EXCLUSIV. DNA cercetează ingineriile financiare ale edilului PNL de la Calafat, Doru Mitulețu, inclusiv deconturile doctorale

Scandalurile din ultimii ani au demonstrat că primăria municipiului Calafat a devenit o pușculiță a ultimilor doi primari-Mircea Guță și Doru Mitulețu, din care au scos banii fără număr pentru a deconta cheltuielile lor personale sau ale unor apropiați.

Acum, PUTEREA, anunță în premieră că „aventurile” financiare și ingineriile țesute de edilul PNL de la Calafat, Doru Mitulețu, sunt incredibile fapt pentru care deja sunt cercetate de DNA.

Primarul Mitulețu a decontat din banii primăriei studiile doctorale ale… viceprimarului Mitulețu și a încă 15 persoane

Doru Mitulețu a ajuns primar al municipiului Calafat la alegerile din 2020 fiind susținut de PNL. Înainte de ajunge edilul urbei a fost dirigintele Oficiului Postal Calafat începând din 1996 , viceprimar în perioada 2010 – 2016 și consilier local PNL între 2008-2010.

Dar, în perioada cât a fost viceprimar, Doru Mitulețu împreună cu fostul edil Mircea Guță, aflat acum în pușcărie, au plătit din banii primăriei cursurile de master a 16 funcționari publici și personal contractant, inclusiv ale lui Mitulețu.

Sub pretextul cheltuielilor de perfecționare, Primăria Calafat a achitat studiile doctorale a nouă persoane la Universitatea Spiru Haret, inclusiv pentru Doru Mitulețu, și la încă șase la Universitatea din Craiova (vezi lista în facsimil).

De asemenea, tot municipalitatea din Calafat a achitar și niște cursuri la ANFP pentru Doru Mitulețu și fostul primar Mircea Guță. Suma totală achitată de primăria Calafat, în perioada 2008-2016, pentru studiile edililor și funcționarilor, plus penalizările, a fost de 124.675,04 lei.

Mastere pentru șmecheri decontate de primărie

 „Am constatat că s-au plătit nelegal cursurile de masterat pentru un număr de 16 persoane, funcționari publici, personal contractual și demnitari. Prin aceste plăți ilegale s-a creat instituției un prejudiciu de 88.294,44 de lei, la care s-a calculat dobânda legală la data Raportului, respectiv data de 19.02.2019,în valoarea de 36.380,69 lei, prejudiciul total fiind de 124.675,04 lei” , se menționează în raportul celor doi auditori interni ai Primăriei Calafat (vezi documentul în facsimil).

Astfel, pentru studiile doctorale ale edilului Mitulețu de la Universitatea Spiru Haret, municipalitatea din Calafat a achitat cu dobândă suma de 6.855,04 lei, iar cel mai mult s-a plătit pentru Daniela Popescu-9.110,54 de lei.

Dar, Primăria Calafat a decontat și „studiile” de la ANFP ale edilului Doru Mitulețu-10.316,13 lei, dar și pe ale fostului primar Mircea Marinel Guță-2852,46 de lei. Însă, auditorii au menționat în raport că „de la comp. Financiar contabil am primit evidența plăților către cei doi furnizori, numai din anul 2010 deși am solicitat aceste evidențe din 2008… dar există posibilitatea ca lista funcționarilor care au beneficiat de cursuri de master plătite de instituție să fie incompletă”,

Așadar, acum DNA poate vedea care sunt toți acei funcționari publici care împreună cu actualul primar și fostul edil și-au decontat studiile din banii Primăriei Calafat.

„Roata” facturilor de curent electric

Dar, ceea ce se știe mai puțin este faptul că primarul Doru Mitulețu a fost protagonistul unei inginerii financiare cu iz penal pe vremea când era dirigintele Oficiului Postal Calafat, iar soția sa Nina Mitulețu era oficiant al acestui oficiu.

Atunci, în perioada 2009-2010, Nina Mitulețu a creat o așa zisă „roată” de ajutorare a pensionarilor din Calafat prin care le reținerea acestora o sumă de bani ca să le achite facturile de energie electrică ale acestora către CEZ România.

Numai că soția edilului a luat banii pensionarilor, dar a uitat să le mai achite și facturile la curent electric, fapt pentru distribuitorul de energie a anunțat că îi va debranșa pe acei pensionari care nu și-au achitat facturile.

Scandal, amenințări și reclamații peste reclamații, dosar la Poliția Calafat, dar totul s-a închis pentru că Doru Mitulețu a achitat către CEZ România contravaloarea facturilor neachitate în sumă de 450.000.000 de lei vechi.

Serviciu contra serviciu

La aceea vreme, dosarul acestei inginerii financiare regizată de soția lui Doru Mitulețu a fost instrumentat de către șeful Cercetărilor Penale de la Poliția Calafat, Cristian Căprărescu.

Este mult spus instrumentat că toată afacerea a fost tergiversată de către acesta până când totul s-a mușamalizat. Acum, edilul Doru Mitulețu l-a angajat pe funcția de consilier personal tocmai pe Cristian Căprărescu, care între timp s-a pensionat.

Așadar, serviciu contra serviciu sau, mai exact, o mână spală pe cealaltă și ambele… fața primarului liberal de la Calafat.

Fostul edil de la Calafat, Mircea Guță, condamnat la închisoare

Trebuie precizat că fostul edil al Calafat, Mircea Guță, cel care în perioada mandatului său s-au decontat pe semnătura sa și a viceprimarului Doru Mitulețu studiile doctorale a fost condamnat în 2018 la 4 ani și 11 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită și abuz în serviciu.

Acesta a fost acuzat de abuz în serviciu şi că ar fi primit mită un autoturism de lux, marca Chrysler, de la un bulibașa din zonă, Constantin Coman, administrator al unor societăţi comerciale care au încheiat contracte preferenţiale cu Primăria Calafat, în schimbul şpăgii de lux, care acum va face doi ani de închisoare cu executare pentru complicitate la abuz în serviciu.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...