Expert: Nu vom mai vedea niciodată 1.150 dolari/tonă la seminţele de floarea soarelui ca în 2022

Publicat: 15 ian. 2023, 07:30, de Viorela Pitulice, în News , ? cititori
Expert: Nu vom mai vedea niciodată 1.150 dolari/tonă la seminţele de floarea soarelui ca în 2022

Prețul la semințele de floarea soarelui ar urma să crească, începând cu luna februarie, pentru că procesatorii au nevoie de materie primă, însă nu se va mai atinge niciodată un preț de 1.150 dolari pe tonă, cum s-a întâmplat în martie 2022, susține Cezar Gheorghe, analist expert pe piața cerealelor.

„După jumătatea lunii noiembrie 2022, am spus că prețul seminţelor de floarea soarelui va creşte gradual după data de 10-12 februarie. Deja, astăzi, vedem procesatori care oferă 550-560 dolari/tonă, faţă de 525-530 dolari/tonă înainte de Sărbători.. (..). Potenţialul la seminţele de floare soarelui există, dar să nu credeţi că se vor duce în cer, nu vom mai vedea niciodată, dar niciodată, 1.150 de dolari/tona de seminţe, ca anul trecut la începutul lui martie, dar poate că vom atinge un nivel de 570-580-585 dolari şi cam atât”, a declarat Cezar Gheorghe, analist expert şi consultant pentru comerţul cu cereale, în cadrul unei conferințe având ca temă depozitarea materiilor prime în România, eveniment organizat de Grain Bags.

Situația se datorează în principal Rusiei, care este extrem de agresivă în a vinde ulei brut, iar placa ei turnantă şi pentru comerţul cu ulei şi pentru petrol este India, a mai precizat Gheorghe.

Anul trecut, după invadarea Ucrainei, cel mai mare furnizor de ulei vegetal din lume, de către Rusia, a fost nebunie pe piața internațională. Nu doar că prețurile la ulei au crescut spectaculos, dar au fost și probleme de aprovizionare.

Contextul de piață

Uniunea Europeană a avut, în 2022, o producție de 9,45 milioane tone de seminţe de floarea soarelui, față de 10,8 milioane tone, cât era estimat, din cauza secetei.

Probleme au fost și în Rusia, cu un minus de 2 milioane tone de semințe de floarea soarelui, rămase pe câmp, dar și în Ucraina, care a pierdut 0,5 milioane tone, din cauza ploilor de la recoltare.

Mai trebuie menționat și faptul că Argentina aştepta o producţie de 4,2 milioane tone, în condiţiile în care au fost mărite suprafeţele, însă ea va fi totuși mai mică – 3,8 milioane tone.

Citeste si Tranzacţie de top: Producătorul de panificaţie Vel Pitar, cumpărat de un grup mexican