EXCLUSIV: Povestea terifiantă a unui medic român închis ilegal 18 zile în Germania, alături de terorişti (episodul I)

Publicat: 31 oct. 2023, 09:30, de Ovidiu Zară, în Dezvăluiri , ? cititori
EXCLUSIV: Povestea terifiantă a unui medic român închis ilegal 18 zile în Germania, alături de terorişti (episodul I)

Incredibil, dar adevărat! Într-o Europă în care respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului ar trebui să fie cartea de căpătâi a fiecărui stat membru UE, Germania a încălcat în mod grosolan aceste drepturi. Dovadă este experienţa terifiantă trăită de un tânăr medic român, aflat la prima excursie din viaţă în Germania.

Încătușat încă de la coborârea din avion, asemenea unui infractor, interogat fără a fi asistat de un avocat sau de un translator autorizat, refuzându-i-se dreptul de a lua legătura cu Consulatul României sau cu familia şi, într-un final, încarcerat 18 zile într-unul dintre cele mai temute penitenciare germane, împreună cu criminali periculoși și chiar cu teroriști. Eliberarea românului a fost posibilă doar datorită implicării echipei Ministerului de Externe, condus de Luminiţa Odobescu, care a dovedit că autorităţile germane au ascuns dovezi care demonstrau că identitatea medicului român a fost clonată. Puterea vă prezintă, astăzi, primul episod al acestei poveşti incredibile, în care un român nevinovat a ajuns să fie încarcerat într-o temută puşcărie germană.

Alexandru Grin este un medic stomatolog român, în vârstă de 37 de ani, născut în Ucraina. Căsătorit, tatăl a doi copii minori, medicul a decis la începutul lunii octombrie a acestui an să viziteze Germania, pentru prima oară în viaţa sa, împreună cu doi prieteni. Habar nu avea că excursia mult-dorită în Germania avea să se transforme în coşmarul vieţii sale.
Totul a început sâmbătă, 7 octombrie a.c., atunci când medicul Alexandru Grin a decolat de pe Aeroportul Otopeni spre Memmingen, un oraș din regiunea Schwaben a landului Bavaria. După o cursă de aproximativ două ore, chiar la aterizarea avionului, pentru medicul român a început coşmarul vieţii sale. Dintr-un medic respectat, a ajuns un periculos infractor, încarcerat alături de criminali periculoşi şi terorişti.

Arestat la uşa avionului, imediat după aterizare

„Imediat după aterizarea avionului, toată lumea aştepta cu bagajele în mână să se deschidă uşile pentru a debarca. Am stat vreme de 10 minute în interiorul avionului şi nu înţelegeam de ce nu se dechid uşile să coborâm. La un moment dat, din cabina piloţilor s-a auzit un mesaj. Auzindu-mi numele, am ridicat o mână şi am răspuns vesel. Eram totuşi nedumerit, deoarece nu aveam bilet VIP cu prioritate la debarcarea din avion. Copilotul, care venise lângă mine mi-a spus să îl urmez. M-am conformat şi ne-am deplasat împreună spre uşa avionului care tocmai se deschisese. Acolo am fost întâmpinat de doi poliţişti germani care mi-au cerut cartea de identitate, după care mi-au cerut pe un ton imperativ să-i urmez”, îşi începe povestea Alexandru Grin.
Insoţit de poliţiştii germani, medicul român a fost condus în arestul aeroportului din Memmingen. Odată ajuns acolo i s-a cerut în limba germană să predea bagajul, telefonul mobil, să se dezbrace şi să se descalţe. Şocat de ceea ce întâmplă, fără a înţelege o iotă de germană, medicul român s-a conformat, după care a fost lăsat singur în respectiva cameră, fără haine şi bunuri.

Acuzat de fraudă, lipsit de avocat din oficiu, translator şi de telefonul mobil

„După aproximativ douăzeci de minute, au venit în camera respectivă două poliţiste care aveau nişte documente în limba germană, pe care m-au pus să le semnez. Neînţelegând despre ce este vorba, am refuzat să semnez şi am cerut să îmi fie adus telefonul mobil pentru a suna la Consulatul României şi la familie. Mi-au adus telefonul pentru câteva minute. Am sunat la Consulatul României, dar fiind sâmbătă şi ultima zi a festivalului Oktober Fest nu a răspuns nimeni. Nu am mai apucat să contactez familia, căci mi-au luat telefonul”, îşi aminteşte Alexandru Grin.
Înţelegând din tonul şi limbajul non-verbal al poliţistelor că lucrurile nu sunt în regulă, medicul român a cerut din nou telefonul său mobil pentru a putea traduce cu ajutorul „Google translate” câteva fraze din documentele redactate în limba germană pe care ar fi trebuit să le semneze. Însă oamenii legii germani au refuzat să-i mai ofere acces la telefonul său mobil.

Poliţistă germană în loc de translator. A aflat în limba rusă că este acuzat de o ţeapă pe Ebay dată în 2019

„La un moment dat a venit una dintre poliţiste şi mi-a arătat pe telefonul ei doar o frază tradusă din germană în română. Era scris <Fraudă>. Apoi mi-a dat telefonul mobil şi un document conţinând două file, redactat în germană, după care m-au lăsat singur în cameră. Traducând rapid documentele, am înţeles că trebuia să semnez un mandat de arestare preventivă pe numele meu, fără drept de eliberare, emis pe 22 aprilie 2020 de către autorităţile judiciare din Stuttgart. Eram acuzat că în anul 2019 aş fi vândut fictiv pe Ebay unui cetăţean german o rulotă în valoare de 9.900 de euro şi aş fi încasat suma respectivă într-un cont în Austria, stat în care figuram conform actelor puse la dizpoziţie şi cu rezidenţă. Doar că eu nu am fost niciodată în viaţa mea în Austria!”, povesteşte Alexandru Grin.
Stupefiat, realizând că cineva îi furase identitatea, medicul român a refuzat să semneze documentele prezentate de autorităţile germane. Însă cum nu cunoştea germana, a cerut să îi fie adus un translator autorizat şi un avocat. Numai că poliţistele germane au dat din umeri, spunând că nu dispun nici de un avocat din oficiu, nici de un translator în română. „Norocul” lui Alexandru Grin a fost acela că fiind născut în comunitatea română din Bucovina vorbea rusă. Aflând că vorbeşte rusă, poliţistele germane au găsit de cuviinţă să aducă o poliţistă vorbitoare de rusă.
„La un moment dat a venit o poliţistă germană care vorbea rusă. Mi-a prezentat din nou documentele redactate în limba germană şi mi-a explicat în limba rusă ce acuzaţii mi se aduc. I-am explicat, tot în rusă, că nu am fost în viaţa mea în Austria, că nu deţin conturi bancare în acea ţară, că sunt de profesie medic în România, că nu am avut niciodată probleme cu legea, că am venit în Germania pentru prima oară. Am întrebat cum este posibil ca autorităţile germane să nu mă fi căutat în România pentru că aş fi comis o infracţiune economică în 2019 şi abia în octombrie 2023 să fiu arestat. I-am spus că refuz să semnez documentele acuzatoare în lipsa unui avocat şi a unui translator în limba română. A scris pe o foaie în limba germană tot ceea ce am declarat în limba rusă, am semnat, după care a plecat”, ne-a declarat Alexandru Grin.
Medicul român avea certitudinea că după acea declaraţie totul va intra pe făgaşul normal şi va fi imediat eliberat. Însă lucrurile nu au stat aşa, şi cel mai mare coşmar al vieţii sale abia începea …

Aruncat direct în puşcărie, după „o judecată” în care au lipsit probele acuzării

După o aşteptare de peste două ore, închis singur în arestul secţiei de poliţie a aeroportului din Memmingen, medicul român a aflat de la poliţiştii germani că împotriva sa mai există două dosare penale de o gravitate deosebită, în care era acuzat de încă o fraudă, dar şi de spălare de bani.
Drept urmare, fără nicio explicaţie suplimentară, a fost imediat condus într-o altă cameră unde a fost amprentat, fotografiat, cântărit, măsurat … În schimb nu a fost chestionat nicio clipă dacă suferă de vreo boală cronică şi are nevoie de tratament sau îngrijiri medicale.
Ulterior, a fost reintrodus în camera de arest a aeroportului, după care a fost încătuşat şi informat prin limbaj non-verbal că va fi prezentat de urgenţă în faţa unui judecător din Memmingen, unde nu va avea voie să facă nicio declaraţie orală în sprijinul susţinerii nevinovăţiei sale.
Încătuşat ca ultimul infractor, medicul român Alexandru Grin a fost condus de poliţişti în faţa unui judecător de drepturi şi libertăţi din orăşelul Neu Ulm, unde a aflat că va fi încarcerat în închisoarea zonală.
Degeaba a încercat să-şi susţină nevinovăţia. Deşi i-au fost aduşi din neant un avocat din oficiu şi un interpret, aceştia nu au scos un sunet în sprijinul nevinovăţiei sale. Astfel că, atât judecătorul, cât şi procurorul, au motivat că fiind o zi de sâmbătă, nu au cum să ceară dosarele penale în care este acuzat, deoarece acestea se află la autorităţile din Stuttgart şi că vor trebui să se pronunţe doar pe legalitatea mandatului de arestare emis pe numele său în data de 22 aprilie 2022. Urmarea? Medicul român Alexandru Grin a fost condus, ulterior, cu maşina poliţiei, direct la închisoarea din Memmingen.
Despre experienţele traumatizante la care a fost supus după încarcerare medicul Alexandru Grin, exclusiv, în zilele următoare ale cotidianului Puterea.