Exercițiul NATO „Saber Guardian 23”, deschis la Poligonul „Smârdan” de ministrul Apărării

La Poligonul „Smârdan” din apropierea Galațiului a avut loc deschiderea exerciţiului multinaţional NATO „Saber Guardian 23” (SG23) în prezența ministrului Apărării, Angel Tîlvăr şi a şefului Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu.

La acest exercițiu participă, până pe data de 9 iunie, aproximativ 10.000 de militari, dintre care peste 5.000 sunt militari români și vor fi utilizate în operațiunile militare peste 1.700 de mijloace tehnice de luptă din ţara noastră şi din alte 13 state membre NATO şi state partenere, respectiv din Statele Unite ale Americii, Franţa, Grecia, Italia, Olanda, Polonia, Portugalia, Bulgaria, Albania, Macedonia de Nord, Muntenegru și Republica Moldova.

„SG23” a fost conceput pentru intensificarea interoperabilităţii într-o gamă largă de misiuni pentru armatele statelor membre ale NATO şi ale statelor partenere.

Exercițiul se va desfăşura în totalitate în poligoane şi facilităţi militare din România și va fi condus de Comandamentul Forţelor Întrunite „General Ioan Emanoil Florescu”.

Vor fi trageri de luptă ale tuturor categoriilor de arme, trageri aer-sol la Capu Midia și forțări ale cursurilor de apă

Exercițiul deschis la Poligonul „Smârdan”, aflat la 15 km de Galați, este cea mai amplă şi complexă activitate multinaţională de instruire din 2023 a trupelor statelor membre NATO și reprezintă o continuare a seriei de exerciţii începute în 2013.

În cadrul exercițiului sunt planificate activități de instruire care cuprind deplasări terestre în cadru tactic, forţări ale cursurilor de apă, exerciţii tactice cu şi fără trageri de luptă cu tehnica tuturor categoriilor de forţe, paraşutări, precum şi activităţi cu specific medical de evacuare şi tratament al răniţilor.

Principalele secvenţe ale exerciţiului se vor desfăşura la Centrele de Instruire de la Cincu, Smârdan și Babadag, la Poligonul de tragere sol-aer de la Capu Midia şi la Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu” de la Constanţa.

Alte activități de instruire pentru luptă din cadrul „SG23” se vor derula şi în facilităţile de instruire din Slobozia şi Borduşani (Ialomiţa), Vărsătura (Brăila) şi Frecăţei (Tulcea).

Exerciţiul „SG 23” este planificat de Comandamentul Forţelor Armate ale Statelor Unite în Europa şi Africa

Exerciţiul „Saber Guardian 23” este integrat în complexul de exerciţii „Defender Europe 23”, alături de activităţi de instruire precum „Swift Response 23” și „Immediate Response 23”.

Complexul de exerciții „Defender Europe 23” este planificat de Comandamentul Forţelor Armate ale SUA în Europa (USEUCOM) şi este condus de Comandamentul Forţelor Terestre ale SUA în Europa şi Africa (USAREUR-AF).

Exerciţiul „Saber Guardian” este inclus în programul de exerciţii de antrenament comun USAREUR-AF, în vederea creşterii interoperabilităţii la nivel comun şi multinaţional cu forţele armate ale statelor aliate şi partenere.

Sursa foto: credit George NicaLĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Scandal la Brăila: Primăria acuzată de fraudă cu fonduri europene în...

Primăria Brăila se află în centrul unui scandal major după ce a fost acuzată că a folosit Festivalul Peștelui, un eveniment finanțat din fonduri...

Ce baroni locali PSD ar dispărea după reforma Ciolacu

Reforma propusă de liderul PSD, Marcel Ciolacu, a stârnit discuții aprinse în rândul baronilor locali ai PSD. Vezi lista celor 20 de baroni locali...