Expert român despre decizia Dumei ruse privind scindarea Ucrainei: Nu vor exista concesii ale Kievului

Publicat: 15 feb. 2022, 15:12, de Puterea.ro, în Internațional , ? cititori
Expert român despre decizia Dumei ruse privind scindarea Ucrainei: Nu vor exista concesii ale Kievului

Duma de Stat a Federației Ruse a votat astăzi o rezoluție prin care se cere recunoașterea republicilor separatiste din estul Ucrainei. Rezoluția, propusă de către Partidul Comunist, a primit 351 de voturi din partea deputaților ruși, în timp ce 16 s-au opus, urmând a fi trimisă pentru avizare direct lui Vladimir Putin.

Citește și Rusia: Duma de Stat a votat o rezoluție pentru recunoașterea independenței a două republici separatiste din estul Ucrainei

La rândul său, Partidul Rusia Unită, a propus o rezoluție asemănătoare, dar care necesita  și avizul ministrului de Externe, Serghei Lavrov. Inițiativa a primit doar 310 voturi din partea deputaților ruși.

Contactată de echipa Puterea.ro, Angela Grămadă, expert în relații internationale și președinte al think tankului ESGA, a comentat evenimentele petrecute astăzi la Moscova

Asistăm la un moment istoric în Duma de Stat a Federației Ruse. Ce presupune această decizie și care este scopul său politic?

Scopul a avut două obiective: pe de o parte este o temă de discuție oferită spre deliciul publicului intern, adică propagandă și dezinformare promovată de oficiali de rang înalt, iar pe de altă parte este vorba de un instrument pe care îl va avea la dispoziție liderul de la Kremlin împotriva Ucrainei și a celor care nu se conformează cu ”garanțiile de securitate” pe care Rusia le cere insistent. Al doilea obiectiv este și cel important în contextul actual de relații internaționale.

Decizia a fost trimisă către președintele rus, Vladimir Putin. Ce urmează? Va accepta Putin recunoașterea republicilor separatiste din estul Ucrainei ?

Așa cum a recunoscut unul din deputații ruși care astăzi a luat cuvântul în cadrul ședinței Dumei de Stat, faptul că legislativul va vota pentru opțiunea de a trimite decretul direct președintelui nu înseamnă că Vladimir Putin îl va semna imediat. Mai mult, în timp ce Duma dezbătea, Dmitri Peskov declara pentru presă că indiferent de finalul dezbaterii parlamentare, Rusia va insista pe respectarea Acordurilor de la Minsk. Până la acest moment, pe pagina oficială a Președintelui Federației Ruse nu a apărut nicio informație prin care să ne fie comunicată intenția liderului de la Kremlin. Ținând cont de declarațiile de ieri, făcute în discuția cu Serghei Lavrov, cred că acesta va fi folosit în discuțiile cu partenerii occidentali. Trebuie, însă, să mai adăugăm aici un detaliu și anume că și Putin, și Lavrov, au declarat că aceste negocieri nu trebuie să dureze la nesfârșit. E posibil să insiste asupra unor concesii rapide.

Citește și Rusia anunță retragerea unor trupe de la frontiera cu Ucraina

Cum privește Kievul decizia venită de la Moscova?

Astăzi, Rada ucraineană a examinat în ședință plenară mai multe declarații prin care somează partenerii internaționali să adopte măsuri și declarații urgente împotriva Moscovei, care să conțină și sancțiuni dure. De asemenea, Rada s-a adresat forurilor internaționale, printre care ONU, Comisia și Parlamentul European, Consiliul Europei, OSCE și NATO să nu recunoască idependența republicilor separatiste, autodeclarate în regiunile Luhansk și Donețk. Pentru această declarație au votat 331 deputați ucraineni. Tot în aceeași ședință, deputații ucraineni au cerut partenerilor internaționali să reconfirme susținerea pentru integritatea teritorială a Ucrainei.

În contextul recunoașterii republiclor separatiste, ne vom putea aștepta la noi sancțiuni impuse Federației Ruse de către  Occident?

Cred că răspunsul la această întrebare este condiționat de semnătura lui Vladimir Putin pe decretul de recunoaștere, care i-a fost trimis azi de Duma de Stat.

Ne putem aștepta pe termen mediu sau lung ca o astfel de propunere legislativă a Moscovei să privească și Transnistria?

În 2008, Dmitrii Medvedev a declarat că o asemenea decizie nu va urma pentru Transnsitria. Am amintit de acest moment pentru că argumentarea comuniștilor, al căror proiect a fost într-un final votat, s-a bazat pe acel precedent și urmează aceeași traiectorie. Este important să înțelegem că Rusia nu are nevoie să recunoască independența Transnistriei, pentru că pierde instrumentul de control asupra unor decizii la Chișinău. Este mai eficient să controlezi prin Tiraspol neutralitatea Republicii Moldova. Deocamdată status-quo-ul convine Moscovei.

Ar putea Kievul recunoaște independența republicilor Donețk și Lugansk doar pentru a putea continua aderarea la structuri precum NATO sau UE?

Nu. Kievul nu va face asemenea concesii, dar nici nu va renunța la procesele de integrare euro-atlantică. Ambele chestiuni sunt incluse în legea supremă a țării: prima se referă la integritatea și suveranitatea țării, a doua se referă la proiecția de politică externă și de securitate. Nu văd actori politici la Kiev care să-și asume o asemenea responsabilitate. Este imposibilă o asemenea decizie.