EXCLUSIV. Sediul Romsilvei trebuia construit în 14 luni, cu 11.500.000 de euro, nu e finalizat nici după 16 ani, dar s-au mai „tocat”, în plus, încă 3.200.000 de euro

Publicat: 23 nov. 2020, 13:52, de Ion Teleanu, în ACTUALITATE , ? cititori
EXCLUSIV. Sediul Romsilvei trebuia construit în 14 luni, cu 11.500.000 de euro, nu e finalizat nici după 16 ani, dar s-au mai „tocat”, în plus, încă 3.200.000 de euro
Sediul ROMSILVA

În urmă cu mai bine de 16 ani, mai exact pe data de 26 august 2004, Regia Națională a Pădurilor- Romsilva încheia cu SC Aedificia Carpați SA  contractul de lucrări nr.140, „la o valoare de 461.678.303 mii lei fără T.V.A. și un termen de execuție de 14 luni calendaristice”, pentru „realizarea obiectivului de investiții Complex de clădiri de administrație Tei-Toboc”.

Practic, atunci s-a parafat contractul pentru realizarea unui nou sediu al Romsilvei, iar investiția se ridica la circa 11.500.000 de euro. Însă, de atunci au trecut mai bine de 16 ani, iar Romsilva s-a mutat în noul sediu din Sectorul 2 al Capitalei abia prin 2017, dar clădirea nu are nici acum făcută recepția finală. Însă, costul investiției s-a umflat până acum cu încă vreo 3.200.000 de euro, iar regia a ajuns să fie condusă de atunci de vreo zece directori, iar ministerul de resort de vreo 11 miniștri, unii având câte două mandate.   

Investiție umflată în 16 ani cu peste 3.000.000 de euro

PUTEREA a solicitat la sfârșitul lunii august 2019, fostului ministru al Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, să precizeze care este stadiul investiției de la Romsilva denumită „Complex de clădiri de administrație Tei-Toboc”. Răspunsul acestuia a fost unul incredibil și care ridică mari semne de întrebare privind finanțarea și executarea lucrării.

„Recepția finală a obiectelor „Corp Administrativ ÎI-S+P+2E+3R, Hotel S+P+2E, Sală Multifuncțională P+1E, Corp Anexa P, Amenajări exterioare”, urmează să se facă în luna noiembrie a acestui an (n.red. 2019), după expirarea perioadei de garanție a lucrărilor pentru obiectele menționate mai sus”, a fost răspunsul Ministerului Apelor și Pădurilor.

Tot în acest răspuns se mai precizează că recepția lucrărilor pentru această investiție s-a făcut în mai multe etape. „Conform Procesului verbal de recepție la terminarea lucrărilor nr.42444/23.07.2013, pentru obiectul „Sediu Administrativ”, valoarea declarată a investiției a fost de 23.453.917 lei fară TVA”, se menționează în răspuns. Totodată, se mai precizează că „În conformitate cu Procesul verbal de recepție la terminarea lucrărilor nr.13200/29.11.2017, pentru obiectele „Corp Administrativ ÎI-S+P+2E+3R, Hotel S+P+2E, Sală Multifuncțională P+1E, Corp Anexa P, Amenajări exterioare”, valoarea declarată a investiției a fost de 49.154.093 lei fară TVA”.

Teodor Țigan, alba neagra-neagra cu recepția finală

Numai că, recent, PUTEREA a solicitat directorului general al RNP, Teodor Țigan (FOTO), să precizeze „La ce dată s-a făcut recepția finală a sediului central al Regiei Naționale a Pădurilor-Romsilva de pe Strada Petricani, nr.9A,Sectorul 2, București”. Răspunsul acestuia demonstrează că habar nu are dacă s-a făcut sau nu recepția finală.

Teodor Tigan
Teodor Tigan

„Recepția la terminarea lucrărilor pentru obiectivul Amplasare complex multifuncțional – obiect sediu central (Sediu Administrativ/Complex Administrativ I) din str. Petricani nr.9A, sector 2, București a fost realizată în 23.07.2013. Recepția la terminarea lucrărilor pentru Complex Multifuncțional Tei-Toboc: Corp Administrativ II-S+P+2E+3R; Hotel – S+P+2E; Sală multifuncțională – P+1E; Corp anexă – P; Amenajări exterioare, a fost realizată la data de 29.11.2017”, se menționează în răspunsul directorului general Teodor Țigan către PUTEREA.

Practic, este același răspuns transmis anul trecut de fostul ministru Ioan Deneș, dar fără precizarea că în noiembrie 2019 trebuia făcută recepția finală. Cum în noiembrie 2019, cabinetul Dăncilă a fost demis și a venit guvernul Orban, recepția finală a acestui sediu nu s-a mai făcut. Între timp, fostul director general al PNP, Gheorghe Mihăilescu a fost înlocuit de Teodor Țigan, care acum ne-a comunicat, indirect, că nu s-a făcut recepția finală.

Recepție ba, închiriere da… dar la secret

La un calcul simplu reiese că valoarea investiției sediului RNP de la Tei Toboc a ajuns la suma de 72.608.010 de lei, fară TVA, adică la aproximativ 14.770.000 de euro. Asta înseamnă că, valoarea investiției a crescut din 2004 și până anul trecut cu circa 3.200.000 de euro și încă nu s-a făcut recepția lucrărilor.

În schimb, o parte din sediu, adică circa 433 mp, a fost deja închiriat pe data de 01.03.2019 pentru o perioadă de un an cu posibilitate de prelungire de către Romsilva către Casa Română de Comerț Agroalimentar Unirea înființată de fostul minister PSD al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea.

Dar, în urma reorganizării C.R.C.A. Unirea, spațiul închiriat s-a redus la 86,5 mp. Însă, directorul general Teodor Țigan a refuzat să precizeze care este suma pentru care s-a închiriat acest spațiu  precizând că „prețul de închiriere nu este o informație de interes public”.

Afacere de succes: 16 ani întârziere, 12 miniștrii și 11 directori generali

Trebuie precizat că, potrivit răspunsului furnizat anul trecut de către Ministerul Apelor și Pădurilor, obiectivul de investiții Complex Multifuncțional Tei-Toboc, a fost început în anul 2004 și este compus din următoarele obiecte: sediu central (administrativ I); centru de pregătire și perfecționare (administrativ II); hotel și sală de sport (sală multifuncțională).

Investiția de la Tei Toboc a fost demarată de către directorul general al Romsilvei de la acea vreme, Ion Dumitru, iar de atunci regia a fost condusă de până azi de încă 11 directori impuși de PNL, PD, PSD și tehnocrați-Dumitru Bunea (PSD), Simion Maftei (PNL), Dan Ioan Aldea (PNL), Dorel Oros (PNL), Florian Munteanu (PSD), Valerian Solovăstru (PDL), Adam Crăciunescu (PSD), Călin Bibarț (PNL), Dragoș Pahonțu (tehnocrat garantat de PNL, între timp decedat), Gheorghe Mihăilescu (PSD) și Teodor Țigan (PNL).

În toată această perioadă de 16 ani, Romsilva a fost sub tutela a patru ministere, cel al Agriculturii, Mediului, Apelor și Pădurilor și acum Mediului Apelor și Pădurilor. Practic, investiția de la Tei Toboc a demarat pe vremea ministrului Petre Daea și de atunci au mai fost încă 12 miniștrii care au păstorit, din punct de vedere administrative, Romsilva.

Este vorba despre Sulfina Barbu (PDL), Nicolae Neminschi (PSD), Laszlo Borbely (UDMR), Rovana Plumb (PSD), Attila Korodi (UDMR), Doina Pană (PSD), Grațiela Gavrilescu (ALDE, fosta PNL), Cristiana Palmer Pașca (tehnocrați), Adriana Petcu (PSD), Ioan Deneș (PSD fost PNL), Florin Alexe (PNL) și acum Mircea Fechet (PNL)

Practic, o investiție care trebuia făcută în 14 luni, estimată a se finaliza în 182 de luni, în noiembrie 2019, dar care nici până azi nu are recepția finală făcută. Recepția finală este întârziată acum cu 194 de săptămâni și are toate șansele să atingă cifra de 200 de săptămâni. Adică 15 ani. Incredibil, dar adevărat, și nimeni nu a dat încă socoteală pentru această întârziere.