Lipsa moștenitorilor amenință firmele de familie. Salvarea vine de unde nu te aștepți

Publicat: 04 feb. 2024, 07:23, de Cristian Matache, în Internațional , ? cititori
Lipsa moștenitorilor amenință firmele de familie. Salvarea vine de unde nu te aștepți

Industria pseudo-moștenitorilor a găsit soluția pentru companiile de familie care nu au moștenitori.

Predarea unei afaceri de familie următoarei generații poate fi un proces dramatic. Dacă societatea este mare și descendenții sunt numeroși, intrigile sunt urmărite cu zel atât de presa financiară, cât și de tabloide. Când Frédéric Arnault, în vârstă de 29 de ani, al doilea cel mai tânăr dintre cei cinci urmași ai imperiului de lux LVMH, a preluat unitatea sa de ceasuri la începutul anului, s-a speculat intens despre planul de succesiune pus în aplicare de miliardarul său tată, Bernard Arnault. Cu toate acestea, mulți mai mulți conducători ai firmelor de familie se confruntă cu o situație opusă: nu au niciun moștenitor, scrie The Economist.

Legiuni de antreprenori născuți în țările bogate în timpul baby-boom-ului de două decenii începând din anii 1940 se apropie de vârsta de pensionare sau au trecut deja de ea. Unii, precum Giorgio Armani, fondatorul casei de modă italiene în vârstă de 89 de ani, nu au copii. Alții au urmași care își doresc să își croiască propriile căi în carieră. Dalian Wanda, un conglomerat vast din Hong Kong, s-a confruntat cu o problemă publică atunci când s-a descoperit că unicul copil al fondatorului, Wang Jianlin, nu va prelua compania.

Majoritatea firmelor de familie fără moștenitor nu sunt atât de mari sau de cunoscute. Dar sunt numeroase. Proprietarii în vârstă de 65 de ani sau mai mult conduc 23% din firmele americane cu cel puțin un angajat, în creștere față de 20% în 2017. Ponderea proprietarilor de afaceri germane cu vârsta peste 60 de ani este de 31%, de trei ori mai mare decât acum două decenii. Doar unul din zece are mai puțin de 40 de ani. Până în 2025, aproape 2,5 milioane de întreprinderi mici și mijlocii din Japonia vor avea proprietari în vârstă de 70 de ani sau mai mult, estimează ministerul economiei al țării. Jumătate dintre aceștia nu au făcut planuri pentru o transmitere a afacerii de familie.

Niciun proprietar nu își dorește să vadă munca unei vieți căzând în desuetudine. Atunci când companiile altfel de succes se închid fără un nou proprietar sau sunt vândute bucățică cu bucățică de moștenitori, pierd și cunoștințe valoroase și active intangibile. Colectiv, dispariția lor în uitare poate să tragă de productivitatea potențială a economiei mai largi. Din fericire pentru proprietari și guverne, există ajutor datorită unei industrii în plină creștere de pseudo-moștenitori.

Pseudo-moștenitorii, salvatorii companiilor de familie

Cea mai stabilă grupare de ajutoare, numită fonduri de căutare, este un produs secundar al industriei de private equity din America. Primul astfel de fond a fost creat în 1984 de un profesor la Școala de Afaceri Graduate de la Universitatea Stanford. Multe sunt conduse de unul sau doi absolvenți de MBA în vârstă de până în 30 de ani. Ei atrag capital de la investitori externi, identifică o mică sau mijlocie companie, în general, cu o valoare mai mică de 10 milioane de dolari, o cumpără de la proprietarii săi și preiau funcția de directori executivi cu normă întreagă.

Fondurile de căutare apar acum și în Europa, unde economiile îmbătrânite oferă o bogată recoltă. Arturo Alvarez, un fondator spaniol de fonduri de căutare, spune că a analizat 3.000 de companii din Spania și Portugalia în ultimii doi ani și a discutat cu aproximativ 400, din care va alege doar una. Jürgen Rilling, un investitor în fonduri de căutare din München, observă că mulți dintre cei peste 500.000 de întreprinzători mici și mijlocii din Mittelstand-ul formidabil al Germaniei, cu vânzări anuale cuprinse între 2 milioane și 50 de milioane de euro, sunt conduse de bătrânei care ar prefera să se relaxeze pe plajele din Mallorca.

Următorul țel ar putea fi Japonia. În trecut, unii fondatori japonezi fără moștenitor de sex masculin au depins de practica adoptării adulte – un ginere sau un angajat loial poate deveni descendentul legal al unui proprietar de afaceri, evitând impozitele pe donație. În prezent, fiicele adoptate sunt, de asemenea, acceptabile. Dar tendințele demografice nemiloase fac astfel de adopții tot mai dificile. Japonezii în vârstă de peste 70 de ani, dintre care sunt 16,4 milioane, sunt mai numeroși decât cei din 20-30 de ani cu patru la trei.

Ciudat este că cea mai mare economie din lume cu probleme demografice nu a atras până acum multe fonduri de căutare. Totuși, unii tipi plini de inițiativă profită de prăpastia demografică a țării în alte moduri. M&A Research Institute, creat în 2018 și listat la Tokyo în iunie 2022, este un broker de succesiune. Folosește algoritmi inteligenți de învățare automată pentru a potrivi cumpărători, în mare parte firme de private equity sau companii japoneze mai mari, și vânzători. Două treimi dintre afacerile țintă valorează mai puțin de 3,5 milioane de dolari. Profitul operațional al firmei s-a dublat în ultimul an financiar, ajungând la 32 de milioane de dolari. Prețul acțiunilor sale a crescut cu peste 450% de la listare; luna trecută, participația domnului Sagami l-a făcut cel mai tânăr miliardar al Japoniei. El urmărește deja alte locuri din Asia care îmbătrânesc rapid, precum Singapore.