Există o legătură între tatuaje și cancerele limfatice? Cercetătorii îndeamnă la prudență!

Publicat: 27 mai 2024, 18:31, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Există o legătură între tatuaje și cancerele limfatice? Cercetătorii îndeamnă la prudență!
tatuaj limfom malign vârsta fumat

Există o legătură între tatuaje și cancerele limfatice? Cercetătorii de la Universitatea Lund din Suedia s-au întrebat ce ar putea explica creșterea numărului de limfoame maligne, un cancer al sistemului limfatic, observată în ultimii ani, și  dacă există vreo legătură cu tatuajele, practică din ce în ce mai extinsă. 

De exemplu,  în Europa, numărul persoanelor tatuate este în creștere și variabil: de la una din cinci persoane până la una din trei. Adică, tatuajul este din ce în ce mai răspândit, în timp ce efectele pe termen lung asupra sănătății încă sunt insuficient și corect înțelese.

Și s-a descoperit o legătură între limfomul malign și tatuaj.

”Am identificat persoanele diagnosticate cu limfom prin registrele populației”, a spus Christel Nielsen, profesor asociat de epidemiologie la Universitatea Lund și autorul principal al studiului. Participanții la studiu au răspuns unui chestionar privitor la stilul de viață și dacă sunt sau nu tatuați. În total, în studiu au fost incluși 11.905 suedezi, dintre care 2.938 au făcut limfom, la vârste între 20 și 60 de ani, precizează New Atlas.

Rezultat a fost  uimitor: „După ce am luat în considerare alți factori relevanți, precum fumatul și vârsta, am constatat că riscul de a dezvolta limfom a fost cu 21% mai mare la persoanele cu tatuaje”, afirmă prof. Nielsen.

Totuși, se pare că dimensiunea sau numărul de tatuaje nu are un impact asupra acestor rezultate.

Cercetătorii au dezvoltat următoarea ipoteză:  urmele  de cerneală, încărcate cu particule de metal din chiar acul de tatuaj ar putea circula în sistemul limfatic, până ajung la ganglionii limfatici, declanșând o reacție inflamatorie, chiar cancer.

Fără panică, dar cu prudență

Totuși, cercetătorii suedezi  spun să nu intrăm în panică. Deoarece acesta este un studiu care a observat o corelație între a fi tatuat și dezvoltarea limfomului. Pentru a certifica că există într-adevăr o legătură cauză-efect între cele două și nu o altă explicație, cercetătorii spun că vor fi necesare studii suplimentare. Pentru a determina, de exemplu, dacă poate fi urmărită o legătură între tatuaj și alte tipuri de cancer sau boli inflamatorii.

Între timp, echipa suedeză face apel la prudență, fără a condamna practica tatuajului. Dimpotrivă: „Oamenii vor dori, probabil, să continue să-și exprime identitatea prin tatuaje, așa că este foarte important ca noi, ca societate, să ne asigurăm că  totul este în siguranță”, conchide epidemiologul.