EXCLUSIV. Cum vrea să „toace” Cristian Ghinea 10.000.000 de euro din PNRR pentru înființarea Organizațiilor de Management al Destinației care există și funcționează de trei ani

Publicat: 20 ian. 2022, 14:05, de Puterea.ro, în News , ? cititori
EXCLUSIV. Cum vrea să „toace” Cristian Ghinea 10.000.000 de euro din PNRR pentru înființarea Organizațiilor de Management al Destinației care există și funcționează de trei ani

Fostul ministru USR al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a pregătit un tun financiar de vreo 10.000.000 de euro prin PNRR printr-o minciună uriașă, dar după ce toate proiectele incluse în PNRR au fost dezbătute doar cu Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR) păstorită de Dragoș Anastasiu, omul lui Nicu Gheară.

Ghinea a dezinformat, în scris, Comisia Europeană

Prima reformă inclusă în Componenta 11- Turism și Cultură a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) este ”Operaționalizarea Organizațiilor de Management al Destinațiilor. Trebuie precizat că ”Organizația de management al destinației se înființează prin asocierea autorității publice locale din componența destinației cu plătitori de taxă specială pentru promovare turistică” și ele ”asigură realizarea politicii de marketing, în conformitate cu dispozițiile legale în domeniu în vigoare, și gestionarea coordonată a componentelor destinației în scopul dezvoltării și valorificării potențialului turistic al destinației”. 

Numai că această reformă inclusă în PNRR de către fostul ministru USR Cristian Ghinea pornește cu informații false care demonstrează că s-a dorit direcționarea celor 10.000.000 de euro pentru OMD-uri către anumite entități și ONG-uri și nu către beneficiarii reali. ”Se va crea cadrul legal care să permită și să stimuleze înființarea în România a unui ecosistem de turism funcțional, format din Organizațiile de Management al Destinațiilor”, urmărind ”obiectivul propus, de a operaționaliza Organizațiile de Management al Destinațiilor prin adoptarea unei legislații funcționale”, a precizat Cristian Ghinea documentul PNRR trimis Comisiei Europene la Bruxelles.

Ghinea: „OMD-urile nu au fost încă înființate în România”

Mai mult, acesta a menționat în acest document că ”OMD-urile nu au fost încă înființate în România și, prin consecință, nu s-ar fi putut depune până acum proiecte concrete”. Numai că Ghinea a prezentat date eronate în PNRR care pot avea consecințe nefaste pentru derularea acestei reforme de operaționalizare a OMD-urilor.

Din data de 3 decembrie 2018 se publica în Monitorul Oficial Legea nr. 275 din 23 noiembrie 2018 privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 15/2017 pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 58/1998 privind organizarea și desfășurarea activității de turism în România.

Practic, Ordonanța nr.15 din 23 august 2017 pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 58/1998 privind organizarea și desfășurarea activității de turism în România a fost transpusă ulterior în Legea 275/2018.Deci este foarte clar că există cadrul legal pentru funcționarea OMD-urilor și nu așa cum a menționat Ghinea în PNRR primul anul trecut la Bruxelles.

Practic, legea există de mai bine de trei ani și deja este înființat din august 2019 primul OMD din țară, cel de la Mangalia, care este deja în al treilea an de funcționare. Dar de ce a menționat Cristian Ghinea în PNRR că nu există OMD? Foarte simplu. Pentru că sfătuit de cei din CDR, în special de Dragoș Anastasiu, a refuzat să se constituie alte OMD-uri pentru că erau deja alte structuri pe principii foarte clare și, astfel, nu se mai puteau direcționa bani din PNRR către anumite asociații de promovare garantate și susținute de USR și CDR.

Cristian Ghinea și grupul său de interese a considerat că reforma de operaționalizare a OMD-urilor trebuie să includă trei programe prin care să se cheltuie cele 10.000.000 de euro. Primul program de 2.000.000 de euro este denumit ”Mecanism de finanțare pentru susținerea dezvoltării rețelei de OMD-uri. Astfel, 1.000.000 de euro se vor ”toca” pentru ”elaborarea strategiilor de turism pentru destinație și branding”.

S-a estimat elaborarea a opt proiecte de strategii de câte 125.000 de euro fiecare proiect. ”Prețul de 125.000 de euro pe unitate fără TVA (o strategie) a fost estimat pe baza unei strategii comandate de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, respectiv actualizată valoarea la data curentă”, se menționează în documentul lui Ghinea. Adică, prețul de 125.000 de euro a fost estimat după o strategie a Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.

300.000 de euro pentru elaborarea de studii pentru OMD-uri

Al doilea proiect de 300.000 de euro inclus a fi finanțat prin PNRR din acest mecanism pentru susținerea și dezvoltarea rețelei de OMD-uri este destinat pentru elaborarea a opt studii de câte 37.500 de euro fiecare.

”Numărul estimat de proiecte depuse pentru elaborarea studiilor a fost calculat în perspectiva că fiecare dintre cele 8 OMD-uri, care vor fi dezvoltate în România, va dori să realizeze unul”, a justificat Cristian Ghinea alocarea celor 300.000 de euro pentru acest proiect.

700.000 de euro pentru 20 pagini web, adică 87.500 de euro pentru o pagină web

Al treilea proiect inclus în acest mecanism este de 700.000 de euro pentru ”realizarea web destinații turistice, cu aplicații mobile”. Practic, se dorește realizarea a 20 de paginii web la prețul, atenție, de 87.500 de euro fiecare pagină web.

50.000 de euro pentru instruirea staff-ului OMD

Cel de al doilea program inclus în reforma de operaționalizare a OMD-urilor este de 1.000.000 de euro și vizează ”consolidarea capacității/asistență tehnică pentru dezvoltarea OMD-urilor”.

Cum a gândit Ghinea să direcționeze acești bani? Păi simplu. 50.000 de euro pentru ”cursuri pentru manageri de destinație”, adică 3.125 de euro pentru fiecare din cele OMD-uri. S-a estimat un manager de destinație pentru fiecare OMD și încă o persoană, rezultând, astfel, un total de 16 care ar trebui să fie instruite.

315.000 de euro pentru perfecționare a 56 de angajați într-o rețea de 8 OMD-uri

Alți 315.000 de euro din cadrul acestei reforme gândite de Ghinea vor merge către ”cursuri de perfecționare pentru staff-ul OMD”.

S-a estimat un număr de cinci/șapte angajați în OMD-ul regional, managerii de destinație fiind incluși, rezultând un număr de 56 de angajați într-o rețea de 8 OMD-uri în România!

315.000 de euro pentru 21 de planuri de afaceri

De asemenea, s-a estimat cheltuirea a încă 315.000 de euro pentru ”furnizarea de asistență tehnică/ servicii de consultanță pentru elaborarea planurilor de afaceri pentru OMD-uri, în conformitate cu noua legislație a OMD-urilor”.

Astfel, Ghinea și compania a luat în calcul elaborarea a 21 de planuri pentru consultanță, ceea ce ar însemna 39.375 de euro fiecare.

315.000 de euro pentru consultanță la OMD-uri

Totodată, în cadrul acestui program s-a mai inclus și suma de 315.000 de euro pentru ”furnizarea  de asistență tehnică/servicii de consultanță pentru OMD-urile înființate”. S-a estimat 21 de servicii pentru consultanță de câte 39.375 de euro fiecare.

În plus, Ghinea și grupul său de interese a mai alocat 5.250 de euro pentru elaborarea a 3.500 de ”ghiduri informative pentru înființarea unui OMD, în conformitate cu noua legislație”. Asta ar însemna 1,5 euro de fiecare bucată ghid.

7.000.000 de euro pentru proiecte de investiții turistice care nu se… știu

Dar cei mai mulți bani în reforma de operaționalizare a OMD-urilor au fost prevăzuți de Ghinea în ”Programul de investiții în infrastructura turistică la nivelul destinașiilor”. Este vorba de 7.000.000 de euro, însă ”suma nu este împărțită, în proiecte specifice, ci ”suma a fost estimată pe baza unor proiecte similare finanțate de la bugetul de stat, de către ministerul nostru, în ultimii 10 ani, în valoare totală de aproximativ 173 de milioane de euro, ca plăți deja efectuate de către minister”.

Așadar, cam așa a gândit fostul ministru USR al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, după lungile consultări cu CDR lui Anastasiu, să dreneze cele 10.000.000 de euro destinați operaționalizării OMD-urilor. Însă, rămâne de văzut dacă banii vor fi cheltuiți așa cum au menționat în PNRR.