Expunerea la lumina artificială nocturnă ar mări riscul de diabet

Lumina artificială, în special lumina bleu a ecranelor, este extrem de nocivă pentru somn. Iată, un studiu recent, publicat în revista Diabetologia, arată că expunerea nocturnă la lumina artificială este asociată cu un risc crescut de diabet, transmite Top sante.

Mai precis, lumina artificială din timpul nopții afectează controlul glicemiei (nivelul glucozei din sânge) și ar mări astfel riscul de diabet.

Să ne reamintim că expunerea la lumina artificială nocturnă (LAN) perturbă ceasul biologic al multor animale (păsări și insecte în special).

Cercetătorii subliniază că numeroase studii evidențiază efectul LAN asupra metabolismului omului. De asemenea, expunerea nocturnă la lumina artificială ar putea mări riscul de suprapondere sau de obezitate, dar și riscul de boli cardiovasculare.

Un studiu, realizat în China, pornind de la o anchetă consacrată monitorizării bolilor non-transmisibile, estimează că peste 9 milioane de cazuri de diabet la adulți chinezi ar putea fi puse pe seama expunerii nocturne la lumina artificială.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Scrisoarea amantei lui Ludovic Orban. Iubita lui Orban dă detalii șocante...

Ludovic Orban a avut o amantă mult mai tânără decât el, pe vremea când era premier. Tânăra, Cristina Todoran, supărată, probabil, de faptul că...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...