Care sunt riscurile legate de tatuaje și machiaje permanente

Publicat: 22 mai 2024, 07:45, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Care sunt riscurile legate de tatuaje și machiaje permanente
tatuaje machiaje permanente infecții bacterii

Pasionații de tatuaje sau machiaje permanente trebuie să rețină că infecțiile pielii sunt cele mai frecvente riscuri la care se expun în urma cernelurilor folosite și a dezinfectării necorespunzătoare a  instrumentelor, dar și a zonei corporale unde se efectuează aceste proceduri.

Tatuajul este un desen sau un însemn permanent realizat prin înțeparea stratului superior al pielii cu cerneluri (pigmenți).

Tatuatorul folosește o mașină manuală, comparabilă cu o mașină de cusut. Cu aceasta se străpunge pielea în mod repetat cu unul sau mai multe ace. La fiecare înțepătură, acele introduc în piele picături mici de pigmenți.

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) se referă și la machiajul permanent, care  este o formă de tatuaj în care cerneala permanentă este folosită pentru a imita tușul de pleoape sau pentru a accentua culoarea unor zone ale pielii, feței, buzelor și sprâncenelor.

”Procedura executată de artistul tatuator se face doar prin administrarea spray-urilor şi a cremelor cu efect anestezic local. Administrarea produselor anestezice injectabile se realizează numai de către cadre medicale. Procedura poate provoaca o slabă sângerare și durere ușoară până la semnificativ”, subliniază INSP.

Bacterii, virusuri…

Prin tatuare se face o breșă în piele, prin care pot pătrunde microorganisme patogene, facilitând apariția de infecții ale pielii.

Între 1 și 5% dintre persoanele care au făcut  un tatuaj pot dezvolta infecții bacteriene. Acestea pot fi infecții cutanate locale superficiale sau mai severe. Printre bacteriile care le provoacă se numără: Streptococcus pyogenes, care poate duce la impetigo, erizipel și chiar la septicemie; la Sraphylococcus aureus, care poate provoca sindromul șocului toxic.

Cercetările au evidențiat că riscul de  transmitere a virusurilor hepatice C și B,  HIV și papilomavirusului uman (HPV) crește în saloanele nespecializate.

Pigmenții din cerneală de tatuat pot provoca alergii. Institutul Național de Sănătate Publică subliniază că ”reacţiile  alergice  sunt posibile, în urma folosirii unor coloranți pentru tatuaje – în special nuanţele roșii, verzi, galbene și albastre. Astfel, pot provoca reacții ale pielii, cum ar fi o erupție cu mâncărime la locul tatuajului. Acest lucru poate apărea chiar și după ani de la executarea procedurii de tatuaj”.

INSP mai avertizează că, uneori, în jurul cernelii pentru tatuaj se poate forma o zonă de inflamație numită granuloma. De asemenea, tatuarea poate duce la formarea cheloizilor, zone de creștere excesivă a țesutului cicatricial.

Pentru reducerea acestor riscuri trebuie:

  • să fie ales un salon autorizat și cu personal licențiat în realizarea acestor proceduri;
  • tatuatorul să aibă manuși de unică folosință,
  • acele să fie de unică folosință, desigilate în momentul începerii operațiunii de tatuare.

După efectuarea tatuajului:

  • zona tatuată trebuie bandajată timp de câteva ore;
  • după îndepărtarea bandajului, tatuajul trebuie spălat cu apă și săpun;
  • se va evita expunerea directă la soare în primele câteva săptămâni.