Feedback Gala Bute: Udrea în pușcărie, Obreja s-a înălțat la ceruri, Carmen Moraru secretar de stat

Moartea fulgerătoarea a fostului campion de box Rudel Obreja readuce în prim plan o serie de paradoxuri ale controversatului dosar Gala Bute în urma căruia unii au luat ani grei de pușcărie, iar alții au fost promovați.

Controverse reale

Fostul pugilist Rudel Obreja, ex-preşedinte al Federaţiei Române de Box (FR Box), a murit, duminică, la vârsta de 57 de ani. Însă decesul marelui campion a generat o mulțime de controverse privind suferința și chinurile prin care a trecut cât timp a fost în penitenciar ca urmare a condamnării în Gala Bute.

În acest dosar, Elena Udrea a fost condamnată definitiv la şase ani de închisoare pentru luare de mită şi abuz în serviciu în 7 aprilie 2022. Și tot în acest dosar, Rudel Obreja a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare cu executare. Însă, ceea ce se știe mai puțin este că unul dintre oamenii cheie din acest dosar este astăzi secretar de stat într-un minister de forță al cabinetului Ciucă.

Este vorba de secretarul de stat din Ministerului Investițiilor și Fondurilor Europene Carmen Moraru. Ea a fost director în Ministerul  Dezvoltării și Turismului în mandatul Elenei Udrea, fiind omul de încredere al acesteia în organizarea Galei Bute (vezi FOTO). Un raport OLAF, citat de Gazeta Sporturilor în 2013, arăta că Moraru a participat la încercarea nereușită de a deconta ilegal 1,5 milioane euro din bani europeni pentru Gala Bute. 

Carmen Moraru si Elena Udrea

Dar, în guvernarea Ludovic Orban Carmen Moraru a fost promovată ca secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene, iar în cabinetul Ciucă a revenit pe funcția de secretar de stat la Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene (https://www.puterea.ro/orban-resusciteaza-ciolaniada-liberala-pe-mana-lui-citu-pupila-lui-udrea-revine-la-butoanele-fondurilor-europene/).

Reevaluată și promovată de PSD după ce a fost în vizorul OLAF

Carmen Moraru este un personaj extrem de controversat care timp de vreo 15 ani și-a bătut joc de promovarea turismului românesc. Dar, după o escală mai scurtă de refacere după atâta efort în turism, pe la Ministerul de Externe, a ajuns mare directoare în Ministerul Transporturilor și mare specialistă în infrastructura mare.

Însă, Carmen Moraru, a fost director în Ministerul  Dezvoltării și Turismului în mandatul Elenei Udrea, fiind omul de încredere al acesteia în organizarea Galei Bute. Un raport OLAF citat de Gazeta Sporturilor în 2013 arăta că Moraru a participat la încercarea nereușită de a deconta ilegal 1,5 milioane euro din bani europeni pentru Gala Bute. 

Între timp, Udrea a ajuns la un pas de beciul domnesc pentru Gala Bute, dar Carmen Moraru a fost reevaluată de PSD. Astfel, în 2018, ministrul PSD al Transporturilor, Lucian Șova, a promovat-o pe Carmen Moraru, desemnând-o vicepreședinte al grupului de lucru Working Party on Transport – Intermodal Questions and Networks, un format de lucru al UE, ocupând postul pe perioada în care România a deținut președinția rotativă a Consiliului UE.

Familie de succes pe ștatul statului

În timp ce Udrea își așteaptă condamnarea, Carmen Moraru a fost numită de premierul Ludovic Orban secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene, la cererea ministrului Marcel Boloș. Practic, ea a revenit la Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene pe funcția de secretar general adjunct la acest minister ca urmare a recomandărilor și susținerii venite de la Ludovic Orban. 

Dar, în perioada cât a fost secretar de stat la Fonduri Europene, Carmen Moraru și-a aranjat soțul aflat pe bară ca director de mentenanță la Sucursala București a SC Smart SA. Ulterior, când Orban a ajuns președintele Camerei Deputaților soțul pupilei lui Udrea a fost „uns” de Șică Orban director la Monitorul Oficial, regie autonomă aflată sub controlul Camerei Deputaților.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

EXCLUSIV: Baza de date a OMS dezvăluie dezastrul. Aproape 5.000.000 de...

Deşi autorităţile de la Bucureşti, şi nu numai, tac în privinţa existenţei unei multitudini de reacţii adverse generate de vaccinurile COVID -19, datele statistice...

Hamburger cu carne de plastic la McDonald’s în București EXCLUSIV

Hamburger cu carne de plastic la McDonald’s, da ați citit bine. Ieri am avut parte de cea  mai urâtă experință pe care o puteam...