EXCLUSIV. Munca la negru în plin sezon estival a atins cote incredibile în stațiunile de pe Litoral

Informațiile furnizate recent de Inspecția Muncii către PUTEREA demonstrează că munca la negru în stațiunile de pe litoralul românesc al Mării Negre a atins cote incredibile și de neimaginat, dar, nicio instituție a statului nu s-a sesizat să facă cât de cât ordine.

Doar 10.000 de angajați cu normă întreagă erau, la 1 august, pe Litoral

PUTEREA a solicitat Inspecției Muncii să precizeze care era la data de 1 august 2022 numărul total al salariaților din domeniul HORECA conform celor 8 coduri CAEN-5510, 5520, 5530, 5590, 5610, 5621, 5629, 5630, care își desfășurau activitatea în stațiunile de interes local și național de pe litoralul românesc al Mării Negre, adică de la Năvodari până la Vama Veche, pe baza de contract permanent de muncă și cu timp parțial de muncă.

Practic, am solicitat numărul angajaților din structurile de cazare clasificate din cele 13 stațiuni de pe Litoral – Mamaia, Eforie Nord, Eforie Sud, Mangalia, Năvodari, Vama Veche, Costinești, Olimp, Neptun, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Saturn, dar și al celor care au muncit la terasele, barurile și restaurantele din aceste stațiuni.

Datele furnizate de Inspecția Muncii, condusă de către Dantes Nicolae Bratu, sunt uluitoare și de neimaginat. Dar, mai trebuie precizat că din informațiile oficiale ale Ministerului Antreprenoriatului și Turismului, numărul locurilor de cazare în structurile de cazare clasificate cele 13 stațiuni mai sus menționate era la începtul sezonului estival de 134.196 (vezi în facsimil tabelul locurilor de cazare).

Potrivit datelor furnizate de Inspecția Muncii, numărul total al angajaților din domeniul HORECA aflați la 1 august 2022, adică în plin sezon estival, în cele 13 stațiuni de Litoral a fost de 11.176, dintre care doar 1.106 aveau contract de muncă cu timp parțial (vezi documentul în facsimil).

Asta înseamnă că numărul angajaților pe bază de contract de muncă cu normă întreagă a fost de 10.070. Datele sunt uluitoare și greu de imaginat, dacă ținem cont că, potrivit legislației în vigoare, la cele 134.196  de locuri de cazare clasificate trebuiau să fie circa 70.000 de angajați, iar un restaurant cu 50 de locuri trebuie să aibă cel puțin zece angajați. Totodată, aceste date scot în evidență faptul că munca la negru a atins cote incredibile.

Costinești, liderul muncii la negru de pe Litoral

La o simplă analiză între numărul de angajați din cele 13 stațiuni de pe Litoral și numărul locurilor de cazare clasificate, fără a lua în calcul pe cei care lucrează în restaurante, terase sau baruri, se evidențiază faptul cât de mult s-a lucrat la negru pe Litoral. Liderul topului muncii la negru este stațiunea Costinești unde 436 de angajați au avut contracte de muncă cu normă întreagă pentru cele 20.461 de locuri de cazare.

Asta înseamnă că a fost un angajat la 47 de locuri de cazare. Pe locul doi în acest clasament s-a situat stațiunea Saturn, unde la 6.860 de locuri de cazare au existat 156 de angajați, adică un angajat la 44 de locuri de cazare. Locul trei a fost ocupat de Eforie Nord, unde 500 de angajați au prestat la cele 20.877 locuri de cazare, asta însemnând un angajat la circa 42 de locuri de cazare.

Pe locul patru s-a situat stațiunea Cap Aurora, unde 67 de angajați au muncit la cele 2.184 de locuri de cazare, adică un angajat la 32 de locuri de cazare, iar pe cinci s-a situat Olimpul, unde la 4.107 locuri de cazare au fost 176 de angajați, adică unul la 23 de locuri de cazare. Pe locul șase s-a aflat stațiunea Venus care avea 9.242 de locuri de cazare și 412 angajați, asta însemând un angajat la 22 de locuri de cazare.

O situație cât de cât ok este în stațiunea Mangalia unde existau 1.987 de angajați pentru cele 2.220 de locuri de cazare. Această situație de la Mangalia evidențiază și mai mult cât de mult s-a lucrat la negru în celelalte stațiuni de pe Litoral.

De ce avem servicii proaste pe Litoral

”Aceste date furnizate de Inspecția Muncii sunt de a dreptul dreptul incredibile. Mulți agenți economici vor spune că au lucrat cu zilieri, dar numărul zilierilor nu poate fi mai mare de 2.500, sau că au lucrat cu angajați închiriați prin firme specializate care aduc oameni la muncă din țară și străinătate, dar și numărul acestora este nesemnificativ. În plus, trebuie să mai ținem cont că angajatul nu poate lucra non stop, șapte zile din șapte, și atunci trebuie să-l înlocuiască cineva cel puțin o zi pe săptămână. Și atunci nu trebuie să ne mai mirăm că din cauza lipsei de personal și a faptului că majoritatea angajaților sunt cu salariul minim pe economie avem servicii proaste pe Litoral. Și din aceste motive românii aleg să-și facă vacanțele și concediile în străinătate”, a precizat pentru PUTEREA unul dintre cei mai importanți specialiști români din domeniul HORECA.

Ce a făcut Inspecția Muncii?

La datele prezentate de Inspecția Muncii coroborate cu cele de la Ministerul Antreperenoriatului și Turismului se pune întrebarea: Ce au făcut instituțiile statului cu atribuți în domeniul combaterii muncii la negru? Oare pentru ce sunt remunerați angajați de la Inspecția Muncii, în special cei de la Constanța?

 

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Cine va putea beneficia de noul tip de concediu plătit în Romania?

Cine va putea beneficia de noul tip de concediu plătit în Romania?

Camera Deputaților dezbate un proiect de lege care promite să redefinească drepturile angajaților care aleg să participe la studii clinice. Camera Deputaților, prin Comisia pentru...
Se amână amenzile pentru firmele care nu folosesc e-Factura

Se amână amenzile pentru firmele care nu folosesc e-Factura. Care este...

Se amână amenzile pentru companiile care nu transmit facturile în sistemul național e-Factura în termenul de 5 zile stabilit. Inițial, măsura sancționării firmelor ar...