Fapt fără precedent la școlile de agenți de poliție ale MAI!

Admiterea la școlile postliceale de poliție, pompieri, jandarmi este în plină desfășurare. Aproape 2.900 de locuri au fost scoase la concurs în instituțiile de formare a agenților de poliție și subofițerilor ale Ministerului Afacerilor Interne, potrivit MAI.

Numărul candidaților la școlile de poliție înscriși abia dacă a depășit unu și ceva pe un loc. În anii trecuți concurența era acerbă. Erau sesiuni în care ajungeau să fie și 15 pe un loc. Ieri, s-au terminat probele de evaluare ale performanței fizice care s-au susținut în perioada 19 – 24 mai 2023.

Candidații rămași după ultima sesiune de probe fizice, nu acoperă  locurile disponibile în școlile de agenți de poliție, IGPR și IGPF:

– 77,07% la „Vasile Lascăr” Câmpina.

– 77,66% la „Septimiu Mureșan” Cluj-Napoca;

– 57,08% la „Avram Iancu” Oradea.

Lipsa salariilor atractive și a predictibilității carierei în Poliție, printre motive

Aceasta reprezintă o situație fără precedent pentru școlile MAI. Niciodată nu au rămas atât de puțini candidați. Trebuie luat în calcul că pe lângă probele sportive mai sunt și altele. Urmează proba scrisă, examinarea psihologică, vizita medicală unde vor mai fi excluși și alți candidați. Astfel, doar 50% dintre locuri vor fi ocupate până la urmă.

În condițiile uriașului deficit de personal din structurile MAI, de peste 25%, ocuparea a doar 50% din locuri la școli este un fapt foarte îngrijorător.  

Un polițist cu state vechi trecut prin sistem ne spune că lipsa de predictibilitate, lipsa atractivității financiare în poliție, protejarea angajaților, frica de război, dar și tineretul puțin slab și comod, ar fi printre principalele cauze pentru care tinerii nu mai vor să aleagă profesia de polițist sau jandarm, precizează Florin Șinca.

La armată, sub conducerea a tot soiul de năimiți, situația e și mai gravă. Sunt nevoiți să completeze locurile la licee militare, în cursul anului școlar, din cele civile. Cine a mai pomenit așa ceva, când înainte-vreme la LM-uri era bătaie?, mai spune polițistul.

Ce probe mai au de susținut candidații ?

Proba de evaluare a cunoștințelor teoretice se susține în data de 27 mai 2023, la unitățile de învățământ pentru care au optat candidații care au promovat proba de evaluare a performanței fizice. Examinarea medicală se realizează pentru candidații care se încadrează în numărul de locuri scoase la concursul de admitere, în ordinea descrescătoare a notelor finale, în perioada 31 mai – 29 iunie 2023.Rezultatele finale ale admiterii se afișează la sediul școlilor de poliție și se postează pe site-ul oficial al acestora, până la data de 30 iunie 2023.

Citește: O treime din candidaţii la şcolile de Poliţie au picat la proba sportivă

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Ioana Timofte, nepoata fostului șef SRI, lider de grup infracțional. A...

Mai mulţi angajaţi ISCIR ar fi făcut peste 400 de achiziţii fictive în numele companiei, însușindu-şi banii. ”La data de 24 mai a.c., poliţiştii Direcţiei...
Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...