EXCLUSIV. Vine criza cartofilor. Prețurile au crescut de peste trei ori și tot urcă

Cartoful, aliment de bază la români, va fi mai scump de Sărbători. Nu va fi un preț prohibitiv, dar ceva cam mare pentru buzunarul consumatorului mai mult ca sigur, în condițiile în care producția din acest an s-a redus la jumătate din cauza vremii. Dacă, acum, prețul pe piața europeană este de circa 180 de euro pe tonă, de peste trei ori mai mare față de anul trecut, pentru decembrie multă lume se așteaptă să depășească 300 euro pe tonă.

Vremea extremă din acest an a afectat serios producția de cartofi din întreaga Europă. La noi, recolta s-a redus la jumătate, adică undeva la 600.000 de tone, în condițiile în care consumul intern se ridică la aproximativ 1,2 milioane tone. Iar dacă, în prezent, se importă undeva la 50% din necesar, pentru decembrie estimările ajung la 80%, potrivit informațiilor furnizate Puterea.ro de Cleonic Sucaciu, președintele Grupului Producătorilor de Cartofi Țara Făgărașului.

“Prețurile au crescut în mod normal pentru că este un produs european și în Europa nu există exces de cartof sau supraproducție. România si Bulgaria sunt piețele unde se simte, nu putem spune criză la acest moment, lipsa de cartof din Europa, iar explicația este simplă: aceste piețe nu-și asigură necesarul din producția internă, iar aici se deversa în mod normal supraproducția din Europa”, ne-a declarat Cleonic Sucaciu.

Numai că în acest an, în condițiile în care producția este mai mică și la nivel european, iar Belarus și Ucraina au avut recolte mici, concurența pentru oferta de pe piață va fi mult mai mare. Iar acest lucru se va vedea de sărbători, cel mai probabil.

“Din punct de vedere financiar as spune că va fi o criză a cartofului în Europa. Nu o să avem un preț prohibitiv, dar o să fie cam mare pentru consumatorii români, este un preț european. Unii colegi prognozează un nivel undeva la 300-320 euro pe tonă în perioada sărbătorilor, dar în România s-a cumpărat cartofi și la 460 – 490 euro euro pe tonă acum zece ani, din cauza Rusiei care a golit Europa”, a mai precizat Cleonic Sucaciu.

În prezent, prețul pe piața internă la producător este de 90 de bani/kg-1,2 lei/kg, față de sub 45 de bani/kg, în 2020, un an dezastruos pentru fermierii de la noi. Cât despre consumatorul român, acesta  cumpără după necesități, cererea fiind constantă pe piață, după cum spune Cleonic Sucaciu, care este cel mai mare cultivator de cartofi din Țara Făgărașului.

Suprafețe în scădere

Altădată patria cartofului, România a ajuns acum să-și asigure o mare parte din necesar din import. Suprafetele cultivate scad de la an la an și nici măcar un preț stimulativ nu pare să fie suficient cât să-i convingă pe cultivatori să nu renunțe la această plantă într-un sector în care lipsei forței de muncă este o mare problemă.

Suprafețele cu cartofi s-au ridicat, în acest an, la aproximativ 34.000 ha, din care 3.500 ha sunt cartofi pentru industrializare, aproximativ 600 ha reprezintă cartofi de sămânță și 28.000 ha sunt cartofi pentru consum.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Andrei Bogdan Zidaru, directorul Spitalului de urgență Floreasca: mason, specialist în...

Andrei Bogdan Zidaru a fost numit, la finele anului trecut, în funcția de manager al Spitalului de Urgență Floreasca București la solicitarea ministrului Alexandru...

Află care este schimbarea Revolut pentru românii din Anglia!

Revolut, îndrăgita platformă de servicii financiare, a introdus o actualizare importantă destinată românilor rezidenți în Regatul Unit. Astfel, de la 28 martie 2024, aceștia vor...