de acest tip. Anul acesta, dezvoltatorul are un buget de achiziții de 100 milioane de euro

Hagag a finalizat restaurarea fostului sediu Petrom de pe Calea Victoriei din Capitală, transformat în proiectul H Victoriei 109 şi H Victoriei 139, un bloc de locuinţe construit în perioada interbelică lângă Casino Palace. Următorul proiect îl reprezintă demararea lucrărilor de restaurare de la Palatul Ştirbey care vor costa 20 milioane euro.

Hagag a achiziţionat în 2018 Palatul Ştirbei cu Grădina Eden, care se întinde pe o suprafaţă construită la sol de 776 de metri pătraţi şi o suprafaţă construită desfăşurată de 2.933 de metri pătraţi, având un regim de înălţime de S plus P plus E plus M. Întreaga clădire va fi restaurată şi reconsolidată, inclusiv elementele decorative exterioare.

Alături de H Victoriei 139, proiect cu apartamente de lux, și H Victoriei 109, proiect de birouri din Centrul Bucureștiului, se adaugă și H Arghezi 21, fostul Centreville Offices, preluat cu 9 milioane de euro în care va mai investi 4 milioane de euro pentru modernizarea clădirii. Iar pentru 2021, Hagag are la dispoziție, anul acesta, un buget de 100 de milioane de euro pentru achiziții.

„Suntem în discuții avansate pentru preluarea unui imobil din zona centrală și vizăm, totodată, alte două clădiri unde am identificat un potențial ridicat, ambele cu amplasament ultra-central.  Pentru moment analizăm posibilitățile de dezvoltare din cât mai multe unghiuri și în funcție de gradul de apreciere al valorii, costurile operaționale și rata de absorbție a pieței vom putea estima și o valoare justă a investiției. Am alocat anul acesta un buget de 100 de milioane de euro pentru achiziții. Depinde foarte mult de calitatea activelor disponibile în piață dacă acest buget va fi sau nu investit în totalitate”, spune Yitzhak Hagag.

Precauți din cauza pandemiei

Date fiind complexitatea și dimensiunea proiectului – 17 imobile, mai mult de 1.300 de apartamente dispuse pe o suprafață totală de 57.000 mp care va găzdui nu doar ansamblul rezidențial, ci și o zonă de promenadă pe malul lacului Pipera, spații verzi și spații de joacă pentru copii, peste 1.600 de locuri de parcare și extra facilități dedicate rezidenților  – H Pipera Lake este dezvoltat în trei faze de construcție.

„Momentan avansăm cu lucrările fazei I care prevede edificarea primelor 5 clădiri și construirea unui drum de acces în complex și estimăm că vom finaliza această etapă la finalul anului. Lucrările pentru faza II, care va cuprinde următoarele 5 clădiri, sunt planificate să demareze în prima parte a anului 2022. Totuși, având în vedere contextul actual, evenimentele disruptive de anul trecut și implicit întreruperile din lanțul de aprovizionare generate de pandemie, suntem încă rezervați la afișarea unui termen fix pentru finalizarea fazei II și pentru debutul și respectiv finalizarea fazei III”, explică Hagag.  

Compania are un grad de ocupare de peste 80% pentru clădirile 1, 2 și 3 și mai mult de 30% pentru clădirile 4 și 5. De asemenea, H Victoriei 139 înregistrează un grad de ocupare de peste 70%, iar isrelienii sunt în discuții cu mai mulți potențiali cumpărători pentru ultimele apartamente disponibile.

Piața de birouri, mai problematică

Cu o clădire de birouri în portofoliu, H Victoriei 109, Hagag a închiriat circa jumătate din clădire.

„Dacă 2020 ar fi fost un an normal, răspunsul nostru ar fi fost, pe scurt, „da”. Însă, cu toții cunoaștem impactul pandemiei asupra segmentului de spații de birouri și cu toate că există clienți interesați, incertitudinea îi face să rămână în expectativă. La acest moment, 50% din clădire este ocupată. Este un procent care cel mai probabil va crește la 70%-75% până la finalul anului, dar totul depinde de evoluția viitoare a crizei din sănătate”, explică Yitzhak Hagag. 

Deși a luat în calcul, compania nu va ieși deocamdată din București, către ate orașe mari din România, precum Brașov, Cluj-Napoca, Timișoara sau Sibiu.

„Atât Brașov, cât și Cluj-Napoca, Timișoara și Sibiu sunt piețe interesante, care au evoluat bine în ultimii ani și cu siguranță au multe de oferit, în special în materie de clădiri cu valoare istorică și arhitectură deosebită. Este o direcție pe care o analizăm de ceva vreme și pe care nu o excludem, dar care nu se regăsește astăzi pe lista de priorități imediate. Investițiile noastre sunt concentrate în București, prin urmare și atenția noastră se îndreaptă către proiectele pe care le dezvoltăm aici și către a ne consolida poziția pe segmentul dezvoltărilor premium”, conchide Hagag.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Ministrul Apărării:„România ar aprecia în mod deosebit o contribuție cu trupe...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut, cu prilejul vizitei oficiale pe care o efectuează în Republica Slovenia, o întâlnire bilaterală cu omologul său,...
Se amână amenzile pentru firmele care nu folosesc e-Factura

Se amână amenzile pentru firmele care nu folosesc e-Factura. Care este...

Se amână amenzile pentru companiile care nu transmit facturile în sistemul național e-Factura în termenul de 5 zile stabilit. Inițial, măsura sancționării firmelor ar...