EXCLUSIV: Nicolae Manolescu a pierdut procesul cu Agenția Națională pentru Integritate. Averea nejustificată de critic e considerabilă

O veste extreme de proastă a venit, săptămâna aceasta, pentru Nicolae Manolescu din justiție: criticul literar, acum în vârstă de aproape 82 de ani, a pierdut definitive procesul intentat Agenției Naționale pentru Integritate (ANI). Instituția reclama în cazul său o diferență nejustificată de avere de aproape 80.000 de euro.

Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție a României au decis să respingă cererea formulată de Manolescu privind sesizarea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene cu întrebări preliminare. În același timp, au păstrat sentința pronunţată pe 20 martie 2019 de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal.

De nejustificat

Pe 10 iulie 2014, Agenția Națională de Integritate constata existenţa unei diferenţe nejustificate, în cuantum de 326.896,38 Lei (aprox. 77.832 Euro), între averea dobândită şi veniturile realizate împreună cu soția de către Nicolae Manolescu, ambasadorul României la U.N.E.S.C.O. (Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură), Paris.

Conform ANI, în 2009, criticul literar a realizat venituri salariale în cuantum de 664.492,62 lei, iar modificările patrimoniale intervenite în aceeași perioadă au fost în cuantum de 991.389 Lei, rezultând o diferență nejustificată de 326.896,38 Lei (aprox. 77.832 Euro).

În acest context, ANI a dispus sesizarea Comisiei de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel București în vederea începerii acţiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite şi veniturile realizate de Nicolae Manolescu în perioada exercitării funcției publice.

Acesta deținea funcția publică de ambasador, delegat permanent al României de pe lângă UNESCO la Paris, începând cu data de 20 noiembrie 2006.

Conform ultimei declarații de avere, din 2015, Manolescu încasa anual, ca ambasador, 43.000 de euro la care se adaugă aproximativ 50.000 de lei, din drepturi de autor și 60.000 de lei, ca indemnizație din partea Academiei Române.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Avem tricolorul pe etichetă, ce mai contează ce înghițim? Dublul standard,...

Ultima găselniță a politicienilor de la PSD este să-i oblige pe comercianții care vând produse provenite din materii prime românești să se asigure că...
Frlocin Citu (INQUAM_Octav_Ganea)

Florin Cîțu: „Candidez la președinția PNL. Partidul are nevoie de un...

Primul – ministru Florin Cîțu și-a anunțat duminică dimineață candidatura la președinția Partidului Național Liberal. Flancat de un grup de aproximativ 30 – 40 de...