Experimente ale armatei americane? Laboratorul Lugar din Georgia, miez al controverselor

Publicat: 24 sept. 2021, 00:03, de Eliza Popa, în Internațional , ? cititori
Experimente ale armatei americane? Laboratorul Lugar din Georgia, miez al controverselor

Federația Rusă consideră că Georgia vecină şi-ar fi pierdut suveranitatea biologică și epidemiologică, reprezentând, astfel, o amenințare pentru Moscova.

Aceasta potrivit unei declaraţii făcută de șefa serviciului federal pentru protecţia consumatorilor din Rusia (Rospotrebnadzor), Anna Popova. Aceasta a afirmat că laboratorul Lugar din Georgia prezintă riscuri foarte mari pentru Rusia. „Acest lucru se întâmplă într-o țară care, după părerea mea, și-a pierdut suveranitatea biologică și epidemiologică. Acestea sunt, desigur, riscuri foarte mari pentru noi” , a menţionat Popova. Agenţia RBC precizează că este vorba despre Centrul de Cercetări în Sănătate Publică „Lugar” din suburbiile oraşului Tbilisi.

Lugar se ocupă exclusiv cu activități științifice

Moscova presupune că la centrul respectiv ar exista o unitate de cercetare medicală a armatei SUA, care studiază bolile infecțioase deosebit de periculoase. Autoritățile georgiene resping această teorie a Moscovei, în condiţiile în care laboratorul „Lugar” se ocupă exclusiv cu activități științifice. În 2015, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patruşev, de asemenea, a declarat că în foste ţări sovietice ar exista laboratoare pentru crearea armelor biologice în interesul Statelor Unite. Moscova susţinea că astfel de laboratoare ar exista inclusiv în Ucraina. Autorităţile ucrainene, însă, au negat existanţa unor astfel de laboratoare pe teritoriul ţării, potrivit Rador.