Expert Forum cere reformarea finanțării partidelor. „Transparența este încă foarte redusă”

Publicat: 09 aug. 2021, 15:28, de Cezar Amariei, în Intern , ? cititori
Expert Forum cere reformarea finanțării partidelor. „Transparența este încă foarte redusă”
SURSA Inquam photos/ Octav Ganea camera deputaților

O analiză făcută de Expert Forum la jumătate de an de când partidele politice publică informații despre cum cheltuie subvențiile arată că transparența în cheltuirea subvențiilor este încă foarte redusă. Din acest motiv, gruparea solicită partidelor politice operaționalizarea Comisiei de Cod Electoral și începerea discuțiilor privind reforma electorală în noua sesiune parlamentară.

Chiar dacă publicarea categoriilor de cheltuieli este un pas pozitiv, este cu siguranță insuficient. Deși am solicitat date suplimentare despre contracte, un singur partid politic ne-a răspuns, iar Autoritatea Electorală Permanentă nu a vrut să ne transmită rapoartele integrale de control, care ne-ar fi arătat mai detaliat care sunt problemele cu cheltuielile partidelor. Având în vedere sumele mari de bani pe care le primesc partidele politice și sutele de milioane pe care le-ar putea strânge până în 2024 din economii, dar și numeroasele probleme despre care a scris presa sau care au ajuns la DNA, credem că măsurile privind transparența în cheltuirea subvențiilor este încă foarte redusă”, transmite Expert Forum.

Potrivit sursei citate, „subvențiile au devenit un instrument netransparent de plată pentru mass media”, întrucât partidele politice au dat pentru promovare aproape 25 de milioane de lei din cele 46 de milioane cheltuite.

PSD a cheltuit 66% din bani pentru propagandă și 14% pentru personal. PNL a cheltuit cea mai mare proporție din bani pentru a-și asigura imaginea, adică 64% din fonduri. Pentru personal au fost alocate 10 procente, iar pentru consultanță politică opt procente. Pro România a cheltuit de două ori mai mult decât a primit în primele șase luni, iar partidul a cheltuit cel mai mult pe sedii și investiții. Recent, presa a scris că partidul a achiziționat mașini de aproape 1.5 milioane de lei. La PMP 45% din bani s-au dus către personal, iar o cincime către presă și propagandă. Plus a cheltuit doar o treime din bani în primele patru luni ale anului, din care 44% pentru personal. Ca și USR a cheltuit sume mici pentru presă și propagandă (sub 10% din totalul banilor primiți). AUR a cheltuit 43 de lei pentru comisioane bancare.

Un exercițiu de imaginație ne arată că partidele ar putea rămâne cu sume semnificative în conturi pe care să le folosească la alegerile din 2024, mai ales că legea le permite. Un calcul empiric ne arată că AUR ar putea acumula ca rezerve 50 de milioane până în 2024 dacă nu cheltuie nimic în continuare, iar PSD peste 150 de milioane de lei dacă ar cheltui doar jumătate din banii primiți (luând în calcul valorile din anii trecuți și impredictibilitatea valorilor maxime pe care și le aprobă chiar partidele). Acest exercițiu ne arată că fondurile din subvenții sunt mult peste nevoile partidelor, iar nivelul sumelor alocate către partide intră în dezacord cu recomandările și standardele internaționale”, notează Expert Forum.

Partidele mari au transformat subvențiile într-un mecanism de finanțare a presei și de construire a imaginii. Deși partidele politice ar trebui să aibă posibilitatea de a se promova, un total de aproape 25 de milioane de lei este o valoare foarte mare. Există în acest fel un potențial de a afecta independența editorială prin cumpărarea de servicii. Partidele sau beneficiarii fondurilor nu trebuie să marcheze spoturile sau articolele plătite din subvenții. În mod practic, noi nu știm și nu vedem pe ce se duc acești bani, mai ales în ani fără alegeri”, arată comunicatul de presă.

Semnatarii cer partidelor politice operaționalizarea Comisiei de Cod Electoral și începerea discuțiilor privind reforma electorală în noua sesiune parlamentară.