EXCLUSIV Mărturiile unei femei, căreia boala Lyme i-a mâncat cartilagiile din oase

S-a trezit dintr-o dată că nu mai poate să stea în picioare și că are amețeli mari. Și-a făcut toate analizele și toate au ieșit foarte bine. Medicii români au trimis-o la psihiatru, pe motiv că ar avea boli închipuite. A ajuns în Austria, unde medicii i-au spus că are boala Lyme, pe care a căpătat-o după ce fusese mușcată de o căpușă, în urmă cu câțiva ani. De atunci au urmat perioade de coșmar. Sunt mărturiile șocante ale unei femei de 50 de ani din Constanța.

O cheamă Claudia Ș., are 50 de ani și este managerul unui hotel de pe litoral. Am cunoscut-o zilele trecute, chiar la hotelul unde lucrează. Mergea ajutată de o cârjă și avea un șold parcă mai jos. Am întrebat-o ce a pățit și mi-a răspuns: “m-a mușcat o căpușă și am luat boala Lyme”. Nu puteam face legătura între o căpușă și cârja femeii.

Aceasta, cu blândețe, a început să povestească: „M-am trezit într-o dimineață că sunt foarte amețită și că nu mai pot să merg. Aveam picioarele moi și îmi era foarte rău. Am fost la medic, mi-a făcut setul complet de analize și au ieșit toate bune. Dar mie îmi era rău în continuare. Apoi am mers din doctor în doctor, la cei mai buni, cei mai renumiți, de toate specializările. La un moment dat am primit trimitere la psihiatru, spunându-mi-se că am boli închipuite, că sunt sănătoasă, dar că mi le imaginez eu”.

Văzând că nu găsește nicio soluție la stările sale de rău, femeia a ajuns la o clinică în Austria. Aici, după primele investigații, femeii i s-a spus clar și răspicat că suferă de boala Lyme, pe care ar fi luat-o de la o înțepătură de căpușă. “Nici nu știu exact când m-a mușcat căpușa. Am stat și m-am gândit și mi-am adus aminte că, în urmă cu cinci ani, am avut o roșeață la picior. Probabil atunci m-o fi înțepat căpușa. Nu am avut nimic atunci, a trecut repede roșeața și nu m-am mai gândit la asta. Doar că acea căpușă mi-a transmis boala Lyme care, în timp, a făcut ravagii. Mi-a mâncat cartilagiile de la șolduri. Medicii mi-au explicat că exact asta face boala Lyme: parcă se hrănește cu cartilagii și cu creier”, a mărturisit femeia.

Tratează boala Lyme cu Terapia cu oxigen hiperbaric

Ajungând aproape în stadiul de a nu mai avea cartilagii, femeii i s-au recomandat de către medicii ortopezi din România să-și monteze proteze de șold. A refuzat. A căutat, s-a interesat iar la medicii din Austria și din Germania și a decis să urmeze tratamente cu oxigen hiperbaric. “Aceasta a fost scăparea mea. E posibil ca la unul din șolduri să trebuiască, totuși, o proteză, ceva. Dar sper să nu. Am ajuns să fac niște tratamente în care eu nu am crezut niciodată, dar terapia cu hiperbaric m-a salvat. Sunt din ce în e mai bine, acum merg doar sprijinită într-o cârjă”, a continuat femeia.

Aceasta a punctat faptul că, în cazul în care ne înțeapă o căpușă, să începem imediat investigațiile, să vedem dacă suntem sau nu infectați cu Lyme. “Eu nu am știut, am lăsat să treacă cinci ani, timp în care boala Lyme s-a extins. Dacă acționam de la început, cred că altfel ar fi fost situația”, a mai spus aceasta.

Tratamentele împotriva bolii Lyme au costat peste un milliard de lei vechi

Tratamentele, consultațiile și internările atât în România cât și în străinătate, au costat-o pe Claudia Ș. peste un milliard de lei vechi. Cheltuielile nu s-au terminat încă, avînd în vedere că femeia încă face tratamente medicale.

Ce este boala Lyme transmisă de căpușe

Boala Lyme este o boală infecțioasa cauzata de bacteria Borellia burgdorferi, care poate fi transmisă la om prin mușcătura unei căpușe infectate din specia Ixodes scapularis. Studiile arata ca persoanele cele mai multediagnosticate cu boala Lyme nu-și amintesc să fi fost muscate de vreo capușă. Boala Lyme a fost identificata pentru prima dată in orasul Old Lyme, Connecticut, în 1975. In prezent este cea mai frecventa boala transmisa de capușe din Europa și Statele Unite ale Americii.

Persoanele care trăiesc sau petrec mult timp în zonele impadurite sunt mai susceptibile sa se infecteze, de asemenea si persoanele cu animale de companie care viziteaza spatiile verzi au totodata un risc mai mare de a contacta boala Lyme.

Simptome boală Lyme transmisă de căpușe

Persoanele cu boala Lyme pot reactiona la aceasta in mod diferit, iar simptomele pot avea grade diferite de severitate. Desi boala Lyme este de obicei impartita in trei etape (localizarea precoce, diseminare timpurie si diseminare tarzie), simptomele se pot suprapune. Unele persoane se pot prezenta, de asemenea, intr-un stadiu avansat al bolii, fara sa fi avut simptomele care apar in stadiul initial. Potrivit Centro Kinetik, unele dintre cele mai frecvente simptome ale bolii Lyme sunt:

  • eruptia circulara, cu aspect de ochi de bou;
  • fatigabilitate;
  • durere si tumefactie articulara;
  • dureri musculare;
  • durere de cap;
  • febra;
  • adenopatie;
  • tulburari de somn;
  • dificultate de concentrare.

Simptome la copii Lyme transmisă de căpușe

În principiu, copiii experimentează aceleași simptome ale bolii Lyme ca și adulții. De obicei prezintă următoarele simptome:

  • stări de oboseală;
  • dureri musculare si articulare;
  • febra;
  • alte simptome asemanatoare gripei.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Investiția companiei Symmetrica: Unde va fi amplasată cea mai mare fabrică...

Investiția majoră care urmează să transforme peisajul industrial din apropierea Bucureștiului va fi amplasată la Bolintin Vale. Aici se construiește o nouă fabrică de...
Mierea importată din afara UE, la control

Mierea importată din afara UE, la control

Analizele pentru mierea importată din afara UE ar urma să fie efectuate în cadrul unui laborator de referinţă la nivel naţional. Aceasta este concluzia...