Explozie de asistenți personali și însoțitori ai persoanelor cu handicap în județul Giurgiu

Publicat: 25 apr. 2024, 09:31, de Ion Teleanu, în SOCIAL , ? cititori
Exclusiv
Explozie de asistenți personali și însoțitori ai persoanelor cu handicap în județul Giurgiu

De la începutul acestui an s-a declanșat, la nivel național, dar în special în județele sărace, o campanie inedită de antamare a voturilor pentru cei care candidează la funcția de primar, și acest fenomen este extrem de vizibil în județul Giurgiu.

Prin actualizarea Legii nr 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, „Autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia să prevadă şi să garanteze în bugetul local sumele necesare din care se suportă salarizarea, precum şi celelalte drepturi cuvenite asistentului personal al persoanei cu handicap, dar și al însoțitorului persoanei cu handicap. Astfel, autoritatea locală decide cine este asistentul personal și însoțitorul persoanei cu handicap, după care anunță Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială de la județul respectiv sau municipiul București, care efectuează plata serviciilor sociale prestate. Practic, primarul propune consiliului local cine sunt asistenții personali ai persoanelor cu handicap și, totodată, cine beneficiază de indemnizația de însoțitor persoană cu handicap. Persoanele cu handicap grav (gradul I de handicap) beneficiază de o indemnizație de însoțitor de 1.428 lei pe lună.

 

900 de lei/lună- asistentul personal și 1.898 de lei pentru însoțitorul persoanei cu handicap

 

Astfel, conform legislației în vigoare, un asistent personal beneficiază de un „salariu de bază stabilit potrivit dispoziţiilor legale privind salarizarea asistentului social cu studii medii din unităţile de asistenţă socială din sectorul bugetar, altele decât cele cu paturi, precum şi spor de vechime şi alte sporuri aferente acordate în condiţiile legii”. Adică salariul asistentul personal este 610 lei/lună, dar cu această încadrare este asigurat în sistemul public de sănătate și va merge vechimea la pensie. În plus, persoana cu handicap grav are dreptul  la o indemnizație lunară, indiferent de venituri, în cuantum de 202 lei și la un buget personal complementar lunar, de 91 de lei. Practic, un asistent personal beneficiază cam de 900 de lei pe lună. În schimb, însoțitorul personal al persoanei cu handicap poate primi un salariu net plătit din fonduri publice începând de la suma de 1.898 lei pe lună, pe baza unui contract individual de muncă.

 

Numărul asistenților personali și ai însoțitorilor persoanelor cu handicap a crescut cu 3.000 anul acesta, în Giurgiu

 

Ca urmare a acestor modificări legislative, numărul asistenților personali și a însoțitorilor persoanelor cu handicap a explodat în acest an. De ce? Pentru foarte mulți primari în funcție și-au dat seama că pot avea un număr de voturi sigure de la familiile persoanelor cu handicap, ale asistenților personali și ale însoțitorilor acestora. Un exemplu elocvent este județul Giurgiu, unde numărul asistenților personali și ai însoțitorilor persoanelor cu handicap a crescut anul acesta cu vreo 3.000 de persoane. Numai astăzi, Consiliul Local al comunei Crevedia Mare, din județul Giurgiu, urmează să aprobe „stabilirea unui nr. maxim de 102 posturi de asistenți personali (52 asistenți personali  și 50 indemnizații de însoțitor) ai persoanelor cu handicap. Dacă, se aprobă cele 102 de posturi, numărul acestora ajunge în această comună cu 4.700 de locuitori la vreo 200 de persoane. Ori, la vot, familiile celor 200 de persoane vor conta enorm în bătălia electorală pentru fotoliul de primar. Acest fenomen s-a întâmplat și se întâmplă de câteva luni în foarte multe localități din țara noastră, devenind un vehicul sigur de antamare a voturilor de către edilii aflați în funcție.