Cu o singură donare de sânge se pot salva trei vieți. Criza donatorilor de sânge!

Publicat: 14 iun. 2024, 21:25, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Cu o singură donare de sânge se pot salva trei vieți. Criza donatorilor de sânge!
donare de sânge criză donatori tichet

În fiecare an, la data de 14 iunie, se celebrează  Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, un prilej de a sublinia că, deși a crescut valoarea tichetului pentru donare și, implicit numărul donatorilor, totuși  țara noastră se confruntă cu o criză de donatori de sânge.

De la 1 ianuarie, când s-a schimbat valorea tichetului la 280 de lei pentru donarea de sânge, numărul donatorilor a crescut de patru ori subliniază dr. Lucia Grijac, directorul Centrului de Transfuzii București.

Totuși, potrivit statisticilor, în România, doar 1,7%  din populație donează sânge, fiind pe ultimele  locuri în Europa în privința numărului de donatori. Aceasta în condițiile în care 37% din populația țării noastre este eligibilă și, foarte important, cu o singură donare de sânge se pot salva trei vieți.

Din acest an, donatorii de sânge primesc tichete de masă care au o valoare de 4 ori mai mare faţă de anii trecuți. Suma alocată ajunge la 280 de lei, comparativ cu suma anterioară de 67 de lei.

”Orice sprijijin, orice încurajare a activității de donare  este un lucru bun. Este bine că a crescut numărul de donatori. Din păcate, nu este bine că donatorii sunt motivați de aceste beneficii financiare. Din experiența zilnică la centrul nostru, o mare parte a donatorilor veniți în ianuarie pentru prima dată, stimulați de aceste beneficii financiare crescute, au revenit la donare. Avem mulți tineri, studenți veniți în București la studii, care au fost atrași de valoarea acestui tichet. Și mulți au revenit la donare, mulțumiți că au salvat vieți și pentru faptul că acest sprijin financiar îi ajută să-și organizeze viața pentru câteva zile”, explică dr. Grijac.

Nu putem acoperi nevoia de sânge din București doar cu recoltările din București

Cea mai mare cerere de sânge și produse sanguine se înregistrează la București, deoarece aici este și cel mai mare număr de spitale și cel mai mare număr de pacienți tratați.

”Zilnic, avem circa 200 de locuri pentru programări la Centrul București. Acoperim cererea de sânge de la nivelul municipiului București cu ajutorul donatorilor din București și al centrelor de transfuzii din țară. Nu putem acoperi nevoia de sânge din București doar cu recoltările de sânge din București. Toate produsele excedentare de la centrele din țară ajung în București, deoarece aici avem numărul cel mai mare de unități sanitare, care cer sânge și produse sanguine  în fiecare zi, aici este cel mai mare număr de pacienți tratați. O mare parte dintre pacienții veniți la București sunt din provincie”, subliniază dr. Grijac.
În toate centrele de transfuzii, produsele de sânge sunt testate în privința grupei de sânge și al Rh-ului prin două metode diferite, de persoane diferite. Toate mențiunile se găsesc pe punga de sânge. De asemenea, la unitatea medicală care a solicitat sânge, se testează pacientul. Când produsul sanguin ajunge la  patul pacietului se mai face o nouă testare. Aceasta este ultima testare înainte de administrarea produsului, explică dr. Grijac.

Centrul de transfuzii București, dar și alte centre din țară folosesc  tehnici noi de procesare automată a produselor sanguine, comparabile celor din țările dezvoltate.  De asemenea, până în septembrie anul viitor, trebuie finalizat proiectul de digitalizare a sistemului național de transfuzii sanguiune.

 Sângele donat poate trata în fiecare an un million de pacienți

”Deocamdată nu s-a descoperit un înlocuitor al sângelui, donarea fiind singura soluție pentru a putea face față nevoilor de sânge. Sângele și elementele sângelui sunt necesare terapeuticii transfuzionale. Medicii și chirurgii se bazează pe donarea  pentru a efectua în fiecare zi o serie de intervenții care salvează sau prelungesc viața oamenilor. Sângele donat poate trata în fiecar an un million de pacienți”, reamintesc în mesajul lor Institutul Național de Transfuzie Sanguină “Prof. Dr. C. T. Nicolau” și centrele de transfuzie sanguine din România.

Anul acesta Campania globală are loc sub sloganul „20 de ani de fericire necondiționată, iți mulțumesc ție, donatorule de sânge!”, marcând astfel ce-a de-a 20-a aniversare a Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge.