Fabrica de bani AUR – Lulea, Târziu si Mache: hoție, înşelăciune şi luare de mită

Publicat: 13 apr. 2024, 08:22, de Vlad Stefan Orjan, în POLITICĂ , ? cititori
Fabrica de bani AUR - Lulea, Târziu si Mache: hoție, înşelăciune şi luare de mită

Un mesaj intern apărut recent în cadrul AUR a adus la lumină o serie de practici suspecte și ilegale ale conducerii partidului, declanșând un adevărat scandal în mediul politic românesc. Documentul, transmis către toate filialele și organizațiile locale ale partidului, conține îndemnuri la donații și împrumuturi financiare în vederea susținerii campaniei electorale, sub pretextul unei presupuse „donații”.

Mesajul, care a fost transmis ieri după amiază, a atras atenția asupra unor practici ce contravin flagrant legii și eticii politice. În prezent, niciun candidat pentru alegerile locale nu știe dacă va fi inclus pe listă sau ce loc va ocupa, fapt ce alimentează suspiciunile cu privire la modul în care sunt alcătuite aceste liste și cine deține controlul asupra lor.

În plus, paragraful referitor la împrumuturile financiare către partid este considerat a fi o formă de luare de mită și înșelăciune, deoarece candidații nu vor primi înapoi sumele împrumutate conform legii. Aceste acuzații grave sunt însoțite de suspiciuni privind spălarea banilor și jefuirea membrilor și simpatizanților partidului.

Reacțiile publice la aceste dezvăluiri au fost intense, iar unii au catalogat aceste practici drept „jaf pe față” și „dispreț față de lege”. Autoritățile sunt chemate să ancheteze aceste acuzații și să aducă în fața justiției pe cei implicați în aceste practici ilegale.

În fotografie, apare Lulea Marius, vicepreședinte AUR, considerat a fi una dintre persoanele implicate în aceste practici ilegale. Aceste dezvăluiri au stârnit indignare în rândul opiniei publice, alimentând întrebări cu privire la integritatea și moralitatea liderilor politici și punând sub semnul întrebării credibilitatea AUR ca partid politic.

Vezi mesajul intern transmis pe grupurile AUR mai jos:

”Apel către toate filialele și organizațiile locale, membri și simpatizanți, candidați:

Întrucât cheltuielile din perioada următoare sunt extrem de mari, pentru asigurarea bunei funcționări a campaniei, vă rugăm să contribuiți cu o sumă de bani la efortul de a tipări bannere și alte materiale promoționale. La descrierea sumei se trece „donație”.

Alternativ, cei care pot și au disponibilitate financiară, sunt rugați să împrumute prin notar partidul cu o sumă mai mare de 20 mii euro, banii urmând a fi returnați într-o perioadă de 6 luni (când se returnează banii din perioada electorală, de la bugetul de stat).

Cont lei: RO65BREL0002002244600100

Pentru fiecare donație făcută prin transfer bancar se vor preciza: Donație, Nume, Prenume, Codul Numeric Personal, Date de contact. SWIFT: BRELROBUXXX Beneficiar: PARTIDUL ALIANTA PENTRU UNIREA ROMANILOR Banca: Libra Bank

Rugăm a se evita cu orice preț orice plată în numerar sau vreo discuție similară; orice operațiune se face cu act la mână și conform legii. Nr de contact: @⁨Mirela Irindea Strangere Fonduri AUR⁩ pentru donații sau împrumut notarial.”

Bază legală

Art. 28 din Legea 334
(2) Încasarea contribuțiilor electorale și plata cheltuielilor electorale pot fi efectuate numai prin intermediul conturilor bancare notificate în prealabil Autorității Electorale Permanente.
(3) La alegerile parlamentare, partidele politice și candidații independenți vor utiliza pentru finanțarea campaniei electorale câte un cont bancar distinct pentru fiecare circumscripție electorală în care participă la alegeri. Organizațiile cetățenilor români aparținând minorităților naționale, care propun candidați numai la nivel național, utilizează un cont bancar la nivel național.
(4) La alegerile locale, partidele politice și candidații independenți vor utiliza pentru finanțarea campaniei electorale câte un cont bancar distinct pentru fiecare județ și pentru municipiul București, unde participă la alegeri.

Fabrica de bani: AUR

La momentul actual, niciunul dintre candidații pentru alegerile locale, indiferent de funcția pe care o urmăresc – fie ea de primar, președinte de Consiliu Județean, consilier local sau județean – nu are cunoștință dacă va fi inclus pe lista de candidați, nici pe ce listă și în ce poziție va fi plasat. Neexistând filiale, contrar legii, listele sunt elaborate de către Simion și grupul său de ”infractori”, cu Lulea, Mache și alți indivizi din conducerea partidului. Este momentul ca aceștia să fie stopați definitiv.

Odată cu depunerea listei pentru alegerile europarlamentare, cei care au contribuit financiar, inclusiv cei care au donat sume semnificative de un milion de euro sau 250.000 de euro (diferența dintre ele separând două poziții pe listă), se regăsesc deja pe aceasta, începând astfel ”Marea Jefuire” a celor ce urmează să fie incluși pe listele pentru alegerile locale.

AUR încalcă legea

Este important de menționat că tot ceea ce este descris în adresa menționată încalcă grav Legea Finanțării Partidelor Politice, deoarece, conform legislației în vigoare, doar candidații, prin intermediul mandatarului lor financiar județean și numai în perioada campaniei electorale, au dreptul să finanțeze campania electorală. Doar candidații sunt autorizați să finanțeze campania electorală după ce listele cu candidați au fost finalizate și rămase definitive.

Împrumuturi pe perioadă nedeterminată pentru șefii mai mari din AUR

În al doilea rând, paragraful referitor la împrumutul acordat partidului constituie un act de luare de mită și înșelăciune, deoarece statul nu va restitui nicio sumă decât candidaților care au cheltuit echivalentul a câtorva salarii minime pe economie, așa cum este menționat în primul comentariu. Prin urmare, cei care oferă împrumuturi partidului, în special în sume mari, cum ar fi douăzeci de mii de euro, nu vor primi înapoi niciun ban, deoarece această practică este ilegală.

Aceasta este o încălcare evidentă a legii, însoțită de exploatarea și jefuirea membrilor și simpatizanților. Întregul mesaj primit de Ziarul Puterea din partea unor membrii simpatizanți AUR reprezintă o serie de infracțiuni continue, inclusiv luare de mită, spălare de bani și înșelăciune. În plus, conducerea partidului se folosește de propriii săi membri pentru propriile lor beneficii.

Autenticitatea mesajului poate fi confirmată de orice procuror, cu mandatul necesar, sau prin interogarea directă a coordonatorilor de filiale, în urma căreia toți cei implicați în aceste acțiuni ar trebui să fie arestați conform legii.

Membrii de la AUR, care pretind că sunt patrioți dedicați, se dovedesc a fi niște hoți obișnuiți, care își exploatează propriii membri, sfidând în mod flagrant legea.

Autorul mesajului transmis pe adresa redacției noastre, semnalează că cei care desfășoare aceste acțiuni în ciuda tuturor avertismente vor continua să ascundă adevărul și vor continua să rămână complici în loc să sesizeze autoritățile. Autorul mesajului a mai ținut să exprime regretul că, în toți acești treizeci și cinci de ani de experiență, nu a întâlnit niciodată o manifestare atât de clară a jafului și un nivel atât de pronunțat de dispreț față de lege.

Platforma online a partidului AUR reprezintă o inițiativă pentru colectarea cotizațiilor și oferă posibilitatea de a avea o întâlnire cu George Simion contra sumei de 1.000 de euro.

Aplicația online a partidului AUR este o platformă prin care se colectează cotizații și prin care susținătorii pot avea întâlniri cu George Simion contra sumei de 1.000 de euro. Cu toate acestea, valoarea reală a acestei investiții pare a fi altundeva.

De exemplu, un tur al Parlamentului, inclus în pachetele silver și gold, costă 60 de lei pentru un adult conform site-ului Camerei Deputaților, însă în pachetele AUR, acesta este inclus doar pentru cardurile de 1.500 și 5.000 de lei. Practic, pentru a beneficia de un tur al Casei Poporului, un steag, un tricou și cărțile enumerate anterior, trebuie să plătești aproape un salariu minim în România, iar ca un bonus, devii automat membru al partidului AUR.

Utilizatorii pot achiziționa unul dintre cele trei pachete disponibile în aplicație, în funcție de suma pe care sunt dispuși să o ofere partidului. Cu toate acestea, nu este clar dacă, odată ce ai cumpărat un pachet, ești automat înregistrat ca „membru AUR”.

George Simion a explicat că atunci când cineva achiziționează unul dintre aceste pachete, devine automat membru al partidului, fiind înregistrat ca atare. Cu toate acestea, la achiziționarea unui pachet, aplicația te direcționează direct către „plată”, fără să ofere opțiunea de a confirma dacă dorești sau nu să devii membru al AUR. De asemenea, la crearea unui cont în aplicație nu există nicio mențiune despre alegerea de a deveni sau nu membru AUR. În alte secțiuni ale aplicației, există însă diferențierea între „simpatizant” și „membru AUR”.