Fără frigidere și aparate de aer condiționat cu freon. De ce a luat UE această decizie

Frigiderele și aparatele de aer condiționat cu freon vor fi interizse de către Uniunea Europeană. La acestea se adaugă și instalațiile de aer condiționat care folosesc acest tip de gaz. La baza acestei decizii stă protecția climatică.

Pentru a se conforma noilor reglementări, frigiderele și aparatele de aer condiționat vor suferi o serie de modificări. Decizia vine la scurt timp după ce, Uniunea Europeană a decis să renunțe gradual la freoni, o categorie de gaze utilizate în dispozitive precum frigidere, aparate de aer condiționat și pompe de căldură.

Gazele fluorate, cunoscute sub numele generic de freoni, au rolul de agenți de răcire în diverse echipamente. Renunțare graduală la aceste gaze fluorate trebuie să fie completă până în 2050.

În acest sens, Consiliul European și Parlamentul European au ajuns, joi, 5 octombrie, la un acord politic provizoriu cu privire la reglementările pentru eliminarea treptată a gazelor fluorurate – utilizate, printre altele, în aer condiționat și frigidere – și a substanțelor care contribuie la încălzirea globală și epuizează stratul de ozon.

Pentru a intra în vigoare, cele 27 de țări din UE și Parlamentul European vor trebui să ratifice oficial acest acord înainte de publicarea în Jurnalul Oficial al UE.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole