EY: Piaţa globală a ofertelor publice iniţiale continuă să se prăbuşească la finalul trimestrului al treilea 2022

Publicat: 29 sept. 2022, 14:30, de Aurel Drăgan, în ESENȚIAL , ? cititori
EY: Piaţa globală a ofertelor publice iniţiale continuă să se prăbuşească la finalul trimestrului al treilea 2022

Un număr de 992 de oferte publice iniţiale (IPO) au avut loc la nivel global de la începutul anului şi până în prezent, care au strâns 146 de miliarde de dolari, ceea ce reprezintă o scădere de 44% la nivel de volum şi, respectiv, 57% la nivel de venituri, de la an la an, arată o analiză realizată de firma de consultanţă financiară Ernst & Young, dată joi publicităţii.

Acest lucru urmează tendinţa pentru anul în care companiile şi investitorii IPO s-au confruntat cu provocări macroeconomice tot mai mari, incertitudini pe piaţă, volatilitate în creştere şi scădere a preţurilor acţiunilor la nivel mondial. Volatilitatea (media CBOE VIX) a crescut de la 19,7 în 2021, la 25,6 în 2022.

„Sectorul tehnologic a continuat să fie lider ca număr de IPO-uri, deşi dimensiunea medie a tranzacţiilor a scăzut de la 261 milioane dolari, la 123 milioane dolari. În timp ce sectorul energetic a depăşit prin încasări cu cea mai mare creştere de 176%, determinată în mare parte de trei dintre primele cinci tranzacţii globale în 2022, sectorul produselor de consum a înregistrat cea mai mare scădere a mărimii medii a tranzacţiilor (69%)”, se arată în analiză.

În trimestrul al treilea al acestui an, s-au înregistrat cele mai mici încasări din IPO-uri SPAC (societăţi de achiziţie cu scop special) din trimestrul al treilea 2016. Piaţa SPAC a fost continuu pusă la încercare în acest trimestru, cu doar 17 tranzacţii, care au strâns 900 milioane de dolari. Un număr record de SPAC-uri existente caută în mod activ ţinte, majoritatea confruntându-se cu o potenţială expirare în următorul an, este una dintre concluziile publicate joi de EY.

La nivel regional, bursele din cele două Americi au înregistrat cel mai puternic declin, înregistrând doar 116 tranzacţii, care au strâns 7,5 miliarde dolari în decursul anului, o scădere de 94% a veniturilor şi de 72% în volum faţă de anul precedent. În contrast direct cu un an record în 2021, activitatea de IPO din America a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani.

Activitatea IPO din EMEIA a scăzut cu 50% şi 52% ca număr şi, respectiv, încasări. Europa a scăzut cu 76% ca venituri, dar Orientul Mijlociu a continuat cu o creştere de 209% a veniturilor, în pofida unei scăderi de 51% a numărului de tranzacţii.

Întrucât regiunea a fost mai puţin afectată de inflaţie şi de problemele geopolitice, bursele din Asia-Pacific au avut o performanţă relativ mai bună, găzduind cinci dintre cele mai importante 10 IPO-uri la nivel mondial în anul curent. De asemenea, în decursul acestui an, a contribuit cu 61% şi 69% din cota globală a IPO-urilor şi, respectiv, a încasărilor. Cu toate acestea, a înregistrat în continuare scăderi de 25% ca număr de tranzacţii şi de 22% în ceea ce priveşte mărimea acestora.

„Având în vedere că incertitudinile reprezintă cea mai mare provocare a pieţei IPO, companiile şi investitorii continuă să aştepte un sentiment mai stabil şi mai pozitiv pe piaţa bursieră, înainte de a reveni un apetit susţinut pentru activitatea IPO”, a declarat Paul Go, EY Global IPO Leader.

În ceea ce priveşte perspectivele pentru trimestrul IV, inflaţia galopantă şi ratele dobânzilor în creştere afectează în mod negativ piaţa globală de acţiuni. Tensiunile geopolitice şi pandemia COVID-19 au dus la mai multă incertitudine şi volatilitate pe piaţă.

În Americi se aşteaptă redeschiderea pieţei anul viitor, iar în EMEIA condiţiile dificile din piaţă continuă să afecteze activitatea IPO. În ceea ce priveşte APAC (Asia-Pacific), în timp ce înregistrările publice pentru IPO-uri nu s-au reluat, activitatea rămâne puternică, iar companiile îşi evaluează opţiunile pentru 2023.

„Planurile de IPO ale multor companii au fost îngheţate la începutul anului 2022, în aşteptarea unor condiţii de piaţă mai favorabile. Cu condiţia ca incertitudinile şi volatilitatea pieţei să se diminueze, lansarea unor IPO-uri de succes mult aşteptate, împreună cu îmbunătăţirea randamentelor din piaţa secundară, ar putea inversa sentimentul şi atrage mai multe companii să le urmeze”, estimează Paul Go.

În general, candidaţii la IPO care vor dori să facă oferte publice vor trebui să fie bine pregătiţi, atunci când se vor reangaja pe piaţă, deoarece se vor confrunta cu evaluări mult mai mici în comparaţie cu maximele din 2021.

Ernst & Young este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 365.399 de angajaţi în peste 700 de birouri în 150 de ţări şi venituri de aproximativ 45,4 miliarde de USD în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2022. Reţeaua lor este cea mai integrată la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia îi ajută să le ofere clienţilor servicii prin care să beneficieze de oportunităţile din întreaga lume.

Prezentă în România din anul 1992, EY este liderul de pe piaţa serviciilor profesionale. Cei peste 900 de angajaţi din România şi Republica Moldova furnizează servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, juridică, strategie şi tranzacţii, consultanţă către companii multinaţionale şi locale. Avem birouri în Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Chişinău.