EXCLUSIV: DNA a aflat cum pierde anual CNAIR 30.000.000 de euro

Publicat: 10 sept. 2020, 13:14, de Ion Teleanu, în News , ? cititori
EXCLUSIV: DNA a aflat cum pierde anual CNAIR 30.000.000 de euro
CNAIR

Puterea.ro a semnalat recent că s-a făcut un denunț-bombă la sediul central al DNA, privind mafia transportatorilor, care prejudiciază cu sume uriașe bugetul de stat cu acordul unor directori și angajați din Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Denunțul a făcut multe valuri la CNAIR, dar ceea ce se știe mai puțin este faptul că printre documentele depuse la DNA în susținerea sesizării există și o serie de înscrisuri care demonstrează că statul și compania pierd anual zeci de milioane de euro prin neîncasarea unor taxe.

„Există o adevărată mafie la nivelul ACI Giurgiu, protejată la nivelul DRDP București”

Într-un document transmis la începutul acestui an către conducerea companiei și membrii Consiliului de Administrație se menționează faptul că se pierd „anual minimul 30 de milioane de euro din neîncasarea UZD (Utilizare Zonă Drum), suma nefiind niciodată contestată de persoanele care au atribuții în acest sens la nivel de companie și știa de așa ceva inclusiv fostul director general Narcis Neaga”. Un exemplu ar fi că „la DRDP București se încasează doar 10% din suma cuvenită, fiind contracte doar pentru circa 1.000 de obiective (nr. parcări, stații de carburanți, chioșcuri etc amplasate pe marginea drumurilor naționale și autostrăzi) dintre cele 11.000 existente și inventariate”.

„Există o adevărată mafie la nivelul ACI Giurgiu, protejată la nivelul DRDP București, și, mai mult, cu ramificații ample și vechi la nivelul CNAIR central”, se menționa negru pe alb în acel document care este și la DNA. De asemenea, în documentele depuse la DNA se mai demonstrează cum CNAIR este păgubită cu bună știință de angajații agențiilor de control și încasare de la punctele frontieră prin faptul că nu încasează taxele legale. Asta rezultă din procesele verbale de constatare a contravențiilor, existând chiar „agenții unde se încasează de 6-7 ori mai puțin decât ar fi legal”.