Exclusiv. Dr. Rodica Tănăsescu: Orice simptom în zona căilor respiratorii necesită testul Covid

Publicat: 06 ian. 2022, 15:24, de Magda Marincovici, în News , ? cititori
Exclusiv. Dr. Rodica Tănăsescu: Orice simptom în zona căilor respiratorii necesită testul Covid
Rodica Tanasescu

”Orice simptom apărut în zona căilor respiratorii superioare necesită testarea Covid, deoarece până la proba contrarie este Covid”, avertizează dr. Rodica Tănăsescu, medic primar medicină de familie, vicepreședinte al Asociației Medicilor de Familie București.  

De asemenea, dr. Tănăsescu transmite că încă nu este târziu pentru vaccinarea antigripală și contra Covid.

Ieri (miercuri n.r.), medicul Rodica Tănăsescu a depistat patru cazuri de infecție Covid, printre care un steward pe vas, care la rândul lui l-a infectat pe tatăl său. Deocamdată aceste persoane prezintă simptome ușoare și sunt monitorizate.

Autotestarea

Medicul Rodica Tănăsescu avertizează că autostarea Covid nu este relevantă din două motive: de cele mai multe ori nu este corect efectuată și mare parte dintre cei care au rezultat pozitiv nu iau legătura cu medicul de familie. Aceștia din urmă nu se izolează și fac marea greșeală de a se prezenta la medic când prezintă simptome medii chiar severe.

O problemă majoră – evidențiată de dr. Rodica Tănăsescu – este testarea Covid în cabinetele medicilor de familie. Această procedură presupune un spațiu special pentru efectuarea testului și izolarea pacientului cu rezultat pozitiv pentru protejarea celorlalte persoane. Or, puține cabinete de familie au acest spațiu destinat exclusiv testării. De asemenea, persoana pozitivă nu ar trebui să se deplaseze la domiciliu cu mijloacele de transport în comun.

Dacă testarea s-ar efectua în cabinetul medical și se depistează un caz pozitiv, evident cabinetul trebuie dezinfectat foarte riguros. Asta înseamnă că o jumătate de oră, cel puțin, cabinetul să fie închis spre nemulțumirea celorlalte persoane programate.

În opinia dr. Tănăsescu, testarea Covid trebuie efectuată în centrele specializate sau prin serviciul de ambulanță și doar punctual în cabinetele medicilor de familie.

Pentru a limita interacțiunea, soluția cea mai bună este, potrivit dr. Tănăsescu, efectuarea consultațiilor la cabinetele medicilor de familie pe bază de programare, cu accesul doar al pacienților, fără aparținători.