Prin Legea consumatorului vulnerabil de energie adoptată recent de Parlament, locuitorii Deltei Dunării au primit o lovitură incredibilă tocmai acum în prag de iarnă când tarifele la gaze și energie electrică au explodat.
Din 1996, „tarife reduse cu 50% pentru energie electrica, gaze naturale, energie termica”
Potrivit articolul 8 al Ordonanței nr.27 din august 1996, persoanele care domiciliază sau lucrează în Rezervatia Biosferei „Delta Dunării” „beneficiază de tarife reduse cu 50% pentru energie electrica, gaze naturale, energie termica şi apa potabilă furnizată din reţeaua publică, pentru consumurile casnice menajere, în limita unor consumuri normate pe familie, stabilite de către consiliile locale„.
Mai mult, ordonanța mai sus menționată precizează că „Diferenţele de tarif pentru serviciile privind livrarea energiei electrice şi a gazelor naturale se suporta de la bugetul de stat, prin ministerul coordonator al agenţilor economici furnizori de astfel de servicii, iar cele privind energia termica şi apa potabilă, de la bugetul propriu al Consiliului Judeţean Tulcea„.
Astfel, potrivit acestei ordonanțe, circa 4.000 de familii din Delta Dunării au beneficiat de subvenționarea cu 50% a facturilor la curent electric, gaze, agent termic și lemne de foc. Practic, diferența de 50% era suportată de Consiliu Județean Tulcea.
În 2021, adio tarifele reduse cu 50% pentru energie electrica, gaze natural și energie termică
Însă, prin adoptarea Legii nr. 226 din 16 septembrie 2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, Guvernul și ulterior Parlamentul a tăiat aceste subvenții de care au beneficiat cele 4.000 de familii din Delta Dunării.
Astfel, prin această legea prevederile articolului 8 ale Ordonanței nr.27/1996 s-au modificat radical. Adică se stipulează că: „Familiile cu domiciliul în una dintre localitățile situate pe teritoriul Rezervației Biosferei «Delta Dunării», prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 395/1996, cu modificările ulterioare, beneficiază de reducerea cu 50% din taxa/tariful pentru serviciul public de salubrizare și apă potabilă furnizată din rețeaua publică, pentru consumurile casnice menajere, în limita unor consumuri normate pe familie, stabilite de către consiliile locale„, iar „Diferențele de tarif pentru serviciile privind livrarea apei potabile se suportă de la bugetul propriu al Consiliului Județean Tulcea„.
Practic, prin Legea consumatorului vulnerabil, după 25 de ani, cele 4.000 de familii din Delta Dunării le-a fost tăiată subvenția de 50% la „energie electrica, gaze naturale, energie termică” și au rămăs doar cu subvenția la apă potabilă și servicii de salubrizare, unde tarifele sunt foarte mici.
Acum când tarifele la curent electric și gaze au explodat, locuitorii Deltei Dunării, și așa destul de săraci, vor beneficia de facturi uriașe prin bunăvoința membrilor Guvernului României și a senatorilor și deputaților din țara noastră.
Cine sunt parlamentarii de Tulcea care au adoptat politica struțului
Strigător la cer este faptul că niciunul dintre deputații și senatorii de Tulcea nu au avut nicio obiecție tăierea subvenției la „energie electrică, gaze naturale, energie termică”.
Adică toți au tăcut la dezbaterea și adoptarea Legii privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, adoptând astfel politica struțului.
Cine sunt parlamentarii de Tulcea care au „ajutat” cele circa 4.000 de familii din Delta Dunării să plătească facturi uriașe la gaze, energie electrică și termică de acum înainte: deputații Gudu Michael și Șiscu George de la PNL, Mirela Furtună-PSD, Eugen Terente-AUR și senatorii Costel Vicol – USR și Cioromelea Valentin-Rică – AUR.
Guvernul și Parlamentul loveste cu putere in al sau popor. Deci, atâta timp cât România și alte țări ale UE au nevoie de această energie scumpă pe cărbune, prețurile vor rămâne ridicate. Și cel puțin în România nu vedem posibilitatea înlocuirii cărbunelui în următorii 4-5 ani. Aceasta înseamnă că cel puțin în acești 4-5 ani vom vedea prețuri ridicate la electricitate ”, a spus Chirițoiu, în cadrul unei dezbateri pe probleme de energie organizată de Expert Forum, relatează Agerpres.
Proiectul MGD, care este primul nou proiect de dezvoltare a gazelor offshore din Marea Neagră din România care va fi construit după 1989, constă din 5 puțuri de producție offshore – 1 puț submarin la câmpul Doina și 4 puțuri platforme la câmpul Ana – un sistem de producție a gazului submarin peste fântâna Doina care va fi conectată printr-o conductă de 11 mile cu o nouă platformă de producție fără pilot situată peste câmpul Ana.
O conductă de gaz va lega platforma Ana de țărm și o nouă stație de tratare a gazelor terestre din comuna Corbu, județul Constanța, cu o capacitate de 35,3 miliarde de metri cubi pe an, reprezentând 10% din consumul României. Gazul procesat va fi livrat în NTS la stația de măsurare a gazului care se găsește în GTP.
„Am ajuns la un alt pas către furnizarea de gaze românești pentru România. Acest proiect de la Marea Neagră demonstrează oportunitatea unică pe care singura România o are în UE de a deveni autosuficientă în materie de gaz și, prin urmare, de a-și reduce dependența din ce în ce mai mare de gazul importat din alte tarii ”, a declarat Mark Beacom, CEO BSOG. https://www.youtube.com/watch?v=PIhErwbcoms&t=1s
Fondată în 2004, European Energy a instalat și a investit în aproximativ 2 GW ferme eoliene și solare în 16 țări și are în prezent 1,1 GW de capacitate de energie regenerabilă în construcție în opt țări din Europa, Brazilia, SUA și Australia. European Energy intră pe piața românească într-un moment în care țara intenționează să adauge 6,9 GW de capacitate nouă de energie regenerabilă înainte de 2030. Se preconizează că mai mult de 3,7 GW din această capacitate vor fi proiecte solare. România își propune să atingă o cotă de 30,7% din sursele regenerabile de energie în consumul său de energie până în 2030, a notat European Energy.
România are o capacitate totală instalată de 3 GW în parcurile eoliene și aproape 1,4 GW în centralele solare, potrivit datelor Autorității de Reglementare în Domeniul Energiei din România. Odată cu adăugările planificate, capacitatea instalată a țării pentru producerea de energie electrică din aceste surse regenerabile se va dubla până la sfârșitul anului 2030, a declarat European Energy.
BUCUREȘTI (România), 23 septembrie (SeeNews) – Compania daneză de energie regenerabilă European Energy a declarat joi că a deschis o filială în România, ca parte a strategiei sale de extindere a amprentei internaționale și de a deveni un jucător important pe piața locală.
Skanska este un pionier în ceea ce privește furnizarea de spații de lucru durabile în Europa Centrală și de Est. Preocuparea Skanska pentru mediu și eforturile investite în dezvoltarea clădirilor rezistente la viitor sunt recunoscute și de certificările WELL și LEED, subliniind încă o dată contribuția Skanska la promovarea unui model de afaceri care încurajează strategiile durabile. Clădirile Campus 6.2 și 6.3 sunt primele clădiri din România care au obținut pre-certificarea WELL, la nivelul Silver. Clădirea Equilibrium este certificată LEED Core & Shell la nivel de platină și în prezent funcționează 100% pe baza energiei din surse regenerabile.
Prin această certificare, Consiliul Român pentru Clădiri Verzi încurajează dezvoltatorii imobiliari să ia măsuri care sunt menite să contribuie la o reducere semnificativă a emisiilor de carbon. Certificarea își propune să abordeze o serie de strategii sistematice care oferă soluții în combaterea schimbărilor climatice, îmbunătățirea sănătății și bunăstării oamenilor și trecerea la o economie circulară, regenerativă.