EXCLUSIV. Iohannis, Orban și Cîțu, corigenții de top ai integrității

Publicat: 18 iun. 2021, 11:24, de Ion Teleanu, în News , ? cititori
EXCLUSIV. Iohannis, Orban și Cîțu, corigenții de top ai integrității

Pentru cei de la Administrația Prezidențială condusă de președintele Klaus Iohannis, Camera Deputaților avându-l în frunte pe Ludovic Orban și membrii Guvernului în frunte cu premierul Florin Cîțu, legea privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice este doar un moft, iar Agenţia Naţională de Integritate este doar de decor.

Actualizare offline a averilor și intereselor

Agenţia Naţională de Integritate condusă de vicepreședintele Florin Ionel Moise a anunțat prin intermediul unui comunicat că „Marți, 15 iunie 2021, este data limită până la care persoanele prevăzute la art. 1, alin. (1) din Legea nr. 176/2010 pot depune declarațiile de avere și de interese anuale”.

Practic, până pe data de 15 iunie 2021, anumite categorii de persoane, printre care președintele României, premierul, membrii Guvernului și liderii Camerei Deputaților și Senatului erau obligați conform Legii nr. 176 din 1 septembrie 2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, erau obligați să actualizeze declarațiile de avere și de interese.

Dar, surpriză! Nimeni de la Administrația Prezidențială, Guvernul României și Camera Deputaților nu și-a actualizat declarațiile de avere și de interese așa cum prevede legea și cum anunțase ANI. Doar membrii Senatului, în frunte cu Anca Dragu, și-au actualizat declarațiile de avere și de interese.

„Nedepunerea declaraţiilor constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50 lei la 2.000 lei”

La articolul nr. 29 al Legii 176/2010 se stipulează foarte clar „Nedepunerea declaraţiilor de avere şi a declaraţiilor de interese în termenele prevăzute de prezenta lege, precum şi nedeclararea, în declaraţia întocmită potrivit anexei nr. 1, a cuantumului veniturilor realizate, sau declararea acestora cu trimitere la alte înscrisuri constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50 lei la 2.000 lei” și „Agenţia poate declanşa din oficiu procedura de evaluare”.

Deocamdată, trei din primele patru instituții ale statului-Administrația Prezidențială, Guvernul și Camera Deputaților, n-au catadicsit să-și actualizeze declarațiile de avere și de interese. 

De ce oare? Poate pentru că… suntem la putere și facem ce vrem! Rămâne de văzut dacă ANI va sancționa pe cineva dintre cei mai sus menționați care nu și-au actualizat declarațiile de avere și de interese.