Fabricile occidentale care caută mână de lucru. Unde s-au creat mii de locuri de muncă
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/01000000-0aff-0242-5268-08db68263761_w1200_r1-1.jpg)
Companiile din industria de apărare din Europa, unde guvernele majorează cheltuielile pentru fabricarea de muniție, tancuri și alte arme, caută disperate aplicanți pentru mii de locuri de muncă nou-create. Pavel Cechal a declarat că firma cehă de armament pentru care lucrează are suficiente comenzi pentru a-și dubla forța de muncă, dar spune că problema e că nu găsește noi angajați, transmite Reuters.
Pavel Cechal este vicepreședinte pentru operațiuni la PBS Group, a cărei facilitate de producție de la Velka Bites, la două ore de capitala Praga, are 800 de angajați. Firma cehă vrea să facă angajări pentru a ocupa noile locuri de muncă create.
„Dacă pe piața muncii ar exista muncitori disponibili, i-am angaja imediat pe majoritatea. Avem ce să le dăm de lucru”, a spus Pavel Cechal, adăugând că firma PBS Group a majorat salariile cu 8% anul trecut și intenționează să recurgă la o nouă majorare, de 10%, în 2025 pentru a atrage noi talente.
„În prezent, facem angajări la toate nivelele companiei”, a adăugat Cechal.
800 de miliarde de euro alocați pentru apărare în UE
Deși planurile blocului comunitar de a cheltui 800 de miliarde de euro pentru apărare sunt de natură să creeze sute de mii de locuri de muncă în următorul deceniu, oferta disponibilă de ingineri specializați în AI și analiza datelor, precum și de sudori și mecanici rămâne limitată.
Reuters a vorbit cu peste o duzină de companii, firme de recrutate și muncitori care spun că, dincolo de majorarea salariilor și beneficiilor, producătorii de armament au început să recruteze muncitori din alte sectoare și caută potențiali lucrători în rândul elevilor și studenților locali.
PBS Group a decis să treacă la o etapă superioară, dincolo de colaborarea cu școlile și universitățile, spune Milan Macholan, directorul general al uzinei de la Velka Bites. „Am pornit propria noastră școală unde ne pregătim proprii noștri angajați”, spune Milan Macholan.
Grupul franco-german KNDS, care produce obuzierele autopropulsate CAESAR, a introdus noi schimburi la principala uzină a companiei, de la Bourges, centrul Franței, și a majorat angajările cu 50% în ritm anual.
„Recrutarea rămâne o probleme crucială”, spune Nicolas Chamussy, director de operațiuni la KNDS France, adăugând că există o limită cu privire la cât de mult pot fi majorate salariile.
„Nu uitați că suntem într-o economie de război, dar suntem și într-un război economic. Dacă salariile noastre cresc în mod necontrolat, vom fi mai puțin competitivi’” spune Nicolas Chamussy.
Și nemții au aceeași problemă
Experții în AI care pot dezvolta sisteme autonome de armament precum și persoane cu expertiza necesară în produse realizate în volume mici sunt la mare căutare, subliniază jucătorii din industrie.
„Nu putem produce un sistem CAESAR la fel ca un Peugeot 308. Trebuie să stăpânești un know-how foarte, foarte specific, care necesită un set de competențe foarte specifice. Și acestea sunt rare pe piața muncii”, spune purtătorul de cuvânt de la KNDS, Gabriel Massoni.
Firma de consultanță Kearney a calculat că o majorare a cheltuielilor cu apărarea până la 3% din PIB, de la ținta actuală a NATO de 2% din PIB, ar necesita până la 760.000 de noi muncitori calificați în Europa.
„Independența Europei în politica de apărare va fi posibilă numai dacă ponderea locală a cheltuielilor cu apărarea ar crește dramatic, ceea ce pe cale de consecință ar agrava și mai mult criza de personal”, susține Guido Hertel, partener la Kearney, într-un raport publicat recent.
Rheinmetall, cel mai mare producător de muniție din Europa, are de gând să își majoreze forța de muncă cu aproximativ 29%, sau aproximativ 9.000 de angajați, până în 2028, în primul rând cu specialiști în dezvoltarea de produs, ingineri, sudori și electroniști.
Producătorul de submarine și fregate Thyssenkrupp Marine Systems vrea să angajeze 1.500 de angajați la șantierele sale navale de la Wismar, nordul Germaniei. Firma participă la târgurile de joburi, dar spune că deficitul de experți în matematică, IT și științe reprezintă o provocare, un punct de vedere împărtășit și de grupul italian Leonardo.
„În trecut, faptul că ofeream contracte de muncă sigure și de calitate era suficient pentru a ne garanta poziția de lider, însă în prezent tinerii preferă alte sectoare decât industria”, spune firma italiană, care a început să caute angajați în universități și școli cu profil tehnic.
Necazul unora, bucuria altora
Emrullah Karaca, care a lucrat timp de 25 de ani la uzina producătorului de componente auto Continental de la Gifhorn, ce urmează să se închidă în curând, să gândește să se transfere la o uzină Rheinmetall amplasată la aproximativ 50 de kilometri mai la nord. Însă acest tată a trei copii se gândește și la alte opțiuni care să nu implice o navetă de trei ore.
„Timp de 25 de ani m-am bucurat de luxul de a ajunge în cinci minute la locul de muncă”, spune Karaca.
Problemele din industria auto au ajutat producătorul ceh de muniție STV Group să recruteze o parte dintre cei peste 200 de muncitori pe care intenționează să îi adauge la uzina de la Vysoke Myto, la 155 de kilometri de Praga, până la mijlocul anului următor, spune președintele companiei, David Hac.
„În condițiile în care situația din industria auto se înrăutățește, în prezent, pentru prima dată în mult timp, suntem în situația în care putem alege pe cine angajăm”, a dezvăluit Hac.