Federația Rusă a reacționat la declarațiile ministerului de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, și susține că decizia de a impune restricții pentru importul produselor moldovenești din 31 de regiuni ale Republicii Moldova „nu este una politică”.
Potrivit TASS, decizia a fost luată în baza unor „motive întemeiate”. Reacția vine după ce ministrul de Externe, Nicu Popescu, a declarat în cadrul unei emisiuni la postul public de televiziune Moldova 1, că „de multe ori au fost impuse restricții anterioare asupra exporturilor noastre pe piața rusă din motive politice”.
„Decizia Rosselhoznadzor de a limita posibilitatea exportului de produse vegetale în Rusia din anumite regiuni ale Moldovei este susținută de motive întemeiate. Nu există niciun context politic în interdicție”, a comunicat Serviciul de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse.
De cealaltă parte, directorul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), Radu Musteață, susține că autoritățile de la Chișinău nu au primit nicio notă informativă cu privire la „infectarea produselor agricole moldovenești exportate în Rusia”.
Conform sursei care citează Rosselhoznadzor, în luna iulie curent, în 13 loturi de producție au fost depistate trei specii de insecte (molia, musca de fructe, musca mediteraneană), o boală (putregaiul brun de monilioză) și o buruiană.
„Au fost detectate obiecte de carantină în cireșe, cireșe, mere și piersici. Rosselhoznadzor aplică măsuri echivalente tuturor țărilor care nu sunt pregătite să respecte cerințele fitosanitare ale Rusiei atunci când furnizează produse. Asigurarea bunăstării fitosanitare a Rusiei este o sarcină prioritară pentru departament”, a subliniat Serviciul de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse.
Marți, 9 august, Serviciul de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse, Rosselhoznadzor, a anunțat că din 15 august, va introduce restricții temporare la importul de produse agricole din 31 de regiuni din Republica Moldova, relatează tv8.
Moldovenii vor să-și modernizeze țara, să fie prietenoși cu vestul și Uniunea Europeană.
Coșmarul pentru moldoveni este că, în cazul în care sudul Ucrainei va cădea sub puterea lui Putin, există posibilitatea de a lega Rusia de Republica Pridnestroviană, care se învecinează cu Moldova.
Mergând în partea de est a Moldovei, clima arată ca atunci când Germania a fost divizată când a existat DDR, de la începutul anilor 1990 în climat de tensiune din cauza prăbușirii Uniunii Sovietice, partea nerecunoscută a Moldovei separatiste numită Republica Pridnestroviană cu capitala Tiraspol este încă. legat de nostalgia sovietică, de fapt limba oficială este rusă, Moscova are staționați în jur de 1.500 de soldați în Republica Pridnestroviană.
Dar dacă modificăm ușor întrebarea, ar supraviețui Romania fără Moldova ? Este o întrebare care merită să ne gândim.
Cum vede Mihail Gorbaciov Rusia de astăzi sub Vladimir Putin?
Mihail Gorbaciov, consideră că munca sa de o viață a fost anulată de Vladimir Putin.
Rusia vrea să înghețe războiul din Ucraina timp de șase luni pentru a aduce trupe și forțe pe linia frontului și a lovi din nou – Mykhailo Podolyak, consilier al șefului biroului președintelui Ucrainei, într-un interviu cu Tagesspiegel
Potrivit acestuia, dacă Occidentul „se sătura de război”, Rusia va lovi din nou cu toată puterea. Ucraina trebuie să mărească numărul de vehicule blindate pentru a avansa mai adânc în teritoriile controlate de inamic după retragere.
Podolyak a adăugat că Ucraina trebuie să facă eforturi pentru a recâștiga cât mai mult posibil din teritoriile ocupate, în special în sud.
În același timp, victoria va fi revenirea tuturor teritoriilor în cadrul granițelor recunoscute internațional, a spus consilierul șefului Oficiului Președintelui.
„Cu cât obținem mai multe și mai repede arme grele, cu atât mai repede vom putea opri acest război”, a concluzionat Podolyak.
Bulgaria a trimis 4.200 de tone de arme în Ucraina – proviziile au trecut în secret prin Polonia – ministrul bulgar al economiei în exercițiu, Alexander Mikhailov
În primele patru luni de la începutul războiului – până pe 30 iunie, fostul ministru al Economiei au fost semnate autorizații pentru exportul de arme bulgare în valoare de peste 1 miliard de euro.
Vladimir Putin poate propune discuții de pace autorităților ucrainene în jurul lunii noiembrie. Acest lucru va deveni posibil dacă Forțele Armate ale Ucrainei obțin un avantaj strategic în regiunea Herson, – expertul britanic în Ucraina, Timothy Ash