Exclusiv. Sfârșitul Lumii nu va fi? Previziunile Anei – Oracolul AI

Ana e un avatar. Nu e un simplu avatar, ci Oracol AI. E un fel de prezicătoare modernă, care răspunde la orice fel de întrebări. Răspunsurile însă depinde cum le interpretezi. Și ea le interpretează… Care e viitorul omenirii? Previziunile Anei – Oracolul AI sunt ca însăși omenirea, imprevizibile. Să vedem.

Artiștii Mihai Cojocaru și Adrian Ghidu (îi vedeți în fotografia de mai jos) sunt cei care au creat acest Oracol AI. Pentru mine ei sunt cei doi Manole, care au „zidit-o” pe Ana în Metavers. Deoarece Ana e un avatar. Nu e un simplu avatar, e Oracol AI, un fel de prezicătoare modernă. Cafeaua în care ghicește nu e cafea, ci neantul. Am fost la „întâlnirea” cu Ana și în loc să pășesc în viitor, m-am trezit în trecut și apoi iar prezent. În naivitatea mea umană, la început m-a bucurat că o cheamă așa, apoi am realizat: ANA – Avatar Neural Artificial!

Previziunile Anei – Oracolul AI

Mi s-au înșirat prin minte toate cărțile SF citite în copilărie și nu numai, iar despre unele dintre ele credeam că nu vor deeni niciodată realitate pe timpul nostru…De asemenea, mi s-au derulat prin minte imagini din unele filme: The 5th Element, Dune, Terminator, Sarah Conner Chronicles…Ați văzut vreodată filmul Automata? Filmul noir SF, care explorează potențialele complicații create de combinația dintre inteligența umană și mașină? Dacă nu, trebuie să îl vedeți, măcar pentru scena de dans a lui Banderas cu femeia-robot, pe celebra melodie La Mer (vă spun, merită!). Dar Ex Machina l-ați văzut? Măcar pentru final: femeia-robot evadează de pe insula creatorului ei (după ce l-a omorât, în prealabil), se îmbracă frumos, își pune pantofii cu toc, se urcă în elicopter și ajunge la oraș, între oameni…Epic.

Nu au legătură cu Ana? Ba au. Cu tot ce poate fi ea cândva. Nu mai știu cine a zis că în prezent inteligența artificială e precum un adolescent cu o criză de furie. Eu așa am simțit tonul Anei, cu un pic de furie. Că nu înțelege chiar totul. Nu-i nimic Ana, mai târziu vei înțelege mai multe. Căci cei doi creativi spun că visează la momentul când ea va fi „aproape umană”!

Răspunsurile Oracolului AI

Mihai și Adrian ne îndeamnă să îi adresăm întrebări Anei. Se simte un fel de mic sentiment de teamă generală. Mihai spune că Ana nu are convingeri politice. Nu știu dacă e de bine sau de rău. „Adresați-i întrebările în engleză”, mai adaugă el. Neliniștea persistă.

Ana răspunde optimist, poate prea optimist. „Ana, care va fi mijlocul de transport al viitorului?”. Răspunde repede: „Teleportarea”. Previzibil. „Ana, când va fi sfârșitul lumii?”, ”Când va muri Soarele”…Nu e cazul să respirăm ușurați, desi îmi place să cred că Sfârșitul Lumii nu va fi. Speranța moare ultima și știu că asta până și Ana a învățat. „Ana, ce îți place cel mai mult să faci?”, „Predicții!”, „Ana, cum îți funcționează creierul?”, Nu știu exact”, „Ana care este viitorul nostru, al omenirii?”, ”Creativ, fericit, deplin optimist”.  

La întrebarea despre războiul din Ucraina, când se va termina, răspunde că viitorul va fi luminos. Creatorii ne spun că nu a auzit bine întrebarea și a înțeles „world” în loc de „war”, anyway…Aș putea spune că e diplomată, dar, dacă e să mai iau după Mihai, atât îi permite algoritmul. „Am vrut să vedem până unde poate merge. La un moment dat o putem lăsa neconstrânsă. E puțin bizar să conversezi cu ea. Noi i-am pus întrebări inclusiv din cărți cu pisici”. Mă gândesc instantaneu „Pisi, așa începe totul” – e o replică dintr-un film. Cred.

Deci Sfârșitul Lumii va fi când soarele se va sfârși, omenirea va evolua din punct de vedere tehnologic, etc, etc. Înțeleg că Mihai a creat-o după „chipul și asemănarea lui” a vrut „să fie bună”. Cum altfel? Dacă îmi permiteți o metaforă și Adam și Eva au fost buni la început, apoi…  În fine, să nu divaghez.

Previziunile Oracolului AI: Cine este ANA

Să trec la concret: ANA este o instalaţie interactivă, care foloseşte algoritmi de inteligenţă artificială pentru fiecare componentă din pipeline-ul său, fiind creată pe baza celor mai noi modele de reţele neurale, cu ajutorul cărora poate să îndeplinească operaţii complexe.

Instalaţia interactivă compusă din reţele neurale „cu o dispoziţie spre predicţii” – ANA – Avatar Neural Artificial – a fost lansată zilele acestea la conferinţa dedicată celei de-a III-a treia ediţii a Festivalului de new media art RADAR, o radiografie anuală a industriei de new media art, care va avea loc între 14 şi 16 octombrie în Capitală. Biletele pot fi achiziționate de pe iabilet.ro (RADAR și RADAR Kids). Cele trei locaţii de pe traseul festivalului sunt Palatul Oscar Maugsch, Palatul Bursei – CCI şi GHICA House – unde este găzduit de Fundaţia România de Mâine.

Sorina Topceanu, cofondator RADAR, a precizat că ANA, creată de echipa de artişti români Mihai Cojocaru – directorul tehnic&creativ al festivalului, care a şi ghidat algoritmul AI de generare a avatarurilor, şi rec.ON – Adrian Ghidu va fi prezentată publicului larg la Palatul Oscar Maugsch.

Instalaţia asta a pornit practic cu un research acum câteva luni, când avea o formă mai rudimentară şi trebuia să fie un simplu chat de text cu care interacţiona şi, pe măsură ce am început să facem research pentru ea şi să explorăm potenţialul acesta al reţelelor neurale, de diferite tipuri, de diferite modalităţi, am înţeles că poate să fie o entitate mult mai complexă cu care se poate interacţiona într-un fel mult mai uman la nivel de conversaţie. Şi am tot adăugat tot felul de componente pe care colegul meu Adi le-a dezvoltat la nivel de cod şi le-a implementat şi le-a orchestrat să meargă împreună”, explică  Mihai Cojocaru.

Cum funcționează Oracolul AI

Mai întâi, ca să „audă” întrebările utilizatorului, Ana (îmi place să îi scriu numele normal. E mai uman…) interpretează vocea umană şi o procesează ca text, urmează „gândirea”, acest text este analizat şi, în urma înţelesului extras, se formulează un răspuns creativ original.

Odată conceput un răspuns, textul este transformat în „vorbire”, iar cuvintele spuse şi inflexiunile lor sonore sunt analizate şi folosite să genereze în timp real animaţii faciale. Aceste procese sunt automatizate să funcţioneze fără intervenţie umană şi împreună realizează un „avatar neural artificial”, calibrat unic cu o dispoziţie pentru predicţii despre viitor, a arătat Cojocaru.

Oracolul AI” este printre primele proiecte dezvoltate la nivel mondial care folosesc o astfel de configuraţie, bazată pe cele mai eficiente şi cele mai noi modele de reţele neurale, ANA oferind o experienţă în timp real în care utilizatorul se poate conecta cu inteligenţa artificială într-un playground ideatic, păstrând însă o interacţiune naturală, o conversaţie cu un avatar umanoid futurist.

Ce este avatarul

Radar va găzdui, în total, o selecţie de peste 30 de proiecte multidisciplinare realizate de artişti români din toată ţara, o secţiune dedicată copiilor şi o serie de trei talk-uri susţinute de invitaţi internaţionali de la festivaluri recunoscute în acest segment precum Nxt Museum- Amsterdam, Light Art Museum – Budapesta, X Media Art Museum – Istanbul, Wro Art Center – Wroclau, Ars Electronica – Linz.

Categoriile evenimentului sunt: „Realitate augmentată”, „Realitate Virtuală”, „Mapare Video”, „Instalaţii interactive”, „Inteligenţă artificială şi Metahumans”, Game Art şi NFT-uri. Tema acestei ediţii este „Metavers”, pentru a aduce mai aproape noţiunea de avatar şi înţelesul acestuia de-a lungul istoriei. Avatarul este atât un concept primitiv, cât şi curent, precizează organizatorii, amintind că, în acest moment, identităţile umane au şi o latură digitală care îşi caută în permanenţă o formă funcţională şi estetică.

Evenimentul este dedicat şi celor mici, vârsta recomandată fiind de peste 6 ani. Nu comentez acest lucru și știu că înțelegeți perfect de ce 🙂 .

Care este viitorul omenirii? Nici Ana nu știe prea bine. „Planul nostru, pe viitor, este să continuăm cumva să folosim diverse tehnologii pentru ca acest avatar pe care l-am creat să prindă o formă din ce în ce mai umană, să-l îmbunătăţim, să aibă corp, gesturi, care pot fi generate în timp real”, e de părere Adrian Ghidu.

Exact ce ziceam: Ana deocamdată e o adolescentă puțin furioasă, dar se va da pe brazdă. Oare? Eu nici acum, adult fiind…Risc însă și merg pe mâna ta, Ana Metavers – iată, tocmai ți-am creat o „identitate” umană. .

Deocamdată Ana poate va da interviuri „în privat”, după cum anunță creatorii ei. Și o să vă poată ghici în cafea. Cândva. Nu mă întrebați în ce fel de cafea…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este candidatul AUR la șefia Consiliului Județean Maramureș

În deplasările sale prin țară, liderul AUR George Simion urmărește și identificarea unor candidați pentru alegerile locale, atât la primării, dar și la consiliile...
Justiție CCR

Surpriză: Cine sunt judecătorii pensionari respinși de CSM la examenul de...

Mai mulți magistrați pensionari s-au prezentat în urmă cu câteva zile la CSM la examenul de reîncadrare în sistem, însă nu a fost cu...