EXCLUSIV: Un oraș mexican interzice melodiile cu mesajele violente îndreptate împotriva femeilor

Publicat: 03 aug. 2023, 12:03, de Ovidiu Zară, în Exclusive , ? cititori
EXCLUSIV: Un oraș mexican interzice melodiile cu mesajele violente îndreptate împotriva femeilor

Un oraş din nordul Mexicului, Chihuahua, care se confruntă cu violenţe îndreptate împotriva femeilor, a interzis baladele dedicate drogurilor, violenţei sau care conţin mesaje sexiste. Decizia a fost luată la sfârșitul lunii iulie de consiliul municipal din Chihuahua, care a decis ân unanimitate interzicerea interpretării în public a melodiilor ce conţin versuri care promovează “denigrarea, discriminarea, marginalizarea sau excluderea femeilor”.

În urma acestei interdicţii, unele dintre cele mai în vogă vedete pop în Mexic precum regele reggaetonului, portoricanul Bad Bunny, sau narco-baladerul mexican Peso Pluma, s-ar putea confrunta cu interdicţia de a mai performa în Chihuahua din cauza melodiilor care conţin versuri ce glorifică atitudinile violente și sexiste. Consilierul municipal Patricia Ulate Bernal, membru al partidului conservator Acțiunea Națională, a declarat că sancțiunile urmăresc “promovarea unei comunități în care bărbații și femeile trăiesc cu egalitate și respect”.Artiştii care vor încălca hotărârea riscă să primească o amendă cuprinsă între 36.472 și 64.595 euro. Banii din amenzi vor fi donați adăposturilor și campaniilor care sprijină victimele denigrării, discriminării sau marginalizării femeilor. Din acest motiv, interpreţi cu notorietate, precum regele portorican al reggaetonului, Bad Bunny, sau narco-baladerul mexican Peso Pluma, ale căror melodii conţin versuri ce glorifică atitudinile violente și sexiste ar putea reununţa la concerte în Chihuahua.

Peso Pluma, stânga, și Becky G, la Latin American Music Awards desfăşurat pe 20 aprilie 2023 la MGM Grand Garden Arena Las Vegas. John Locher/AP© SURSA: Africanews

Iniţiativa Chihuahua, comparată cu decizia talibanilor din Afganistan

Iniţiativa municipalităţiii din Chihuahua a fost criticată de congresmanul mexican Francisco Sanchez, membru al partidului de centru-stânga Mișcarea Cetățenilor, care a susţinut că decizia este “neconstituțională, inutilă și retrogradă”.

Şi președintele de stânga al Mexicului, Andrés Manuel López, a fost de părere că artiștii au dreptul de a “cânta orice doresc”, dar a condamnat utilizarea în clipurile melodiilor a imaginilor violente, care fac referie la droguri. Unii comentatori au mers chiar mai departe, numind decizia municipalităţii din Chihuahua “o formă de puritanism cultural”, făcând comparații cu suprimarea muzicii de către talibani în Afganistan.

10 femei sunt ucise zilnic în Mexic

Decizia survine însă pe fondul îngrijorărilor crescânde cu privire la violența împotriva femeilor în Chihuahua, oraş unde 7 din 10 apeluri către poliție reclamă abuzuri îndreptate asupra femeilor.

Mai mult, statisticile ONU arată că din cauza consumului de droguri şi a promovării melodiilor care încurajează violenţa şi conţin mesaje denigratoare la adresa femeilor, aproximativ 10 femei sunt ucise în fiecare zi în Mexic.

Şi unele oraşe europene vor să interzică muzica sexistă

Vara trecută şi autoritățile din orașele germane Würzburg, München și Düsseldorf au declanșat o dezbatere națională pe tema melodiilor ale căror versuri promovează “denigrarea, discriminarea, marginalizarea sau excluderea femeilor”, după ce au decis ca melodia „Layla” a lui DJ Robin și Schuerze să fie interzisă la festivalurile anuale de muzică de vară. Motivul a fost acela că versurile melodiei sunt “sexiste și de prost gust”.

De asemenea, la începutul acestui an, organizatorilor unui carnaval din nord-estul Spaniei li s-a cerut să interzică melodiile sexiste. Printre melodiile vizate s-a numărat single-ul de succes al cântăreței spaniolo-cubaneze Chanel, „SloMo”, melodie cu care Spania a intrat în concursul Eurovision 2022.