EXCLUSIV. DNA a intrat în Primăria Sectorul 4, condusă de Daniel BĂLUȚĂ

Procurorii DNA au cerut, recent, mai marilor de la Primăria Sectorului 4 a Capitalei, documentele privind contractul de salubrizare a sectorului.

Demersul procurorilor anticorupție este motivat de faptul că există suspiciuni că autoritatea locală ar fi decontat dublu cantitatea de gunoi ridicată în realitate de pe platformele dintre blocuri, iar contractul de salubrizare nu ar fi fost încheiat respectând legea.

În noiembrie anul trecut, edilul Daniel Băluță anunța preluarea serviciilor de salubrizare și deszăpezire din Sectorul 4 de către compania Rosal, în urma câștigării unei licitații. În acel moment, primarul Sectorului 4 declara că, în maxim trei luni, noua societate de salubrizare își va începe activitatea în sector.

Contractul, încheiat în urmă unei licitații la care au participat mai multe firme, este semnat pe o perioada de 4 ani și se ridică la valoarea de 384,4 milioane de lei, fără TVA, potrivit sursei citate. La procedura de atribuire desfășurată la sfârșitul anului trecut, și câștigată de Rosal, s-au înscris și asocierile formate din RER Ecologic Service București REBU și RER Ecologic Service Buzău, respectiv Activ Salubritate și Impresa Sangalli Giancarlo&C SRL Monza (Italia).

Trebuie spus că, din aprilie 2017, după terminarea contractului cu compania REBU, serviciile de salubrizare și deszăpezire  din Sectorul 4 au fost prestate de către ADP Sector 4.

Gunoiul, luat cu remorcă de la ADP

În timp ce edilul Băluță a anunțat că există un contract de salubrizare, firma Rosal este ca și inexistentă în sector. Ziua și noaptea, ghenele de gunoi sunt golite de oameni fără salopete și cu mașini cu remorcă, potrivit imaginilor surprinse de reporterii PUTEREA. În majoritatea cazurilor, gunoiul este luat noaptea, pentru ca oamenii sa nu vadă că nu sunt mașini pentru salubrizare. Mașinile de salubrizare speciale sunt o raritate în sector. Mai mult, colectarea separată este inexistentă, deși ea este obligatorie de la 1 iunie 2019.

„Cu o miză de 387,5 milioane lei, contractul de salubrizare din sectorul 4, pentru următorii patru ani, îl face pe Băluță să se bâlbâie într-un lung șir de ilegalități și incompetență. Iată, pe scurt, momentele principale ale unui film prost, care îl are ca protagonist pe Băluță, și din care locuitorii sectorului 4 rămân cu buza umflată și buzunarele golite:

– După ce s-a chinuit vreo 2 ani să facă o banală achiziție publică, timp în care instanțele judecătorești i-au dat peste mâini arătându-i ilegalitățile, în decembrie 2018 reușește să semneze un acord cadru cu Rosal Grup pentru salubrizarea sectorului;

– În doar 7 luni (ianuarie-iulie 2019) de la începerea activităților de salubrizare cu noul prestator, schimbă prevederile înțelegerii inițiale prin 3 acte adiționale, fără aprobarea consiliului local;

– În loc să ceară consiliului local să numească o comisie pentru negocierea tarifului de salubrizare, investește de la sine putere o comisie de negociere, făcând abstracție de orice idee de transparență, care, apropo, este cerută de legislația din domeniu;

– Contrar tuturor prevederilor legale din domeniu, în cele 7 luni, Comisia sau primarul nu prezintă Consiliului Local costurile care au stat la baza tarifului plătit de primărie prestatorului;

– Prin Actul Adițional nr. 1 introduce activități care nu au fost solicitate în procedura inițială de licitație pentru a fi ofertate de toți participanții. Astfel, activitatile de tipul „răzuit rigole” și „spălat manual” au fost plătite deși nu făceau parte din documentația de atribuire;

– Prin Actul Adițional nr. 2 și contrar prevederilor acordului cadru inițial, pe care însuși pesedistul Băluță l-a semnat în decembrie 2018 și care exclude orice modificare retroactivă, va veni în fața consiliului local și va cere în ședința de luni, 15 iulie, o majorare cu 23% a tarifului plătit prestatorului din banii locuitorilor sectorului cu aplicare din luna…..aprilie 2019;

– Actul Adițional nr. 3 introduce noi operațiuni de salubrizare care nu au fost solicitate în faza de atribuire a contractului, afectând grav în acest fel principiile pieței concurențiale; Prin proiectul de hotărâre pe care îl propune spre dezbatere și vot în ședința consiliului local de luni, 15 iulie 2019, Băluță realizează că a făcut o întreagă sarabandă de ilegalități și vrea să scape printr-un vot favorabil al consilierilor locali, care aparent i-ar asigura absolvirea de toate nelegiuirile făcute în ultimele 7 luni.

Iată cât au plătit locuitorii sectorului 4 în tot acest timp pentru diferite operațiuni de salubrizare:

– Răzuire de rigole – 96,5 lei/100 mp;

– Spălat manual din furtun – 16,4 lei / 100mp;

– Colectarea cadavrelor animale – 152,9 lei/kg;

– Colectarea separată și gestionarea deșeurilor menajere – 294 lei/tona fracție umedă;

– Colectarea separată și gestionarea deșeurilor menajere – 290,6 lei/tona de deșeuri reciclabile;

– Măturat manual – 4,51 lei/100 mp;

– Curățat manual zăpadă – 21,8 lei/oră/om;

– Utilaj multifuncțional pentru străzi înguste (plug și material

antiderapant) – 322,6 lei/oră/utilaj;

– Îndepărtare /eliminare zăpadă prin topire – 3.482,2 lei/oră/utilaj.

Domnule Băluță, vă solicit imperativ ca în ședința de luni să prezentați consiliului local un raport complet cu: situația lucrărilor de salubrizare prestate de Rosal Grup, a plăților efectuate de primărie în cele 6 luni de contract, modul de stabilire a tarifului de salubrizare și procesele verbale ale întâlnirilor dintre prestator și comisia de negociere pe care ați instituit-o.

În caz contrar, în termen de 48 de ore voi sesiza Curtea de Conturi și Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice pe tema suspiciunilor rezonabile de ilegalități privind derularea acestui contract”, a scris Răzvan Sava, consilier local Sector 4, pe pagina sa de Facebook.

Taxa ilegală de salubrizare

Primarul Sectorului, Daniel Băluță, de la PSD, a majorat taxa de gunoi la 12 lei pentru persoanele fizice, deși la preluarea mandatului aceasta era de numai 5 lei. În plus, el a instituit taxă și pentru nou-născuți, dar și o taxă suplimentară pentru firme.

Acum, Primăria Sectorului 4 ar putea intra oricând în colaps financiar, și asta pentru că sume mari de bani ar trebui returnate oamenilor. Motivul este acela că, o instanță, mai exact Curtea de Apel București, a emis motivarea deciziei civile definitive nr. 7034/2018 prin care a hotărât că taxa de salubrizare încasată anul trecut a fost ilegală.

Din luna decembrie a anului trecut, de când a fost anunțată decizia instanței, primarul Băluță s-a prevalat de lipsa motivării deciziei pentru a nu returna banii încasați abuziv de la cetățeni. Dupa ce a venit motivarea, Primăria susține în continuare că nu trebuie să dea banii înapoi și ignoră cererile oamenilor care au achitat o taxă ilegală.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Romania intra pe data de 31 martie in Spatiul Schengen pe cale aeriana si maritima

România intră pe data de 31 martie în Spațiul Schengen pe...

România intră pe data de 31 martie în Spațiul Schengen pe cale aeriană și maritimă, iar situația se va schimba pentru românii care călătoresc...

Președintele Consiliului Județean Buzău vânează un loc de deputat, după ce...

Anunțul lui Petre Emanoil Neagu că va candida ca deputat survine după ce, în şedinţa de ieri a Consiliului Politic Naţional al PSD, a...