Familia, părinții au nevoie de consiliere

Publicat: 26 mart. 2024, 17:48, de Manuela Dumitru, în Educație , ? cititori
Familia, părinții au nevoie de consiliere

Familia are calitatea să observe când propriul copil intră într-un joc de adicție, fie că vorbim droguri, jocuri de noroc, alcool sau orice altceva. La Dialogurile Puterii, aflăm de la Iulian Cristache despre problemele din școli, despre implicarea părinților sau responsabilitățile guvernului.

Dar dacă familia nu are timp sau nu știe să vadă un comportament de dependență, cine mai joacă acest rol? Pentru o bună observare a copilului, trebuie timp, interes și ceva știință. ”Nu trebuie cine știe ce pregătire, din punctul meu de vedere, susține Iulian Cristache. Și aici intervin și profesorii. Este la fel cum se întâmplă cu un elev care este în rural, care este exploatat de către familie, vine și nemâncat. Categoric, acel copil are un comportament schimbat. Una este când te duci la școală, mâncat, odihnit. Da, și unde ai înțelegere în familie și alta este când te duci nemâncat, când te duci exploatat, când te duci bătut sau când vezi în familie consum de băutură, scandal, violență. Categoric, și tu te comporți ca atare.

Dar, aici este o problemă, pentru că sunt mulți profesori care spun că nu mai au curajul să facă acest lucru, să sesizeze comportamentele anormale ale copiilor la clasă.

Familia și profesorii, împreună pentru copii

Nu există această atribuție în fișa postului. Doar dacă vrea un profesor poate  să intervină. În sensul în care bănuiesc că majoritatea profesorilor sunt și ei părinți la rândul lor sau se pregătesc să devină părinți și trebuie să intervină uman.”

Ce le putem cere profesorilor?

”Pentru că am luat-o razna cu toții, razna rău de tot, și profesorii au nevoie și  trebuie să fie consiliați la școală, Numai să accepte, că sunt profesori care nu acceptă, cum sunt și părinți, din păcate, care nu acceptă consilierea propriului copil. Nu există cadru legal care să te oblige să mergi la consiliere. Sunt situații speciale, în ultimă fază, care, da, trebuie să mergi la consiliere, dar într-o primă fază, într-un prim conflict, nu te poate obliga nimeni să mergi la consiliere. Sunt cursuri care se fac. În ultimul timp, pe partea de consiliere s-au angajat 1200 de consilieri la nivel național, ceea ce este puțin, dar este un mare plus față de ce aveam. Și tragic este că cei care pierd în continuare sunt copiii din mediul rural. Avem cam 50 la sută populație în mediul rural. Sunt copii care se uită că nu au ce să mănânce după o zi pe alta, dar chiar și la țară devin dependenți de ceva anume, alcool, abuzuri…”

Despre educația din școli, despre abuzuri, dependențe, urmăriți interviul cu Iulian Cristache, la Dialogurile Puterii.