Exclusiv. Dr. Radu Zamfir: Activitatea de donare şi transplant a funcţionat permament, chiar în condițiile dificile de pandemie

Publicat: 17 ian. 2022, 17:09, de Puterea.ro, în Sănătate , ? cititori
Exclusiv. Dr. Radu Zamfir: Activitatea de donare şi transplant a funcţionat permament, chiar în condițiile dificile de pandemie
Dr. Radu Zamfir

Medicul Radu Zamfir, directorul executiv al Agenției Naționale de Transplant, spune că anul trecut, din cauza pandemiei, în toată lumea, inclusiv în România, s-a înregistrat o scădere a numărului de prelevări de organe și de proceduri de transplant, dar această activitate salvatoare de vieți nu a fost întreruptă.

”Am avut o scădere în activitatea de transplant, dar se putea și mult mai rău. Chiar şi în condiţiile dificile determinate de pandemia SARS CoV2 şi de faptul că este o presiune foarte mare asupra tuturor secţiilor ATI din spitalele acreditate pentru prelevare, activitatea de donare şi transplant a funcţionat permament. În pofida situației dramatice care a copleșit spitalele din România în perioada pandemiei, am reușit, subliniez am am reușit, să menținem activitatea cel puțin a unui centru de transplant pentru organe solide”, precizează dr. Zamfir.  

În 2021, cele trei centre de transplant renal – de la Iași, București, Cluj – au funcționat pe rând în funcție de cum a apărut donatorul. Anul trecut, la Centrul de transplant hepatic de la Institutul Clinic Fundeni, coordonat de prof. dr. Irinel Popescu, activitatea nu a fost întreruptă, efectuându-se proceduri cu organ de la donator în moarte cerebrală și de la donator viu.

De asemenea, la Tg Mureș transplantul de cord nu a fost întrerupt, iar la Spitalul ”Sfânta Maria” din București s-a realizat un transplant de pămân.

În prezent, există un acord între România și Italia la nivel de agenții privind procedura de  transplant pulmonar.

Avem un acord de colaborare între Agenția Național de Transplant cu Centrul Național de Transplant din Italia în domeniul transplantului de plămâni, astfel încât toţi pacienţii care au nevoie de o astfel de intrevnţie ce nu poate fi realizată în ţară să primească cât mai curând această şansă.

De asemenea, au fost continuate demersurile birocratice pentru încheierea unui acord în domeniul transplantului cu autoritatea similară din Republica Bulgaria.

Reluarea transplantului de cord la Spitalul Floreasca

Anul 2022 a debutat promițător. La sfârșitul săptămânii trecute s-au înregistrat mai multe premiere pentru acest an: prelevare multi-organ și multi-țesut, prelevare și transplant de cord.  După prelevare, cordul a ajuns la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, aceasta reprezentând o realizare a echipei medicale: reluarea activătăţii de transplant cardiac după o perioadă de 20 de ani de întrerupere.

 „Intervenția a durat aproape cinci ore și a reunit eforturile echipelor specializate din București și Târgu Mureș”, a declarat prof. Horațiu Moldovan.

De asemenea, continuă camapania națională ”Transplantul înseamnă Viață” prin care se urmărește promovarea actului altruist de donare, prin prezentarea de către specialiștii, a informațiilor corecte și reale privind importanța și rolul donării și al transplantului de organe, țesuturi și celule

În anul 2020, în țara noastră, au fost 66 de donatori în moarte cerebrală de la care s-au prelevat organe şi ţesuturi și s-au realizat: 53 transplanturi ficat, 120 transplanturi renale, 4 transplanturi cord, 1 transplant de plămân, 46 de transplanturi de cornee şi 85 proceduri transplant ţesuturi osoase. De asemenea, de la donator în viaţă au putut fi realizate: 9 transplanturi de ficat (două dintre ele realizate într-o unitate sanitară privată) şi 54 de transplanturi renale (trei dintre acestea fiind realizate într-o unitate privată). Toate aceste acţiuni au fost strict coordonate şi supravegheate de către Agenţia Naţională de Transplant.