Experiment: Cât de important este spălatul pe mâini când vine vorba despre microbii invizibili

Jaralee Annice Metcalf, un analist comportamental de la o școală primară din statul american Idaho, a făcut un experiment științific la începutul sezonului de gripă pentru a le arăta celor mici de ce este important să se spele pe mâini cu apă și săpun.

Astfel, au avut la îndemână mai multe felii de pâine albă:

  • o bucată care a fost atinsă cu mâinile murdare;
  • o bucată neatinsă;
  • o bucată atinsă cu mâinile igienizate cu gel antibacterian;
  • o altă felie de pâine atinsă cu mâinile care au fost spălate cu apă și săpun;
  • o bucată de pâine care a fost frecată de tastaturile laptop-urilor din sala de curs.  

Feliile de pâine au fost transferate în pungi cu închidere ermetică

După 3-4 săptămâni, bucățile de pâine au început să se altereze, iar în imagine se poate vedea cum cea mai afectată de microbi a fost felia de pâine care a atins tastatura laptop-ului.

Experiment

„După ce am petrecut ceva timp la locul de joacă, fie în curte, fie pe terenul de sport, poate fi mai ușor să vedem murdăria de pe mâinile noastre. Ceea ce nu putem vedea cu ochiul liber sunt microbii invizibili care se acumulează, pe mâini, pe tot parcursul zilei. De aceea, este atât de important spălatul pe mâini”, se arată într-un comunicat al Spitalului pentru Copii „Mott” din statul Michigan.

„Ar trebui să ne spălăm mâinile înainte, în timpul și după pregătirea mâncării. De altfel, ne spălăm pe mâini înainte de a mânca, înainte și după ce folosim toaleta, după ce ne suflăm nasul, după ce am atins animalele ș.a.”, a explicat dr. Terri Stillwell, epidemiolog asociat în cadrul spitalului pentru copii.

Specialiștii susțin că cel mai eficient este să ne spălăm pe mâini timp de 20-30 de secunde cu apă și săpun, masând întreaga zonă a mâinilor. Când vine vorba despre produsele dezinfectante pentru mâini, să folosim unul care conține cel puțin 60% alcool și să ne masăm mâinile cel puțin 20 de secunde.

Citește și:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole