Exclusiv. Prof. dr. Monica Luminos: Vărsături, diaree și febră, principalele simptome ale infecției cu varianta Omicron la copii

Publicat: 07 ian. 2022, 13:34, de Magda Marincovici, în ESENȚIAL , ? cititori
Exclusiv. Prof. dr. Monica Luminos: Vărsături, diaree și febră, principalele simptome ale infecției cu varianta Omicron la copii
Dr. Monica Luminos

În prezent, în Secția de boli infecțioase copii a Institutului Național de Boli Infecțioase ”Prof. Dr. Matei Balș”, sunt internați 10 copii infectați cu varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2.

Prof. dr. Monica Luminos, șeful secției de boli infecțioase copii, subliniază că principalele simptome în cazul copiilor infectați cu varianta Omicron sunt digestive: vărsături, diaree și febră, dar și alte simptome ca rinoree, strănut, tuse.

Copiii internați aici nu prezintă forme severe și nu au impus necesar de oxigen, transfer în secții ATI.

Prof. dr. Luminos  apreciază că, odată cu revenirea la cursuri, este posibil să crească numărul copiilor infectați.

Dar soluția principală o reprezintă masca, purtată de adulți. ”Am discutat cu colegi din Maternitatea Giulești și îmi spuneau de mame pozitive care au născut copii, care nu s-au infectat, deoarece ele au purtat corect masca, s-au dezinfectat și, de asemenea, erau vaccinate”, transmite prof. dr. Luminos.

”După părerea mea, masca este esențială. Adulții – părinții, bunicii –  care nu folosesc masca în mod corect sunt cei care transmit virusul copiilor. Evident, pentru a-și proteja copiii și nepoții, le recomand adulților să se vaccineze”.

Prof. dr. Monica Luminos spune că este importantă vaccinarea la copii, în doze adecvate greutății corporale a acestora.