Exclusiv. „M-am trezit cu gândul la el”: Lamia Beligan, mesaj emoționant pentru tatăl ei

Zilele acestea s-au împlinit 103 de ani de la nașterea marelui actor Radu Beligan. Lamia, fiica marelui actor Radu Beligan a postat un mesaj emoționant pe pagina sa de socializare. Alături de acest mesaj, actrița care a jucat alături de tatăl ei pe scenă de nenumărate ori, a postat și o imagine din copilărie.

M-am trezit cu gîndul la el. Aș fi vrut să-i pot spune cît de mult îmi lipsește. Cît îmi este de dor. Aș fi vrut să fiu în stare să scriu cîteva rînduri, dar nu am fost. Pur și simplu, am stat întreaga zi înconjurată de fotografii dragi, de scrisori, de cărțile lui. Și la un moment dat, recitind pasaje din carte lui, „Pretexte și subtexte”, mi-a atras atenția un scurt dialog imaginar, care îmi pare a fi o extraordinară lecție de actorie, pentru cei de ieri dar, mai ales, pentru cei de azi: El spune: A fost un public prost.Eu spun: A fost un spectacol prost.El întreabă: Nu sînt „mascat” aici de partener?Eu întreb: Sînt important eu în acest moment al piesei?El întreabă: Mă aud?Eu întreb: Intențiile mele sînt clare?El spune: Așa cum s-a repetat!Eu spun: Așa cum dictează spectacolul de azi.El spune: Mai mult sentiment!

Eu spun: Mai multă claritate în intenții va duce la nașterea unui sentiment organic.El spune: Aici fac o pauză.Eu spun: Aici simt nevoia să tac.El spune: Totul e în text.Eu spun: Totul e în subtext.El spune: După atîția ani de experiență, am ajuns la convingerea că…Eu spun: Nimic nu e niciodată la fel.Încolo, ne înțelegem de minune și sîntem la fel de talentați!”, a scris Lamia Beligan, pe pagina sa de Facebook.

Prestaţii de excepţie

Radu Beligan s-a născut la 14 decembrie 1918 (în Ziua Sfântului Filimon – protectorul artiştilor, conform calendarului ortodox), la Galbeni, Filipești, în judeţul Bacău,  fiind, pe linie maternă, grec de origine, iar pe linie paternă, descendent al unuia dintre frații lui Ion Creangă. După finalizarea studiilor liceale s-a înscris la Facultatea de Drept şi Filosofie a Universităţii Bucureşti, însă după numai doi ani, în 1938, a devenit studentul Luciei Sturdza Bulandra la Academia Regală de Muzică şi Artă Dramatică, pe care însă nu a absolvit-o. Radu Beligan a fost unul dintre discipolii actriței Lucia Sturdza Bulandra și al scriitorului Eugen Ionescu.

Cel mai longeviv actor care s-a aflat în activitate pe scena unui teatru din România, maestrul Beligan a încântat de-a lungul celor peste 75 de ani de carieră, prin prestaţii de excepţie, în roluri celebre ale teatrului şi filmului, atât în ţară cât şi peste hotare. S-a dovedit şi un iscusit regizor și un exponent de referinţă al producţiilor de radio şi televiziune.

sursa foto: Rador

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...