EXCLUSIV! SURSE: PNL se îndreaptă spre un guvern minoritar, susținut de PSD. „Cu USR nu ne putem înțelege”

Surse din PNL au declarat pentru Puterea.ro că refacerea coaliției de guvernare cu USR reprezintă o variantă de rezolvare a crizei politice în care liberalii nu mai cred, din cauza „lipsei de flexibilitate” de care se fac responsabili oamenii lui Dacian Cioloș. Scenariul pe care PNL îl va urma va fi cel al unui guvern minoritar susținut de PSD.

Preşedintele PNL, Florin Cîţu a declarat că lista de miniştri din Cabinetul minoritar Ciucă este aproape finalizată şi a arătat că apelul liderului PSD Marcel Ciolacu la încheierea crizei ”este primul pas pe care PSD îl face, care arată că ar susţine un guvern minoritar”. Întrebat dacă e posibil să existe şi miniştri tehnocraţi în Guvern, Cîţu a spus că acest lucru trebuie discutat cu premierul desemnat.

Liberalii au convocat ședința Biroului Executiv, vineri, de la ora 11.00, iar aici va fi dat un prim semnal de rezolvare a acestei crize politice. Conform surselor noastre, în acest BEX, premierul desemnat Nicolae Ciucă ar urma să primească un vot de susținere pentru a putea purta niște negocieri flexibilizate cu partidele parlamentare în vederea identificării unei majorități de susținere în Legislativ.

Surse apropiate conducerii PNL spun că Iohannis nu i-a iertat pe USRiști, iar mesajele lansate în spațiul public de liberali în care au condiționat refacerea coaliției cu usr de criterii diverse (precum neincluderea în noul guvern a membrilor USR care au votat moțiunea de cenzură împotriva Cabinetului Cîțu) au ca scop impunerea unei poziții de superioritate a PNL în raport cu USR, de la care să pornească tratativele.

PNLIștii consideră că USR are prea multe pretenții pentru scorul electoral cu care au intrat în coaliție și că ”dacă dau dovadă în continuare de lipsă de flexibilitate nu poate exista o înțelegere” pentru refacerea coaliției PNL-UDMR-USR”. Condiția pusă public de PNL este ca niciun ministru care a votat moțiunea de cenzură împotriva lui Florin Cîțu să nu facă parte din Guvern. Mai precis, Cătălin Drulă, Claudiu Năsui, Ioana Mihăilă sau Cristian Ghinea ar fi scoși în afara jocului. Surse politice spun că eșecul așteptat al discuțiilor cu USR va justifica în fața opiniei publice, potrivit viziunii conducerii liberalilor, o alianță conjuncturală cu PSD în vederea susținerii unui guvern minoritar.

Încă se poartă negocieri, PNL trage de timp

Negocierile de pe scena politică încă nu s-au finalizat, dar termenul constituțional de 10 zile avut la dispoziție de premierul desemnat Nicolae Ciucă va expira sâmbătă. În condițiile în care încă nu s-a ajuns la un acord politic, cei de la PNL vor să găsească o modalitate pentru a-i acorda un răgaz premierului desemnat.

Un scenariu gândit la PNL este cel în care, sâmbătă, vor depune lista miniștrilor și programul de guvernare la Birourile Permanente Reunite ale Camerei Deputaților și Senatului, dar tot aici vor solicita o prelungire a calendarului, în așa fel încât Nicolae Ciucă să mai aibă câteva zile la dispoziție pentru a-și găsi spriijn parlamentar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...