Exclusiv: Motivarea instanței în falimentul secolului. Ce datorii lasă în urmă City Insurance

Peste 132,4 milioane de lei sunt datoriile cumulate și necoperite cu lichidități ale celui mai mare asigurător de pe piața românească. Falimentul City Insurance, pronunțat săptămâna trecută, se resimte deja direct în buzunarele românilor, nevoiți să achide de la câteva sute la câteva mii de lei în plus pentru o poliță auto obligatorie. La momentul solicitării falimentului, compania acoperea aproape jumătate din piața asigurărilor auto din România.

Principalul motiv invocat de magistrații Tribunalului București în declararea falimentului a fost faptul că, la data de 13 septembrie 2021, când a fost ultima oară controlată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), datoriile exigibile erau mai mari decât lichiditățile existente. Concret, compania înregistra datorii de 173,5 milioane lei și lichidități de numai 42,1 milioane lei.

În acest context, ASF a emis pe 17 septembrie Decizia privind retragerea autorizației de funcționare a Societății de Asigurare-Reasigurare City Insurance – S.A., constatarea stării de insolvență și promovarea cererii privind deschiderea procedurii falimentului împotriva acesteia.

Cine preia controlul City Insurance

În cursul procesului de declararea a falimentului, instanța a respins cererile a 45 de creditori, ca fiind introduse de persoane fără calitate procesuală activă, și a admis 11 solicitări de creanță. Oricum, odată cu declararea falimentului, termenul limită pentru înregistrarea cererii de admitere a creanțelor a fost stabilit 28 martie 2022.

Dispune dizolvarea societății debitoare și ridică administratorilor societății de asigurare/ reasigurare debitoare dreptul de a reprezenta societatea, de a administra bunurile acesteia și de a dispune de ele. Dispune sigilarea bunurilor din averea debitoarei, în sarcina lichidatorului judiciar”, se arată în motivarea oferită de judecătorii Tribunalului București.

Lichidator judiciar provizoriu a fost numit CITR Filiala Cluj (inclus în lista practicienilor în insolvență agreați de ASF). Este vorba de lichidatorul judiciar provizoriu al Carpatica Asig și Certasig.

Începând cu data de 9 februarie, toate poliţele RCA încheiate cu City Insurance vor expira automat în 90 de zile, potrivit deciziei luate de instanţă. Clienţii persoane fizice pot cere în 30 de zile rezilierea contractelor şi înscrierea la masa credală pentru obţinerea diferenţei de bani aferentă perioadei de valabilitate a poliţei.

Decizia Tribunalului București nu este definitivă şi se poate formula apel în 7 zile de la comunicarea hotărârii.

La momentul declarării falimentului, City Insurance ajunsese la subscrieri de 1,52 mld. lei (cu 21,2% mai mult faţă de primele nouă luni ale anului precedent), având o cotă de piaţă de 43%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...
Sursa foto: Facebook Manuela Hărăbor

Cum a descoperit Manuela Hărăbor că are un copil cu autism

Frumoasa actriță Manuela Hărăbor are un băiat de 32 de ani, cu autism. Artista povestește cum a descoperit că Andrei, fiul ei, are autism...