Exclusiv. Sorin Minea, Romalimenta: Piața gri spre negru este cea mai puternică din ultimii 30 de ani, iar porcul este lider

Publicat: 17 dec. 2021, 08:45, de Viorela Pitulice, în ESENȚIAL , ? cititori
Exclusiv. Sorin Minea, Romalimenta: Piața gri spre negru este cea mai puternică din ultimii 30 de ani, iar porcul este lider

Preşedintele Federaţiei Patronale din Industria Alimentară Romalimenta, Sorin Minea, susține că, la acest moment, consumul de carne și preparate din carne de porc în România este în scădere, ca de altfel în toată Europa. Ceea ce ne deosebește, însă, de restul continentului este piața gri spre negru, care este mai putenică ca niciodată după 1989.

„Ce apare în România și nu este în Europa, piața gri spre negru este, cred, cea mai puternică din ultimii 30 de ani și liderul este porcul, carnea. România a fost întotdeauna deficitară la carnea de porc, începând cu 1990. Noi am început cu 60-70% din consum asigurat de fermele industriale și am ajuns la 20%, în prezent. Numărul de porci din gospodăriile populației la ora actuală este dublu față de cel din complexe, porcii aceia se duc undeva, aceasta se numește piață gri, controlată din când în când”, a declarat pentru Puterea Sorin Minea.

Efectivele de porci în fermele industriale se ridică la aproximativ un milion de capete, în scădere semnificativă din cauza pestei porcine africane (PPA), în timp ce în gospodăriile populației se mai află în jur de două milioane de animale, susține reprezentantul Romalimenta.

Cât despre prețul la carnea de porc, președintele Romalimenta spune că acesta stagnează de circa patru luni și, de altfel, nici nu crede că va crește prea curând în Europa.

Potivit datelor furnizate Puterea de către Institul Național de Statistică (INS), importurile de carne de porc s-au majorat, în primele opt luni din acest an, cu circa 10%, față de perioada similară de anul trecut, până la 179.856 de tone în valoare de 345,4 milioane euro, comparativ cu 167.492 de tone în sumă de 384 milioane euro, în 2020.

Cele mai mari cantități au venit din Germania – 45,8 mii tone, Spania – 36,8 mii tone, Ungaria 34,3 mii tone, Polonia – 17,8 mii tone, Olanda – 15 mii tone, Belgia – 12,2 mili tone, Danemarca- 5,7 mii tone și Italia – 4,6 mii tone. Cea mai mare creștere a fost înregistrată pe relația cu Germania – 40%.