Facultăţile din România care dispar din următorul an universitar

Publicat: 03 mai 2025, 12:15, de Ionut Jifcu, în Educație , ? cititori
Facultăţile din România care dispar din următorul an universitar
sursa foto: Arhiva Puterea.ro

Într-o mișcare care reflectă schimbările din piața muncii și interesul tinerilor pentru anumite domenii de studiu, trei universități importante din România au decis să elimine cinci specializări universitare, începând cu anul academic viitor.

Facultăţile din România care dispar

Printre aceste universităţi se numără și Academia de Studii Economice (ASE) din București, una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ superior din țară. Decizia a fost aprobată oficial de Ministerul Educației în data de 24 aprilie 2025.

Astfel, ASE va renunța la specializarea „Finanțe și Bănci” în formatul de învățământ la distanță, oferită de Facultatea de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori.

De asemenea, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați va elimina trei programe de studii: „Limba și Literatura Franceză – Limba și Literatura Română” de la Facultatea de Litere, precum și „Biotehnologii pentru industria alimentară” și „Tehnologie și control în alimentație publică” de la Facultatea de Știință și Ingineria Alimentelor.

Nu în ultimul rând, Universitatea Creștină Partium din Oradea va renunța la două programe filologice: „Limba și literatura engleză – Limba și literatura germană” și „Limba și literatura germană”.

Motivul oficial al acestor desființări nu a fost menționat în hotărârea publicată de Ministerul Educației. Cu toate acestea, există indicii clare că decizia este legată de scăderea interesului din partea candidaților, precum și de perspectivele reduse de angajare în aceste domenii. În special, specializările din zona filologică au cunoscut un declin accentuat, în contextul în care tot mai puțini absolvenți reușesc să își găsească un loc de muncă în domeniu.

Un top recent al specializărilor alese „din pasiune, nu pentru carieră” – cum sunt Filosofia, Istoria, Literele, Artele Plastice și Studiile de Gen – arată că acestea rămân atractive pentru un anumit segment de tineri, însă fără a garanta o inserție facilă pe piața muncii. De altfel, în trecut, autoritățile au amenințat aceste domenii cu reducerea locurilor bugetate, pe fondul unei eficiențe scăzute în formarea de specialiști adaptați cerințelor economiei actuale.