Exclusiv. De Anul Nou: Pune-ți o dorință, dar cum?

Printre superstiţiile ce dau năvală peste noi în fiecare an, în prag de An Nou, există una care e cea mai importantă. Iat-o: Se spune că dorința pusă la miezul nopţii de Revelion, sub vâsc eventual, are toate şansele să se împlinească! Recunoașteți că e foarte frumos, parcă vezi cum dorința prinde aripi. Dar putem face ca într-adevăr să fie așa? Există o magie, un „secret” prin care dorințele noastre (căci recunoașteți, cu toții ne punem în noaptea dintre ani mai multe dorințe…) pot deveni realitate?

Începuturile de an ni se par noi șanse de a face ceea ce nu am reușit în anul care a trecut. Pare uneori un moment magic, de resetare, o nouă șansă, o gură de aer, un nou început…

„De fapt, nu contează cum îi spunem, ideea de bază este aceeași – începutul de an vine la pachet cu speranța de mai bine, cu speranța că în noul an vom reuși să ne împlinim dorințele de suflet, importante pentru noi. Cum facem, însă, să ajungem să transformăm această speranță și dorința setată la începutul anului, în obiectiv atins, până la finalul acestuia? Pentru că, de ce să nu recunoaștem, unele dintre aceste dorințe rămân până la final doar dorințe de care uneori uităm, sau pe care nu reușim să le transformăm în realitate.

O condiție de bază ar fi să ne setăm dorințe cu adevărat importante pentru noi. Nu pentru cei din jur- familie, partener, copii…importante pentru noi în primul rând. Mai mult, merită să ne setam dorințe în care chiar credem, dorințe în acord cu principiile noastre de viață, cu valorile noastre și cu direcția pe care ne-o dorim în viață!”, este de părere psihologul și trainerul Ofelia Neagu, pe care pur și simplu am „somat-o” să ne spună, la obiect, cum „e treaba” cu dorințele puse la miezul nopții, de Revelion.

Să nu facem totul doar pentru că “așa dă bine”

Totul este destul de complicat și trebuie să fim atenți. Aflăm de la Ofelia Neagu că dorințele nu se pun așa, „de capul nostru”, ci planificat! În cazul în care dorințele și obiectivele setate la începutul anului vin în contradicție cu valorile și principiile noastre de viață, sau le-am setat doar de dragul unuia sau al altuia din familie și din cercul apropiat, vom începe, din păcate, să ne sabotăm singuri atunci când va fi necesar să trecem la acțiune. „Avem nevoie să ne măsurăm cu rigla noastră, după standardele noastre, nu să ne stabilim dorințe care sunt de fapt ale altora, sau doar pentru că <așa dă bine>. Poate că cei din jur și-au cumpărat ceva, sau au făcut ceva anume, dar nu neapărat acel ceva este aliniat și cu ceea ce ne dorim în mod real. Iar a aloca timp și resurse pentru a-l obține și noi, nu este neapărat relevant. Dar, dacă până acum nu ne-am clarificat propriile valori și standarde, primul pas important de făcut, ar fi să ne clarificăm valorile și ce este cu adevărat important pentru noi, până să ajungem să ne setam obiectivele anuale.

Dacă ne-am setat obiective extrem de ambițioase, merită să verificăm și dacă acestea sunt realiste, dacă ne-am asigurat că avem sau vom putea avea resursele necesare, dacă este realist termenul în care ne-am propus să le atingem și, mai ales, să ne stabilim pași intermediari în atingerea să, astfel încât să ne asigurăm că ne menținem pe direcția bună”.

Dorințele nu trebuie să ducă la un exces

Obiectivele mult prea ambițioase, paradoxal, uneori ne mai pot face să dăm înapoi, tocmai datorită faptului că ni le dorim, dar ne sperie uneori faptul că nu credem că le-am putea atinge. „Odată ce ne stabilim repere mai mici, etape intermediare, nu mai dăm înapoi din teamă, așa cum o facem cu obiectivele mult prea ambițioase. În același mod, faptul că poate ne dorim prea mult și dintr-o dată prea repede și prea mult, ne poate face să ne speriem atunci când trebuie să acționăm. Ne poate face să ne spunem că noi nu vom putea de fapt niciodată să facem acele lucruri și să dăm înapoi. Avem nevoie de dorințe ambițioase, pentru a ne face să mergem înainte, dar merită să ni le setam într-un mod sănătos”, mai adaugă Ofelia Neagu.

Mai mult, dorințele setate nu trebuie ca la un moment dat să ducă la un exces, sau la un dezechilibru, să vină în contradicție cu alte zone ale vieții noastre sau cu anumite valori. „De exemplu, dacă ne dorim să fim promovați, asta ne poate face să evoluăm profesional, dar, de exemplu, poate produce anumite dezechilibre în viață personală, la care trebuie să fim atenți, să le compensăm cumva. Luând exemplul anterior, promovarea ca manager ar putea duce în timp la deplasări, sau mai puțin timp petrecut cu familia.

Pentru a nu afecta negativ familia, sau viața personală, avem nevoie să găsim soluții pentru a compensa timpul petrecut fără familie – de exemplu, ne putem concentra atunci când suntem cu cei dragi asupra calității timpului pe care îl avem împreună, sau dacă o perioadă ne concentrăm asupra muncii, o altă perioadă de timp, familia va avea prioritate”. Trainerul conchide că dorințele de Anul Nou sunt setate cu intenția de a aduce ceva bun în anul care tocmai începe, numai că avem nevoie să fim atenți la modul în care le setam, pentru a ne duce într-o direcție bună, nu la dezechilibre. Mai mult, pentru a nu rămâne o simplă dorința, odată ce ne-am asigurat că ea este configurată într-un mod sănătos, avem nevoie de un plan clar, cu acțiuni și termene, dacă este posibil și în scris! „Până ce dorința nu se transformă într-un plan concret, ea rămâne o simplă intenție, pe care o vom relua an de an, fără a o transforma în realitate”.

Oricum ar fi, vă dorim ca în Noul An să prindeți stele! Știm că ați „prins” metafora, că e de bine, să fiți voioși și sănătoși.

La Mulți Ani!

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Romania intra pe data de 31 martie in Spatiul Schengen pe cale aeriana si maritima

România intră pe data de 31 martie în Spațiul Schengen pe...

România intră pe data de 31 martie în Spațiul Schengen pe cale aeriană și maritimă, iar situația se va schimba pentru românii care călătoresc...

Ce știe și ascunde Nicușor Dan: peste 10 mii de bucureșteni...

Mușamalizare criminală: listele cu situația reală a clădirilor cu risc major în caz de cutremur ținute secrete de Primăria Capitalei.  Peste 100 de clădiri...